

Slavnostní okurková polévka s limetkovým olejem (studená)
Suroviny 3 - 4 porce
- 2 salátové okurky
- 1 okurka na dekoraci
- 250 ml smetany ke šlehání
- 400 ml mléka (lepší je plnotučné)
- 2 lžíce kopru
- kopr na závěrečnou ozdobu
- 1 limetka
- 100 ml olivového oleje
- sůl
- bílý pepř
- směs listových salátů na závěrečnou dekoraci (nejlépe směs: polníček, rukola, Lollo biondo, Lollo rosso)
Postup přípravy receptu
Limetku řádně omyjeme a ostrouháme z ní kůru, kterou smícháme s olivovým olejem. Dvě okurky oloupeme a rozmixujeme spolu se smetanou, pak přilijeme mléko. Přidáme jemně nasekaný kopr, podle chuti limetkovou šťávu, pepř a sůl. Polévku uložíme do chladna alespoň na 2 hodiny.
Okurku, která nám zbyla k dekoraci, oloupeme a nakrájíme na špalíky vysoké asi 4 cm. Částečně z nich vykrojíme semínka, aby nám vznikl "kalíšek". Ten pak naplníme menšími opranými listy salátu a snítkou kopru, můžeme doplnit měsíčkem limetky nebo citronu.
Na pěkný hluboký talíř nalijeme polévku a doprostřed postavíme okurkový kalíšek. Polévku zakápneme ochuceným olejem a podáváme samotnou nebo s tmavým pečivem.
Poznámka od kuchařky
Inspirováno kuchařem Honzou z kulinárního studia Cocino Rivero, který ale polévku připravoval z výrobků Alpro.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Slavnostní okurková polévka s limetkovým olejem (studená)
-
tejaja: Terezko, děkuji - a kdybys ji někdy vyzkoušela, budu moc ráda
-
Akosi som túto polievku preskočila.
Nemám príliš v obľube studené polievky, ale z uhoriek áno, je neskutočne osviežujúca. Máš to pekné.
-
Anna Kocikova: Děkuji
, z mé hlavy to nebylo, ale aspoň jsem se něco přiučila
-
Lehké a osvěžující občerstvení
Dani,máš to hezky nazdobené