Domácí krůtí šunka

Drůbeží maso Doba přípravy: 48 hod + 120 min 15 názorů

Drůbeží maso Doba přípravy: 48 hod + 120 min 15 názorů

Suroviny 1 kg šunky

1 kg krůtích vykostěných stehen (maso použijeme čerstvé, pokud možno ne rozmrazené)
10 g Pragandy
10 g soli
4 g medu
podle chuti červená sladká paprika
podle chuti sušený česnek (ani jedno ale být nemusí)

Postup přípravy receptu

  1. Krůtí maso nakrájíme na kostky 2 x 2 x 2 cm.

  2. 1/5 masa nameleme, popřípadě nakrájíme na hodně malé kostičky. Tento krok děláme proto, aby se šunka pomocí malých kousků dobře spojila.

  3. Všechno maso vložíme do mísy a připravíme nálev.

  4. Ve 100 ml vody rozpustíme 10 g pragandy, 10 g soli a 4 g medu, popřípadě stejné množství cukru. Můžeme však přidat i sladkou papriku, popřípadě sušený česnek. Váha těchto ingrediencí je klíčová, proto vážíme opravdu přesně. Mícháme, dokud není vše dobře rozpuštěné.

  5. Nyní je třeba maso pořádně míchat. Nejlépe rukou, popřípadě v domácí pekárně na program „těsto“. Musí se začít vylučovat bílkovina z masa. To poznáme tak, že maso začíná být mazlavé, lepivé. Po 10 minutách je vše dostatečně promícháno, v ruce to bude trvat asi 2x až 3x déle.

  6. Do šunkovaru dáváme maso po částech a vždy dobře upěchujeme, aby nám nevznikaly vzduchové kapsy.

  7. Šunkovar zavíčkujeme, péro uvnitř šunkovaru bude maso permanentně stlačovat.
    Šunkovar dáme do lednice a necháme tam maso uležet 48 hodin.

  8. Po této době vložíme šunkovar do hrnce a zalijeme vodou tak, aby voda byla všude okolo šunky, ale aby voda nevnikala do šunkovaru.

  9. Nyní zvedáme teplotu na 75 až 85 °C, ne více, ne méně. Použijeme teploměr, který se dá koupit se šunkovarem. Od té chvíle, kdy dosáhneme teplotu 75°C, začneme odpočítávat 120 minut.

  10. Po této době šunkovar dáme chladit do studené vody tak, aby do něj nevnikala voda. Chce to čas, minimálně hodinu v ledové vodě.
    Potom teprve šunkovar otevřeme a šunku vyjmeme.

Poznámka od kuchařky

Jediná chemikálie, kterou je nutné použít, je dusitan sodný. Bez něj by to byl jen vařený kus masa, ale bude ho mnohem méně, než v průmyslově vyráběné šunce, navíc bez podivných stabilizátorů barev atd. Konkrétně v tomto receptu bude v 1 kg šunky maximálně 0,075 g dusitanu sodného. Každý, kdo někdy jedl jakoukoliv uzeninu, již dusitan požil v mnohonásobném množství, proto není třeba si s touto položkou lámat hlavu. Ve směsi "Praganda" je již namíchán se solí, proto jej nemusíme kupovat samostatně.

Komentáře k receptu Domácí krůtí šunka

  • Ivace64 Ivace64

  • Marie Švarcová : Díky, opravdu je skvělá :-)

    Odpovědět

  • Marie Švarcová Marie Švarcová (neregistrovaný)

    :yes::yes::yes: je skvělá , dělali jsme ji mnoho let <3

    Odpovědět

  • Irule: ;-)

    Odpovědět

  • Irule Irule

    <3 mňam dala bych si :yes::-K

    Odpovědět

  • Hanes: Moc děkuji. Byla skvělá, podělili jsme se, takže se nepokazil ani kousek :-). Děkuji za tip na zelený pepř a kari, určitě příště vyzkouším :-)

    Odpovědět

  • Hanes Hanes

    Už 2 roky jsem šunčičku nedělal, ale asi to budu muset napravit. Svého času jsem kvůli tomu kupoval i kráječ, abychom měli tenké plátky. Místo česneku a papriky jsem dával kuličky zeleného pepře a špetku kari nebo mlétého koriandru. Med bych nevynechával, ten je tam hlavně kvůli barvě. A i když je tam rychlosůl, necával sem připravenou směs 24 hodin v lednici a pak ještě alespoň hodinu v napěchovanou v šunkovaru. Jediná nevýhoda této šunky je, že se musí poměrně rychle sníst. V každém případě dávám bodík.:-!

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Parádní šunčička:yes:kdysi jsem zkoušela, ale ne takhle vypracovaný rcp.:yes:fakt povedena:-)

    Odpovědět

  • Jozef: rychlosůl, k dostání u každého řezníka.

    Odpovědět

  • Jozef Jozef(neregistrovaný)

    čo je Praganda?

    Odpovědět

  • sestřička: ale já taky uvádím 1 kg :-)

    Odpovědět

  • sestřička sestřička(neregistrovaná)

    domácí šunku dělám již asi 2 roky, téměř stejný recept, maso kuřecí nebo vepřové, jen množství masa mám asi 1 kg. 1/2 kg by u nás byla jen malá svačinka :-) výsledek vždy vynikající, doporučuji:yes:

    Odpovědět

  • medmic medmic

    :yes: Ještě k tomu dusitanu, je to látka která se používá při výrobě uzenin již kolem sta let a ne nějaký nový divný vynález.

    Odpovědět

  • La Furi Roja: děkuji, upravím :-)

    Odpovědět

  • La Furi Roja La Furi Roja

    V surovinách vám chybí med/cukr.

    Odpovědět

Tématické fráze: krůtí šunka domaci kuřeci šunka krůtí šunka recept šunkovar výroba šunky recepty domaci kureci šunka recept domácí kuřecí šunka z šunkovaru domácí šunka kuřecí recept na krůtí sunku výroba krůtí šunky domácí šunka recept kruti sunka v sunkovaru recept na domácí kuřecí šunku výroba kuřecí šunky výroba domácí šunky recept výroba šunky v šunkovaru výroba domácí kuřecí šunky recept krůtí šunka domaci kureci sunka v sunkovaru kureci sunka domaci drubezi sunka