Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tajemství kuřecích nugetek: Oblíbené jídlo fast foodů vzniklo původně v laboratoři, ale doma připravené jsou božské
Zdroj: zdroj: Freepik, stockking

Kuřecí nugetky jsou typicky americkým jídlem: snadno se vyrábějí ve velkém a jsou rychlým a pohodlným zdrojem bílkovin a hodí se i na cesty. Ačkoli už mnoho desetiletí jsou základem restaurací rychlého občerstvení a mrazicích boxů v obchodech s potravinami, ne vždy však patřily na americké talíře a dětské jídelníčky.

Zapomenuté...

Dávno předtím, než obalované a smažené kousky kuřecího masa ovládly rychlé občerstvení, si na malých kouskách  kuřecího masa s křupavou strouhankou pochutnávaly hledači zlata během kalifornské zlaté horečky v polovině 19. století.

Pak se na smažené šťavnaté kuřecí maso zapomnělo a na talířích Američanů bylo běžnější maso červené, tedy hovězí a vepřové, ale i skopové a občas krůtí.

Během druhé světové války se kuřecí maso stalo pro mnoho Američanů hlavním zdrojem bílkovin poté, co americká armáda potřebovala červené maso pro vojáky a doma vznikl nedostatek hovězího masa. Vznikla tedy obrovská poptávka po kuřecím mase, která motivovala podniky k levnější produkci.

...a znovu objevené

Když válka skončila, poptávka po drůbeži klesla. Červené maso už nebylo nedostatkové a kuřecí maso mělo problém s porcemi: v té době se prodávalo většinou vcelku. Pro ženy, které tehdy stále častěji nastupovaly do zaměstnání, bylo pečení celých kuřat chuťově „monotematické“ a časové náročné, na úpravu jednotlivých porcí neměly čas. K oživení chuti Američanů na kuřecí maso bylo zapotřebí něco nového!

Ačkoli původ kuřecích nugetek zůstává stejně jako u mnoha jiných potravin sporný, všeobecně se uznává, že kuřecí nugetky „vynalezl“ vědec Robert C. Baker v zemědělské laboratoři Cornellovy univerzity v roce 1963. Patřily mezi desítky drůbežích výrobků, které během své kariéry vyvinul (včetně krůtí šunky a kuřecích hot dogů) a které pomohly výrazně rozšířit drůbežářský průmysl v USA.

Nugety byly z mletého masa

Bakerova inovace spočívala v tom, že z mletého kuřecího masa bez kůže (často z málo používaných částí ptáka) vytvořil  kousky velikosti sousta a obalil je v strouhance. Tyto kousky se dobře zmrazovaly, což se stalo rozhodující pro jejich velkovýrobu a přepravu.

Baker si kuřecí nugety nenechal patentovat. Místo toho rozeslal recept stovkám amerických společností, které později z jeho vynálezu profitovaly.

Zdravotní osvěta je zpopularizovala 

Američané si však kuřecí nugetky skutečně oblíbili až díky novému zdravotnímu trendu. V roce 1977 vydal Kongres Výživové cíle pro Spojené státy, v nichž občany nabádal, aby jedli méně červeného masa ve prospěch libových bílkovin, tedy drůbeže.

Američané začali mít strach z tuku a tučných výrobků, jakými jsou hovězí maso, mléko a máslo. Spotřeba vepřového a hovězího masa klesla kvůli obavám z vyššího cholesterolu, srdečních chorob a kratšího života. Zdravější alternativou se tak stalo maso drůbeží.

Ironií osudu je, že vládní pokyny pro výživu přišly právě v době, kdy se drůbež začala masově chovat a zpracovávat. Kdyby Američané jednoduše jedli kuřecí maso v nezpracované podobě, nepochybně by jim přechod od červeného masa přinesl určitý zdravotní prospěch. Místo toho začali jíst stále více průmyslově zpracovaného kuřecího masa, které je často méně zdravé.

Hvězda fast foodů

Americké řetězce rychlého občerstvení v té době pocítily pokles prodeje svého charakteristického produktu – hovězích hamburgerů. Nastal ten správný čas, aby se zrodila nová hvězda.

McDonald's uvedl v roce 1981 na vybraných trzích kuřecí McNuggets. Dokonce si k tomu najal šéfkuchaře Reného Arenda, který vařil pro anglickou královnu Alžbětu II. Arend vyrobil smažená kuřecí prsa v omáčce. Vrchol mánie kuřecích nugetek nastal v roce 1983, kdy společnost McDonald's uvedla na celostátní trh své dnes již kultovní kuřecí nugetky.

Tajemství přípravy

Tajemství chuti kuřecích nugetek je v jejich obalu, základem je ale samozřejmě kvalitní maso. Receptů na jejich přípravu je mnoho, ty lepší a chutnější nejsou z mletého masa, ale z nakrájených kousků kuřecích prsou. Ta jsou z celého kuřete nejdietnější. Smažit je můžete ve fritéze, ale zdravější je péct je v troubě na mřížce nebo na pečicím papíru.

Připravit je můžete podle našeho receptu. Na 6 porcí potřebujete:

  • 3 kuřecí prsa bez kůže a kostí
  • 1 šálek ochucené strouhanky
  • ½ šálku strouhaného parmezánu
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička soli
  • ½ šálku rozpuštěného přepuštěného másla (můžete také nahradit kvalitním fritovacím olejem)

A jak na to? Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Kuřecí prsa nakrájejte na 3–4 centimetrové kousky. Ve středně velké míse dobře promíchejte strouhanku, nastrouhaný parmezán, bazalku, tymián a sůl. Do další misky dejte rozpuštěné máslo.

Kousky kuřete nejprve namočte do rozpuštěného másla a poté je obalte ve směsi strouhanky. Dobře obalené kuřecí kousky položte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem nebo na mřížku. Nugety pečte v předehřáté troubě přibližně 20 minut, dokud nezhnědnou a kuře není propečené.

Zdroje informací:

poultryeu.eu: History of chicken nuggets

history.com: Who Invented Chicken Nuggets?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více