Kuřecí šunka s pažitkou

Merylas Kuchařka: Merylas

1 kg Studená kuchyně 9 názorů

Suroviny

1 kg kuřecího stehenního masa
10 g Pragandy - řeznické soli
10 g soli
1 polévková lžíce medu
120 ml studené vody
pažitka dle chuti
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, zhruba 200 - 250 g rozkutrujeme v malém sekáčku potravin. Nemusí se to dělat, ale šunka pak lépe drží. Přidáme sůl, Pragandu, med a pořádně, alespoň 20 minut hněteme. Pak přidaváme po částech studenou vodu a vždy zase prohněteme. Dá se použít i nějaký robot s hákem. Promíchanou směs uložíme do skleněné vzduchotěsné mísy a necháme 24 - 48 hodin v chladničce. Občas můžeme promíchat.

  2. K masu přidáme nakrájenou pažitku a dobře promícháme. Do nádoby šunkovaru vložíme mikrotenový sáček a po částech vrstvíme masovou směs. Každou vrstvu pořádně stlačujeme nějakým tloukem apd. Nakonec šunkovar uzavřeme a vložíme do úzké a vysoké nádoby s vodou, používám hrnec na vaření špaget. Voda bude dosahovat kousek pod okraj šunkovaru.

  3. Když teplota vody dosáhne 80°C, tak ji budeme na této hodnotě udržovat a šunku v této vodní lázni vaříme 2 hodiny.

  4. Pak šunkovar vyjmeme, můžeme ho zchladit ve studené vodě a uložíme do druhého dne do chladničky. Následující den šunku vyjmeme a nakrájíme.

Poznámka

Množství soli si může každý upravit podle sebe. Na 1kg masa se celkem většinou dává od 20 do 24 g soli. Tím je myšleno jak obyčejná sůl, tak i s Pragandou dohromady v různém poměru. Samozřejmě, že se může množství i snížit. Já jsem zvolila kompromis a dávám stejným dílem Pragandu i sůl. Praganda jde solí nahradit, ale šunka nebude růžová, ale spíš šedivá. Každý má možnost výběru :-)

Praganda je k dostání v drogeriích, např.drogerie Teta.

Na fotce je šunka vyrobená jen z nakrájeného masa, ale kdybych část rozkutrovala, byla by více soudržnější.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 98 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kuřecí šunka s pažitkou

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    pavelk: Když jsem se začala zajímat o výrobu domácí šunky, tak jsem hledala základní rady a recepty na internetu a pak jsem začala zkoušet podle sebe Vyhovuje mi kuřecí stehenní maso , jelikož je pak šunka taková šťavnatější. A abych měla určitou změnu v chuti, tak mě napadlo přidat tu pažitku. Jinak já osobně jsem měla tentokrát maso naložené cca 33 hodin. Jak odpověděla Františka, 24 hodin je minimum, ale může být naložené i déle. Kuřecí maso ale musí být zcela čerstvé, tak pozor i na to, kde se nakupuje.:-K

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    pavelk: vetsinou je 24h minimum na odlezeni a 48h maximum :) klidne ho tam muzes nechat i 28h nebo 36,5

    Odpovědět

  • pavelk pavelk

    Ahoj všem ve spolek? Chci se zeptat, jestli to je tvůj recept nebo pozměněný z internetu? Zaskočila mě v receptu věta: cituji:... a necháme 24 - 48 hodin v chladničce. Konec citace. Mě zajímá, jak dlouho jsi měla maso v ledničce ty? Děkuji za kladnou odpověď.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    kutil25:, EvaHora: Děkuji za zájem o recept a doufám, že nezklame. Je to zase určitá změna v chuti.

    Odpovědět

  • EvaHora EvaHora

    Taky ráda experimentuju s šunkovarem, vždycky je to zpestření studené kuchyně. Zkusím i tenhle recept. :yes:

    Odpovědět

  • kutil25 kutil25

    je to lákavé vyskouším

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    zizala: Experimentovat by určitě šlo. Tato šunka, s pažitkou, moc hezky voní a chutná nám. Je to zase trochu něco jiného, než klasika. Na zahradě mám hodně bylinek, tak postupně vyzkouším.
    maiva: Děkuji.

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Pěkné, jednoduché, hodně lákavé :yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Já si snad ten šunkovar koupím, líbí se mi ta pažitka, s bylinkami by šlo experimentovat:yes:

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo