Kuřecí šunka s pažitkou

Merylas Kuchařka: Merylas

1 kg Studená kuchyně 9 názorů

Suroviny

1 kg kuřecího stehenního masa
10 g Pragandy - řeznické soli
10 g soli
1 polévková lžíce medu
120 ml studené vody
pažitka dle chuti
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, zhruba 200 - 250 g rozkutrujeme v malém sekáčku potravin. Nemusí se to dělat, ale šunka pak lépe drží. Přidáme sůl, Pragandu, med a pořádně, alespoň 20 minut hněteme. Pak přidaváme po částech studenou vodu a vždy zase prohněteme. Dá se použít i nějaký robot s hákem. Promíchanou směs uložíme do skleněné vzduchotěsné mísy a necháme 24 - 48 hodin v chladničce. Občas můžeme promíchat.

  2. K masu přidáme nakrájenou pažitku a dobře promícháme. Do nádoby šunkovaru vložíme mikrotenový sáček a po částech vrstvíme masovou směs. Každou vrstvu pořádně stlačujeme nějakým tloukem apd. Nakonec šunkovar uzavřeme a vložíme do úzké a vysoké nádoby s vodou, používám hrnec na vaření špaget. Voda bude dosahovat kousek pod okraj šunkovaru.

  3. Když teplota vody dosáhne 80°C, tak ji budeme na této hodnotě udržovat a šunku v této vodní lázni vaříme 2 hodiny.

  4. Pak šunkovar vyjmeme, můžeme ho zchladit ve studené vodě a uložíme do druhého dne do chladničky. Následující den šunku vyjmeme a nakrájíme.

Poznámka

Množství soli si může každý upravit podle sebe. Na 1kg masa se celkem většinou dává od 20 do 24 g soli. Tím je myšleno jak obyčejná sůl, tak i s Pragandou dohromady v různém poměru. Samozřejmě, že se může množství i snížit. Já jsem zvolila kompromis a dávám stejným dílem Pragandu i sůl. Praganda jde solí nahradit, ale šunka nebude růžová, ale spíš šedivá. Každý má možnost výběru :-)

Praganda je k dostání v drogeriích, např.drogerie Teta.

Na fotce je šunka vyrobená jen z nakrájeného masa, ale kdybych část rozkutrovala, byla by více soudržnější.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 114 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kuřecí šunka s pažitkou

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    pavelk: Když jsem se začala zajímat o výrobu domácí šunky, tak jsem hledala základní rady a recepty na internetu a pak jsem začala zkoušet podle sebe Vyhovuje mi kuřecí stehenní maso , jelikož je pak šunka taková šťavnatější. A abych měla určitou změnu v chuti, tak mě napadlo přidat tu pažitku. Jinak já osobně jsem měla tentokrát maso naložené cca 33 hodin. Jak odpověděla Františka, 24 hodin je minimum, ale může být naložené i déle. Kuřecí maso ale musí být zcela čerstvé, tak pozor i na to, kde se nakupuje.:-K

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    pavelk: vetsinou je 24h minimum na odlezeni a 48h maximum :) klidne ho tam muzes nechat i 28h nebo 36,5

    Odpovědět

  • pavelk pavelk

    Ahoj všem ve spolek? Chci se zeptat, jestli to je tvůj recept nebo pozměněný z internetu? Zaskočila mě v receptu věta: cituji:... a necháme 24 - 48 hodin v chladničce. Konec citace. Mě zajímá, jak dlouho jsi měla maso v ledničce ty? Děkuji za kladnou odpověď.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    kutil25:, EvaHora: Děkuji za zájem o recept a doufám, že nezklame. Je to zase určitá změna v chuti.

    Odpovědět

  • EvaHora EvaHora

    Taky ráda experimentuju s šunkovarem, vždycky je to zpestření studené kuchyně. Zkusím i tenhle recept. :yes:

    Odpovědět

  • kutil25 kutil25

    je to lákavé vyskouším

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    zizala: Experimentovat by určitě šlo. Tato šunka, s pažitkou, moc hezky voní a chutná nám. Je to zase trochu něco jiného, než klasika. Na zahradě mám hodně bylinek, tak postupně vyzkouším.
    maiva: Děkuji.

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Pěkné, jednoduché, hodně lákavé :yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Já si snad ten šunkovar koupím, líbí se mi ta pažitka, s bylinkami by šlo experimentovat:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kuřecí šunka kureci sunka recept kuřecí šunka ze šunkovaru recept šunka z kuřete kureci se sunkou kuřecí šunka ze šunkovaru recepty domácí šunka s bylinkami kuřeci maso kuřecí šunka v šunkovaru kureci sunka domaci jak dlouho naložené maso na šunku řeznická sůl jak ji nahradit? kureci steheni sunka recepty kureci sunka recept na kuřecí šunku ze šunkovaru kuřecí směs se šunku kde koupím sůl pragandu jak dělat šunku šunka z kuřecího masa

Zapomněl/a jsem heslo