Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí šunka s pažitkou

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Šunka je masný výrobek připravovaný dušením. Je pochoutkou, díky které se proslavila mnohá řeznictví. Přesto někdy je silnější touha udělat si jí posvém. Je to nostalgie z dob, když nebyl v obchodech takový výběr.

Suroviny pro 1 dávka

1 kg

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 212 kJ /
1 246 kcal
Bílkoviny210,10 g
Tuky32,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 6,52 g
Sůl11,00 g
Sacharidy29,31 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, zhruba 200-250 g rozkutrujeme v malém sekáčku potravin. Nemusí se to dělat, ale šunka pak lépe drží. Přidáme sůl, Pragandu, med a pořádně, alespoň 20 minut hněteme. Pak přidaváme po částech studenou vodu a vždy zase prohněteme. Dá se použít i nějaký robot s hákem. Promíchanou směs uložíme do skleněné vzduchotěsné mísy a necháme 24-48 hodin v chladničce. Občas můžeme promíchat. Krok 2: K masu přidáme nakrájenou pažitku a dobře promícháme. Do nádoby šunkovaru vložíme mikrotenový sáček a po částech vrstvíme masovou směs. Každou vrstvu pořádně stlačujeme nějakým tloukem apd. Nakonec šunkovar uzavřeme a vložíme do úzké a vysoké nádoby s vodou, používám hrnec na vaření špaget. Voda bude dosahovat kousek pod okraj šunkovaru. Krok 3: Když teplota vody dosáhne 80 °C, tak ji budeme na této hodnotě udržovat a šunku v této vodní lázni vaříme 2 hodiny. Krok 4: Pak šunkovar vyjmeme, můžeme ho zchladit ve studené vodě a uložíme do druhého dne do chladničky. Následující den šunku vyjmeme a nakrájíme.

TIP: Jak udělat šunku bez šunkovaru - rady a tipy

Zveřejněno 14. 6. 2018

Poznámka autorky Merylas

Množství soli si může každý upravit podle sebe. Na 1kg masa se celkem většinou dává od 20 do 24 g soli. Tím je myšleno jak obyčejná sůl, tak i s Pragandou dohromady v různém poměru. Samozřejmě, že se může množství i snížit. Já jsem zvolila kompromis a dávám stejným dílem Pragandu i sůl. Praganda jde solí nahradit, ale šunka nebude růžová, ale spíš šedivá. Každý má možnost výběru :-)

Praganda je k dostání v drogeriích, např.drogerie Teta.

Na fotce je šunka vyrobená jen z nakrájeného masa, ale kdybych část rozkutrovala, byla by více soudržnější.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuřecí šunka s pažitkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GO3K

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuřecí šunka s pažitkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GO3K

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Ahoj všem ve spolek? Chci se zeptat, jestli to je tvůj recept nebo pozměněný z internetu? Zaskočila mě v receptu věta: cituji:... a necháme 24 - 48 hodin v chladničce. Konec citace. Mě zajímá, jak dlouho jsi měla maso v ledničce ty? Děkuji za kladnou odpověď.

pavelk: Když jsem se začala zajímat o výrobu domácí šunky, tak jsem hledala základní rady a recepty na internetu a pak jsem začala zkoušet podle sebe Vyhovuje mi kuřecí stehenní maso , jelikož je pak šunka taková šťavnatější. A abych měla určitou změnu v chuti, tak mě napadlo přidat tu pažitku. Jinak já osobně jsem měla tentokrát maso naložené cca 33 hodin. Jak odpověděla Františka, 24 hodin je minimum, ale může být naložené i déle. Kuřecí maso ale musí být zcela čerstvé, tak pozor i na to, kde se nakupuje.:-K

Zobrazit starší odpověď

Taky ráda experimentuju s šunkovarem, vždycky je to zpestření studené kuchyně. Zkusím i tenhle recept. :yes:

je to lákavé vyskouším

kutil25:, EvaHora: Děkuji za zájem o recept a doufám, že nezklame. Je to zase určitá změna v chuti.

Pěkné, jednoduché, hodně lákavé :yes:

Já si snad ten šunkovar koupím, líbí se mi ta pažitka, s bylinkami by šlo experimentovat:yes:

zizala: Experimentovat by určitě šlo. Tato šunka, s pažitkou, moc hezky voní a chutná nám. Je to zase trochu něco jiného, než klasika. Na zahradě mám hodně bylinek, tak postupně vyzkouším.
maiva: Děkuji.

Tématické fráze:
kuřecí šunka, kuřecí šunka z šunkovaru, kureci sunka recept, domácí kuřecí šunka, domaci kuřeci šunka recept, kuřecí šunka v šunkovaru, kuřecí šunka ze šunkovaru recept, recept na šunku, domácí kuřecí šunka s medem, šunka z maloženého masa, chutná domácí šunka bez pragandy, recepty s pažitkou, šunka z šunkovaru recepty, recept na domaci kureci sunku, kuřecí šunka ze šunkovaru, kurecí sunka recepty, recepty kureci sunka, šunka z kuřete, kureci se sunkou, šunka z kuřecího masa

Suroviny:
maso, praganda, sůl, med, voda, pažitka

Přidat fotografie receptu