Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 281 kJ / 4 608 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,52 g |
Tuky | 2,44 g |
Vláknina | 26,28 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 17 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 121,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na sirup použijeme buď jeden kilogram meruněk nebo jeden kilogram broskví. Ovoce vybíráme hodně zralé až měkké, nikoliv však nahnilé. Ovoce pokrájíme, dáme do hrnce, přisypeme polovinu cukru a necháme cca 30 minut odpočívat (pustit šťávu).
Krok 2: Pak přilijeme vodu a vše vaříme na mírném ohni do úplného změknutí. Netrvá to dlouho, jen krátce, protože ovoce používáme hodně zralé a navíc ho budeme mixovat. No a kdo chce, může si dát práci nejen s odpeckováním, ale i s oloupáním slupek. Ovoce po uvaření rozmixujeme dohladka, přecedíme (propasírujeme) přes jemný cedník a dáme opět do hrnce, kam přidáme druhou polovinu cukru a scezenou šťávu z citrónů.
Krok 3: Dle vlastního uvážení můžeme místo citrónů použít kyselinu citronovou. Jestliže jsme se rozhodli pro broskvový sirup, doporučuji okyselit o něco více, jelikož broskve nejsou chuťově tak výrazné jako meruňky.
Krok 4: Po přidání cukru a citronové šťávy (kyseliny) zahříváme sirup na cca 80, maximálně 90 stupňů (aby nezačal sirup želírovat) a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit.
Krok 5: Pak horkým sirupem naplníme čisté a suché sklenice, vše uzavřeme čistými víčky a dáme sterilovat na 80 stupňů na 15 minut.
Krok 6: Hotové sirupy uložíme v temnu a suchu (sklep, komora), odebíráme dle potřeby, ředíme vodou či sodovkou, přidáváme do čaje místo cukru či medu nebo používáme například jako přeliv na zmrzliny, palačinky.
Zveřejněno 17. 7. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Meruňkový / broskvový sirup
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K3NG
Moje poznámka
Meruňkový / broskvový sirup
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K3NG
Nejnovější recepty
Toast à la turecká vejce cilbir
Přidáno před 15 hodinami
Brambory v pažitkové omáčce se sýrem
Přidáno 30. 5. 2025 15:37
Velká holubka
Přidáno 30. 5. 2025 15:25
Zapečená cuketa v alobalu
Přidáno 30. 5. 2025 15:16
Pljeskavice s lečem
Přidáno 30. 5. 2025 15:10
Italské tousty s křepelčími vajíčky
Přidáno 30. 5. 2025 15:04
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrnková bábovka
Flyer01 před 7 hodinami
Vepřová kýta na smetaně
Styliane před 7 hodinami
Lívance z podmáslí
MonkaF před 8 hodinami
Jednoduché kuřecí maso se žampiony
Dagemar před 8 hodinami
Kuře na paprice
TerunkaKr před 10 hodinami
Šumavské topinky
Moanka před 10 hodinami
Špenátová polévka
Kajkajak před 10 hodinami
Svíčková na smetaně
Rebeca před 11 hodinami
Pečená švestková a jablečná povidla
Neduch před 11 hodinami
Jednoduché langoše
Lucie1001 před 12 hodinami
Suroviny:
meruňky,
cukr krupice,
voda,
citron
Komentáře (3)