Mleté maso s pórkem ve smetanových bramborách

Suroviny 3-4 porce

500 g mletého míchaného masa
1 pórek
sádlo (nebo máslo, špek, olej)
3 stroužky česneku
tymián dle chuti
sůl
pepř mletý
1 kg oloupaných brambor
220 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Pórek pokrájíme na kolečka a osmažíme na sádle či másle, případně i na jemně pokrájeném uzeném špeku lehce dozlatova. Přidáme mleté maso a dále smažíme do rozdrobení. Pomoci si můžeme krom vařečky i šťouchadlem na brambory. Osolíme, opepříme, přidáme tymián a drobně nasekaný česnek, necháme rozvonět a odstavíme.

  2. Zapékací mísu vymažeme tukem a dno vyložíme plátky oloupaných brambor, na které nandáme polovinu pórkovo-mleté směsi, poté navrstvíme další vrstvu bramborových plátků a na ně zbylou směs. Na tu poskládáme zbylé brambory, které zalijeme smetanou, osolíme a přidáme pár lístečků tymiánu.

  3. Mísu zaklopíme, vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 45-50 minut. Po vyndání z trouby necháme zhruba 10 minut stát a až poté odklopíme a rozdělíme na talíře. Podáváme se zeleninovým salátem dle chuti.

Komentáře k receptu Mleté maso s pórkem ve smetanových bramborách