Uzený jazyk v křenovém aspiku
Suroviny pro 10 porcí
10porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 781 kJ / 1 621 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,54 g |
Tuky | 142,55 g |
Vláknina | 7,27 g |
Cholesterol | 261 mg |
Sodík | 5,01 g |
Sůl | 11,95 g |
Sacharidy | 24,45 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jazyk dobře omyjeme a spolu s kořenovou zeleninou, kořením a solí vaříme v pomalém hrnci na High 8-9 hodin, nebo táhneme na mírném plameni na sporáku. Vývar musí jen probublávat, nesmí vařit.
Krok 2: Z uvařeného jazyka oloupeme kůži a nakrájíme na kostky cca 2x2x2 cm.
Nakrájíme i mrkev, petržel a celer. Krok 3: Želatinu necháme nabobtnat v troše zchladlého vývaru. Krok 4: 750 ml horkého vývaru z jazyka smícháme s nabobtnanou želatinou, octem, majonézou a žervé. Prošleháme metličkou do spojení všech surovin. Ochutnáme a případně dosolíme nebo přidáme ocet.
Nakonec vmícháme křen, na kostičky nakrájenou čerstvou papriku a kostky jazyka. Krok 5: Do formy na toustový chléb nebo srnčí hřbet vložíme umíchanou směs a necháme ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny. Krok 6: Po vychladnutí opatrně nahřejeme formu pod tekoucí horkou vodou a uvolníme tak asik z formy.
Můžeme také formu před plněním vyložit potravinovou fólií a po ztuhnutí vyjnout aspik i s fólií.
Nakrájíme i mrkev, petržel a celer. Krok 3: Želatinu necháme nabobtnat v troše zchladlého vývaru. Krok 4: 750 ml horkého vývaru z jazyka smícháme s nabobtnanou želatinou, octem, majonézou a žervé. Prošleháme metličkou do spojení všech surovin. Ochutnáme a případně dosolíme nebo přidáme ocet.
Nakonec vmícháme křen, na kostičky nakrájenou čerstvou papriku a kostky jazyka. Krok 5: Do formy na toustový chléb nebo srnčí hřbet vložíme umíchanou směs a necháme ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny. Krok 6: Po vychladnutí opatrně nahřejeme formu pod tekoucí horkou vodou a uvolníme tak asik z formy.
Můžeme také formu před plněním vyložit potravinovou fólií a po ztuhnutí vyjnout aspik i s fólií.
Zveřejněno 8. 2. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Uzený jazyk v křenovém aspiku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W6nM4
Moje poznámka
Uzený jazyk v křenovém aspiku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W6nM4
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 4 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 15 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 19 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 23 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Toskánský bůček
poirotka před 17 minutami
Vajíčková tlačenka
pavelcicha před 21 minutami
Zadělávaná mrkev s hráškem
Mimino před 1 hodinou
Chilli con zeleninka
jana-bartikova@seznam.cz před 2 hodinami
Kuřecí kousky se žampiony v sýrové omáčce
Lucie 66 před 2 hodinami
Půlnoční flamendr
Slavista62 před 4 hodinami
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
Slavista62 před 4 hodinami
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 13 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 14 hodinami
Suroviny:
jazyk hovězí uzený,
mrkev,
petržel,
cibule,
bulva celerová,
koření nové koření,
bobkový list,
pepř,
sůl,
ocet vinný,
želatina,
majonéza,
sýr žervé,
křen strouhaný,
paprika
Komentáře (4)