Ragú z vepřového masa (na těstoviny, lasagne i jiné)

cathleen Kuchařka: cathleen

4 x 0,3 l sklenice Vepřové maso 21 názorů

Suroviny

500 g mletého vepřového masa
150-200 ml červeného vína
120 g cibule
120 g mrkve
120 g celeru
30 g másla
4 lžíce olivového oleje
necelá lžíce rajského protlaku
200 ml koncentrátu z rajčat (rajčatové sugo di pomodoro domácí výroby)
100 ml vývaru
sůl
mletý pepř
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme do něj olivový olej a když se rozehřejí, lehce na tom orestujeme krájenou cibuli a strouhanou mrkev a celer. Přidáme asi 2 lžíce vývaru, na mírném ohni povaříme 10-15 minut.

  2. Na zeleninový základ vložíme mleté maso, vařečkou při vaření rozmělňujeme případné hrudky.

  3. Vlijeme vývar a víno, necháme odpařit a přidáme protlak a salsu.

  4. Promícháme, podle chuti osolíme, opepříme a nezakryté pomalu vaříme asi 2 hodiny, až je směs zcela hustá.

  5. Používáme k těstovinám, na lasagne, můžeme podávat i s bramborovou kaší. Zbytek ragú zavaříme 2 hodiny na 100 °C - získáme polotovar na další obědy.

Poznámka

Inspirace na http://www.giallozafferano.it/

Recept na domácí Sugo di pomodoro https://www.toprecepty.cz/recept/44501-rajcatova-o...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 116 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ragú z vepřového masa (na těstoviny, lasagne i jiné)

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Zuzana: použila jsem Frankovku ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Zuzana:
    Kuchaři říkají, že do jídla takové víno, jaké se pak k jídlu bude pít;-)
    Nikdy jsem se ale nevybičoval k tomu, abych vařil víno v ceně kolem 300,-/litr:-8
    Kdysi jsem se na mančaftu dopustil podlého pokusu s červeným vínem:
    Uvařil jsem 2x stejné jídlo; 1x na "krabicáku" a 1x na víně 10x dražším... Při degustaci naslepo bylo hodnocení asi 1/2 na 1/2:-)
    Když se následně hodnotilo už se všemi smysly, tak krabicák propadl, protože jídlo z něj mělo jak se říká psí barvu - kafébraundozelena:-((
    No jo, no, jí se i očima, že...:-)

    Odpovědět

  • Zuzana Zuzana(neregistrovaná)

    Zuz:-a: jaké červené víno je na vaření nejlepší? třeba na divočinu?:
    Poraďte, prosím, Zuzika

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Jackie79: My jsme dřív taky jídla na víně neměli rádi, teď už vím, že to bylo používáním nesprávného vína nesprávným způsobem. Dobrého vína nemusí být půl litru, stačí 1-2 dl. A hlavně skutečně prudce nechat odpařit na zeleninovém základě a pak teprve dát vývar. Tím víno předá jen to dobré, co v něm je :-)

    Odpovědět

  • Jackie79 Jackie79

    cathleen:
    Nejde o alkohol, ale spíš o tu chuť, víno moc rádi nemáme ;-)
    Zkusím tedy místo vína použít víc vývaru :-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Jackie79: dej jen víc vývaru. A můžu se zeptat, proč bez červeného vína? Varem a odpařením tam zůstane pouze zanedbatelný zbyteček alkoholu a víno ragú dochutí (zůstane po něm příjemná vůně). Bez něj to nebude úplně ono, i když výborné to bude také. :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Jackie79:
    Bílé, nebo vodu;-)

    Odpovědět

  • Jackie79 Jackie79

    Jde to i bez červeného vína? Co bych místo něj mohla použít?

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Prima nápad, dobrá inspirace :-p+:yes:pak je oběd opravdu rychlovka, díky:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    hosta, mika59: děkuji:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Danca: bože! K tobě chodí taky?:-O:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta

    To je dobrý nápad a dobré jídlo:yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    cathleen: tož dobrá, přesvědčila jsi mě :-8:-). Teď ještě nějak přesvědčit ty "permoníky", kteří mi v noci bílí lednici, aby mi tam aspoň jednu porcičku na focení nechali...!:-S:-D:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    zizala: dopsala jsem to do porcí:-K
    Jestli bude chutnat děckám, až dojedou, udělám a zavařím znovu - jídlo s tím je pak opravdu rychle na stole:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    cathleen: Díky, víno nám nevadí. Tak to by bylo akorát, ukládám :yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: těstoviny s vepřovým masem vepřové ragú se zeleninou vepřové ragu s těstovinami těstoviny s vepřovým masem recepty těstoviny s vepřovým masem recept vepřové maso s těstovinami recepty maso k testovinam vepřové maso s těstovinami veprove maso k testovinam vepřové ragú cizrna recept vepřové maso ragu jake maso na lasagne na dvakrát ragú zelení ove ragu s masem výroba ragú vepřové ragu se se zeleninou těstoviny s vepřovýn masem recept-ml. maso+těstoviny