Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslo dodává slaným i sladkým jídlům tu správnou chuť. Jak jej lze využít v kuchyni?

Máslo dodává slaným i sladkým jídlům tu správnou chuť. Jak jej lze využít v kuchyni?

Máslo je jedním z nejstarších a nejběžnějších tuků používaných v kuchyni po celém světě. Má mnohostranné využití, neboť se hodí do sladké i slané kuchyně. Získává se oddělením tuku od mléčné složky mléka, což je obvykle dosaženo mechanickým stahováním mléka nebo smetany. A co složení? Máslo je bohatým zdrojem tuku a obsahuje vitamíny A, D a E. 

Využití másla v kuchyni 

Máslo se dá využít mnoha způsoby. Ve sladké kuchyni se používá především na pečení, a to buď do základu různých moučníků, do křupavé drobenky nebo jako součást krémů. Využívá se také k vymazání forem při pečení. Co se týče slané kuchyně, používá se k opékání (vajíček, zeleniny, masa, ryb), ke zjemnění omáček, přípravě jíšky apod. 

Alternativy másla 

Pro ty, kteří preferují alternativy k máslu z důvodu zdraví nebo dietních omezení, existují rostlinné tuky jako margarín nebo rostlinné máslo, které jsou vyrobeny z rostlinných olejů. Nebo pokud vám nedělá dobře laktóza, můžete si dopřát máslo bez laktózy

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi bobulovitých. Pěstuje se pro semena, kterým říkáme arašídy a buráky, burské oříšky. Nejedná se však o ořech, plodem je lusk, jedná se proto o luštěninu. Arašídy jsou bohaté na živiny, obsahují bílkoviny a vysoké procento tuků. Arašídový olej se používá na smažení, arašídové mléko je náhradou pro mléko klasické, arašídové máslo je oblíbené v gastronomii.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Nori

Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů a minerálů. Má mnohostranné využití - je nezbytnou ingrediencí pro přípravu maki a uramaki sushi, nebo se používá jako koření při vaření některých zeleninových jídel či luštěnin.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Ghí

Již naše babičky používaly přepuštěné máslo, které nyní nazýváme ghí. Říká se mu elixír života a hodně se používá v ajurvédské kuchyni. Dlouhým zahříváním na mírném ohni vznikne bezvodný a bezmléčný máselný tuk. Má kouřový bod až 250 stupňů, proto je vhodný na smažení. Obsahuje zdraví prospěšné látky.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Bylinkové máslo

S máslem se dá různě čarovat, a díky tomu můžeme připravit i tuto jednoduchou delikatesu. Do změklého másla přidáme jemně nakrájené bylinky podle své chuti, osolíme, na doplnění je velmi vhodný česnek. Ochucenou máslovou hmotu vytvarujeme do válečku a zabalenou ji necháme ztuhnout. Hotové bylinkové máslo přidáváme k rybám a masu, hodí se ke grilované zelenině, nebo jen k pečivu.

1 3 4 5 6

Další témata

Další recepty

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více