Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nápoj může být osvěžující i na zahřátí. Co lahodného si můžete připravit k pití?

Nápoj může být osvěžující i na zahřátí. Co lahodného si můžete připravit k pití?

Nápojem můžeme označit všechno od vody po hrnek horké čokolády. Záleží, zda potřebujete zahnat žízeň, nebo si vychutnat něco dobrého na chuť. V našem průvodci nápoji se dozvíte, jak si připravit nejoblíbenější studené i teplé domácí nápoje.  

Studené vs. teplé nápoje 

Nápoj může být jak teplý, tak i studený. Který si vyberete? 

  • Studené nápoje: sycené i nesycené sodovky a minerálky, ovocné nápoje, džusy, energy drinky, domácí limonády, smoothie, zeleninové šťávy, mléčné nápoje atd.
  • Teplé nápoje: káva, čaj, horká čokoláda, teplý ovocný nápoj, nápoj z džusu, melta, nealkoholický punč nebo například nápoj zvaný Sahlab

Alkoholické nápoje 

Pitný režim by měly tvořit nealkoholické nápoje, avšak čas od času si každý rád dopřeje sklenici něčeho dobrého. Ze studených nápojů si můžete vybrat pivo, víno, lihoviny, likéry, pálenky a míchané drinky. Z teplých nápojů je oblíbené svařené víno, punč či bombardino. 

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Tonik

Tonik, který se původně podával jako lék, obsahoval sycenou vodu a velké množství chininu. V dnešní podobě se jedná o osvěžující nápoj, kde množství chininu je minimální. Má příjemně nahořklou chuť a je doslazován. Je často používán k přípravě koktejlů, které obsahují gin a vodku.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Sake

Sake je dezertní víno se specifickým nádechem ze zkvašené rýže, s výraznou vůní skořice i s dalšími vůněmi. Svou máslovou chutí je vhodné jako aperitiv nebo digestiv k moučníkům a zmrzlině. Kromě pití lze saké použít k přípravě mnoha japonských nebo asijských pokrmů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro Pyrenejský poloostrov. Skládá se z červeného vína, ovoce (pomeranč, jablko, broskev nebo meloun) a koření. Před podáváním se může přidat pro zjemnění sodovka a ledová tříšť. Sangria se nechává před podáváním odležet několik hodin v chladu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rum

Rum je alkoholický nápoj, destilovaný z melasy nebo z cukrové třtiny. Rumů existuje několik druhů. Světlý se používá k míchání nápojů, zlatý, tmavý se konzumuje přímo. U nás je v prodeji rum s názvem tuzemský, ten se však vyrábí uměle dochucením zředěného lihu. Musí být označován Tuzemák.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský je starobylá, velmi ceněná, moštová odrůda vinné révy. Pochází z údolí horního toku Rýna. Říká se mu víno králů. Toto jantarové víno s kořenitou až marcipánovou chutí a vůní lipového květu pili již staří Římané. Díky své chuťové rozmanitosti si velmi dobře rozumí s jídlem. Hodí se k mořským i sladkovodním rybám, drůbeži, masům s lehkými omáčkami, ale i sýrům nebo ovocným dezertům.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Prosecco

Prosecco je italské šumivé víno. Název tohoto vína je odvozen od vesnice, která je součástí Terstu v severní Itálii. Disponuje ochrannou známkou původu a vyrábí se jen v určitých regionech. Je hlavní složkou koktejlu Bellini a taktéž spritzu, oblíbeného v severní Itálii.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Punč

Punč pochází z Indie. Pánč znamená pět, a právě z pěti surovin by se měl připravovat. Jsou to alkohol, cukr, koření, voda nebo čaj. Punč máme spojený zejména s Vánocemi, připravit můžeme na zahřátí nápoj alkoholický, ale i bez alkoholu. Punč je široké spektrum nápojů, které lze připravit velmi variabilně, podle své chuti, nebo jej můžeme koupit již hotový.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rooibos

Rooibos je nápoj, připravovaný z listů keře s názvem čajovec kapský. Nápoj má tmavě červenou barvu a mírně nasládlou chuť. Obsahuje zdraví prospěšné látky. Rooibos se do celého světa rozšířil z Jižní Afriky.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pivo

Pivo je kvašený alkoholický nápoj, vaří se v různých podobách od nepaměti. Z obilného sladu, vody, chmele a pivovarských kvasinek se vyrábí v pivovarech, a těší se oblibě nejen u nás, ale po celém světě. Pivo se vyrábí v různých stupních, jako pivo stolní, výčepní, ležák, speciální pivo, ale i bez alkoholu, nebo s jeho sníženým množstvím. Tento oblíbený nápoj je dokonce zdravý, protože obsahuje 2000 různých látek, z nichž některé jsou minerály a vitamíny, hlavně řady B. Slouží k utišení žízně, lze jím dodržovat zčásti pitný režim a patří do gastronomie, přidává se do polévek, peče se s ním maso, doplňují se jím marinády. Piva existuje nepřeberné množství druhů a značek.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Podmáslí

Podmáslí je výživný nápoj. Je to vedlejší produkt, který vzniká při stloukání másla, dnes se vyrábí kysáním mléka. Jedná se pak o kysané podmáslí. Pravé podmáslí je čiré, ale nyní se z něj stal kysaný nápoj. Je vhodný pro dietu, ocení ho naše zažívání a střeva. Je zdrojem vápníku, aminokyselin a lecitinu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Mléko

Mléko je produkt mléčných žláz samic savců během laktace a je to první potrava, kterou dostává (až na výjimky, kdy to není možné), jak člověk, tak zvířata. Z mleziva získávají protilátky na posílení imunity, i vitamíny. Ve výživě člověka pak hraje nezastupitelnou roli, když se pije jako nápoj nebo je součástí pokrmů, např. kaší. Mléka mají různou tučnost a lze je koupit i bez laktózy.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Mošt

Mošt je tekutina, která vzniká lisováním různého ovoce. Nejznámější jsou vinné nebo jablečné mošty, jsou velmi chutné a bez použití chemie jsou vlastně elixírem zdraví. Jsou zdrojem vitamínů, přírodního cukru, vlákniny a pektinu. Lze je uchovat pomocí pasterizace.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Margarita

Už jste ochutnali osvěžující koktejl Margaritu? Podává se ve sklenici na stopce a připravíte si ji z tequilly, pomerančového likéru a limetkové šťávy. První zmínka o tomto koktejlu je již z roku 1953. Je tak populární, že Američané dokonce slaví 22. únor jako Národní den Margarity.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Matcha Tea

Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více než 800 let. Obsahuje unikátní katechiny a aminokyseliny. Tento čaj podporuje soustředění, dodává energii a dobrou náladu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Melta

Melta je náhražka kávy, kávovinová směs z kořene čekanky, zrnek ječmene, žita a cukrové řepy. V době krize nahrazovala kávu, ale vyrábí se i nyní, protože na rozdíl od kávy neobsahuje kofein. Proto ji pijí lidé, kteří mají vysoký tlak, kojící ženy, a je vhodná i pro děti.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kyška

Kyška je nápoj velmi podobný zákysu. Jedná se o druh zakysaného mléčného výrobku, který se vyrábí pomocí smetanové kultury. Kysané mléko je mnohem lépe stravitelné než mléko sladké, příznivě působí na trávení, a je vhodné pro jedince, kteří mají alergii na mléko. Obsah vápníku přitom zůstává zachován.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Malagelo

Ve světě je vyráběno velké množství medicinálních vín, jednou z jejich skupin jsou vína železitá, a právě do této skupiny patří Malagelo. Obsahuje velké množství železa, které je pro lidský život nepostradatelné. Mladší generace Malagelo zná většinou jen ze stejnojmenné písničky Ivana Hlase.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Julep

Julep je alkoholický nápoj s čerstvou mátou peprnou a ledem, který představuje výborné osvěžení pro letní dny. Můžeme jej ozdobit kouskem čerstvého ovoce a šlehačkou.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Káva

Káva je nápoj z upražených a rozemletých plodů kávovníku. Plody kávovníku jsou vlastně ovocem, lze je přirovnat k třešním, barvou se jim podobají i v době sklizně. Barva je červená, až červenofialová. Káva obsahuje alkaloid kofein, který povzbuzuje činnost srdce, zvyšuje krevní tlak a má celkově povzbuzující účinky. Po ropě je káva druhou nejprodávanější komoditou. Druhů je více. Nejčastěji se pije káva arabika a robusta.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kefír

Kefír je lahodný kysaný nápoj, připravený z tzv. kefírových zrn, které obsahují bakterie mléčného kvašení i kvasinky. Při kvašení v něm dochází ke vzniku oxidu uhličitého a minimálního množství alkoholu, hotový nápoj je příjemně perlivý a osvěžující. V dnešní době si můžete doma kefír snadno připravit pomocí tzv. tibetské kefírové houbičky, kterou lze sehnat na internetu.

1 4 5 6 7 8

Další témata

Další recepty

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více