Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit nejlepší svařené víno? Kromě kvalitního vína nesmí chybět plátek citronu a správná směs voňavého koření
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Možná si nedokážete představit advent bez voňavého svařáku. Víte, jak připravit to nejlepší svařené víno? Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si ho v krásné předvánoční atmosféře.

Které sváteční horké nápoje si připravit

Rádi si v období adventu vytváříte pohodu, a to třeba právě se sklenkou horkého nápoje? Mezi nejoblíbenější sváteční vánoční horké nápoje patří punč, horká čokoláda, ale nejoblíbenější je svařené víno, lidově řečeno svařák.

Co patří do svařáku

Ve svařáku musí být víno. Nezáleží na tom, jestli bude červené nebo bílé, polosladké nebo suché. Důležité je, na jaké víno máme právě chuť. A neměli bychom sáhnout po tom nejlevnějším. Ideální je takzvaně zlatá střední cesta. Určitě by to nemělo být levné víno z krabice, které poslouží leda tak k bolehlavu. To ale z alkoholu v tomto horkém nápoji není vše. Někdy se dokonce přidává trochu koňaku nebo brandy. 

Kromě toho využijeme ovoce, obzvlášť se hodí citron, výborný je i pomeranč. Vždy je přidáváme v podobě plátků. Nejlépe v jednom nápoji. Celé kouzlo dotváří směs koření. Součástí je i cukr.

Které koření se dává do svařáku

Směs koření se dá koupit hotová v sáčku, a to už od 16 Kč. Když si ale koření vybereme sami, můžeme lépe upravit chuť. Ve svařeném vínu by rozhodně neměly chybět celé kousky hřebíčku a skořice. Oba druhy nádherně voní a přispívají k magické atmosféře. Další koření už je volitelné. Může jít o badyán s příjemně nasládlou chutí, vanilku, kousek pikantního zázvoru, spíše výjimečně se přidává nastrouhaný muškátový oříšek. 

Na co nezapomenout při přípravě svařáku

Je důležité, abychom alkohol nevařili. Směs koření s cukrem se přidává do vody a sladidlo necháme rozpustit. Až pak přidáme víno, ale ze směsi se musí kouřit, nesmí klokotat. Mimo plotnu pak případně přidáme do hrnce další alkohol.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit nejlepší svařené víno

Pro (nejméně) čtyři osoby budete na přípravu tohoto svařeného vína potřebovat: 1 l červeného vína, 100 ml brandy nebo koňaku, 100 ml vody, 8 plátků pomeranče, 8 tenkých plátků citronu, 8 hřebíčků, 2 sušené badyány, kousek celé skořice, ½ lžičky čerstvě strouhaného muškátového oříšku, špetku sušeného zázvoru a 6 lžic cukru.

Jak na to? Do kastrůlku dejte koření, cukr, plátky citronu a pomeranče a zalijte vodou. Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak přilijte víno a zahřívejte, dokud se ze směsi nekouří, ale nesmí se vařit. Sundejte nápoj z plotny a vmíchejte brandy nebo koňak.

Náš tip: Mezi sváteční horké nápoje také patří vánoční punč. Připravte si ho podle tohoto videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více