Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Melta nejen ke snídani: Zdravá náhražka kávy se nemusí sladit, nejlépe chutná tradičně připravená a hotová je za chvíli
Zdroj: Toprecepty, Nadja

Málokterý nápoj je takovým spouštěčem vzpomínek jako melta. Voní dětstvím a prázdninami u babičky. Melta je výborná nejen ke snídani. Připravte si ji černou nebo s mlékem jako bílou kávu. Teď v chladných měsících krásně zahřeje.

Co je melta

Také vaši rodiče nebo prarodiče připravovali doma meltu? Také vonělo kuchyní typické aroma a babička s dědou popíjeli po ránu i během dne černou nebo bílou tekutinu a lámali si do ní rohlík, vánočku nebo chleba? 

Melta je mletá pražená cereální směs, která se už dlouho používá jako varianta kávy. Jde o směs sušeného kořene čekanky (říkalo se jí cikorka), dále pražené cukrové řepy a obilovin (žita a ječmene). 

Melta se obvykle pije černá, může se ale dolít mlékem a máme bílou kávu. Dříve byla melta považována za náhradu kávy, dnes ji pijeme jako její zdravější alternativu, protože je bez kofeinu. A to je důvod, proč si tento nápoj mohou v libovolném množství dávat úplně všichni. 

Kde se vzala melta

Na začátku byl sušený nebo pražený kořen čekanky, který se popíjel pod názvem cikorka. Začátkem 19. století vznikla v Mochtíně u Klatov první výrobna cikorky v Čechách. Kávoviny tu vznikaly až do roku 1948. Potřeba kávových náhražek stoupala v meziválečném období. Melta se začala vyrábět ve 40. letech 20. století v Pardubicích v továrně na cikorku a cereální kávu.

Melta se dlouho prodávala nasypaná v pytlíku. Byla určená k vaření a následnému louhování. Později se přidal prodej malých sáčků v krabičce (jako je tomu u čajů) určených ke snadnému použití na jednu porci. A nakonec se na trhu objevila i instantní podoba "kávy", která má ovšem mírně odlišnou chuť. 

Snídaně

Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…

Jak připravit meltu

Na přípravu klasické melty potřebujete: 1 litr vroucí vody, 4 lžíce melty. Jak na to: V hrnci nechte přijít k varu vodu a do vroucí vody nasypte čtyři rovné polévkové lžíce melty. Krátce vše povařte, pak sundejte z plotny a nechte tři minuty stát. Nakonec nápoj přeceďte a sedlinu vyhoďte. 

Meltu můžete pít teplou i studenou a třeba do ní přidat trochu mléka. Melta je díky obsaženému inulinu (rozpustná vláknina) z čekanky trochu sladká a není třeba ji příliš doslazovat. 

Kromě klasické plotny můžeme nápoj přichystat i v kávovaru na přípravu překapávané kávy (stejný postup jako u kávy), i v moka konvičce. 

Náš tip: K meltě si můžete upéct třeba i bábovku se zakysanou smetanou podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více