Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nápoj může být osvěžující i na zahřátí. Co lahodného si můžete připravit k pití?

Nápoj může být osvěžující i na zahřátí. Co lahodného si můžete připravit k pití?

Nápojem můžeme označit všechno od vody po hrnek horké čokolády. Záleží, zda potřebujete zahnat žízeň, nebo si vychutnat něco dobrého na chuť. V našem průvodci nápoji se dozvíte, jak si připravit nejoblíbenější studené i teplé domácí nápoje.  

Studené vs. teplé nápoje 

Nápoj může být jak teplý, tak i studený. Který si vyberete? 

  • Studené nápoje: sycené i nesycené sodovky a minerálky, ovocné nápoje, džusy, energy drinky, domácí limonády, smoothie, zeleninové šťávy, mléčné nápoje atd.
  • Teplé nápoje: káva, čaj, horká čokoláda, teplý ovocný nápoj, nápoj z džusu, melta, nealkoholický punč nebo například nápoj zvaný Sahlab

Alkoholické nápoje 

Pitný režim by měly tvořit nealkoholické nápoje, avšak čas od času si každý rád dopřeje sklenici něčeho dobrého. Ze studených nápojů si můžete vybrat pivo, víno, lihoviny, likéry, pálenky a míchané drinky. Z teplých nápojů je oblíbené svařené víno, punč či bombardino. 

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Julep

Julep je alkoholický nápoj s čerstvou mátou peprnou a ledem, který představuje výborné osvěžení pro letní dny. Můžeme jej ozdobit kouskem čerstvého ovoce a šlehačkou.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Káva

Káva je nápoj z upražených a rozemletých plodů kávovníku. Plody kávovníku jsou vlastně ovocem, lze je přirovnat k třešním, barvou se jim podobají i v době sklizně. Barva je červená, až červenofialová. Káva obsahuje alkaloid kofein, který povzbuzuje činnost srdce, zvyšuje krevní tlak a má celkově povzbuzující účinky. Po ropě je káva druhou nejprodávanější komoditou. Druhů je více. Nejčastěji se pije káva arabika a robusta.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kefír

Kefír je lahodný kysaný nápoj, připravený z tzv. kefírových zrn, které obsahují bakterie mléčného kvašení i kvasinky. Při kvašení v něm dochází ke vzniku oxidu uhličitého a minimálního množství alkoholu, hotový nápoj je příjemně perlivý a osvěžující. V dnešní době si můžete doma kefír snadno připravit pomocí tzv. tibetské kefírové houbičky, kterou lze sehnat na internetu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kokosové mléko

Kokosové mléko (viz kokosový ořech) je hustá tekutina, která se vyrábí z namleté dužiny kokosového ořechu smíchané s horkou vodou. Kokosové mléko se hojně používá v kuchyních Latinské Ameriky, Afriky, Karibiku, Oceánie nebo jihovýchodní Asie, kde má mnoho využití. Může nahradit mléko, vyrábějí se z něj různé dezerty nebo sýry, používá se na výrobu některých míchaných nápojů (piña colada), přidává se do kari.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Drink

Drink je pití nebo také nápoj, obvykle alkoholický, který se podává při různých příležitostech. Různé druhy alkoholu se míchají např. s limetovou nebo citronovou šťávou, smetanou či vermutem. Long drinky jsou doplněné sodou nebo sodovkou. Drinky se mohou zdobit ovocem.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Džus

Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z jednoho nebo více druhů plodin. I v obchodní síti lze koupit mnoho druhů džusů z domácího i exotického ovoce, ty si pak jen rozředíme vodou podle vlastní chuti.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Frappé

Frappé patří mezi nejlahodnější ledové kávy. Slovo frappé pochází z francouzštiny, ve významu vychlazený, mrazivý. Existuje mnoho způsobů přípravy, připravuje se z instantní kávy, rozmixované se studenou vodou, občas i mlékem. Na povrchu je pěna. Podává se ve vysoké sklenici s dlouhou lžičkou a s kostkami ledu. Frappé je výborný osvěžující nápoj pro letní horké dny, ale pochutnat si na něm lze kdykoli.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Cappuccino

Cappuccino je původně italský kávový nápoj, který si našel své příznivce i u nás. Obsahuje 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. Podává se v širších porcelánových šálcích, a někdy bývá zdobený obrázky, vytvořenými v mléčné pěně.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Digestiv

Digestiv je alkoholický nápoj, který je opakem aperitivu. Podává se po jídle, aby podpořil trávení a někdy dokonce, aby po opulentním jídle utišil žaludek. Tímto nápojem končívají hostiny. Známými digestivy jsou koňak, calvados a některé bylinné likéry.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Caro

Caro je instantní obilninový nápoj. Je v něm rozpustná směs kávovin ve složení ječmen, slad z ječmene, čekanka a žito. Může obsahovat stopy mléka. Při přípravě se zalijí 2 g směsi 150 ml mléka. Tento nápoj je oblíbený pro snadnou přípravu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Cider

Cider je vlastně jablečné víno, vznikající kvašením jablečného moštu. O jeho původu se vedou letité spory. Obsah alkoholu se v něm pohybuje od 1,2 % do 8,5 %. Cider je osvěžující a oblíbený hlavně v zemích západní Evropy. Hodí se téměř ke každému jídlu. Může být průzračný nebo lehce zakalený.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Čaj

Černé, zelené, polozelené, bílé, ale také červené, mohou být druhy čajů. Všechny pocházejí z čajovníku a to, co je rozděluje do jednotlivých druhů, je způsob zpracování po sklizni. Existuje mnoho druhů čajů z jednotlivých zemí, které lidstvo popíjí již několik tisíc let, existují i další druhy, např. rooibos, lapacho, ale ty už nepocházejí z čajovníku. Nepřeberná škála čajů se totiž vaří z bylinek. Tradiční přípravu čaje lze považovat za obřad a oblíbené čajovny si našly místo i u nás.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Campari

Campari je typický italský hořko-sladký nápoj, který se řadí mezi bylinkové likéry. Vyrobil jej hostinský a lihovarník, jehož jméno nese. Připravuje se podle tajné receptury, jejíž součástí je 86 bylin. Pije se buď samotný, s ledem, ale lze z něj připravit různé drinky.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Demi sec

Demi sec je jemný polosuchý sekt se středně plnou květinovou vůní, obsahuje 33-50 g zbytkového cukru na 1 l. Může být také doux, který obsahuje 50 g cukru, nebo i více, na 1 l. Vyšší obsah cukru a měkká chuť dobře vyniknou s dezerty. 

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Aperitiv

Aperitiv je malé množství alkoholu, které se podává asi 15-20 minut před servírováním jídla. Zpříjemní čekání na pokrm a zároveň nabudí chuťové pohárky. Může být lehký ve formě sektu, bílého nebo červeného vína, sladký - cinzano nebo portské víno, hořké nebo hořkosladké Fernet Stock, Becherovka. Vše se nalévá vychlazené a bez přidané vody.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Bowle

Bowle je oblíbený nápoj, používaný na různých oslavách a párty. Připravuje se ve větším množství do velké skleněné mísy, ze které si pak každý sám nabírá. Bowle mohou být nealkoholické, ale i s alkoholem - v tom případě se smíchá obvykle bílý rum a šumivé víno, přidají se limetky a také kompotované ovoce. V případě potřeby se bowle dosladí třtinovým cukrem, a podává se chlazená.

1 5 6 7 8

Další témata

Další recepty

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více