Lahodná povidla povznesou každý moučník o úroveň výše
Povidla mají sladkou chuť, která se odvíjí od odrůdy ovoce a množství použitého cukru. Mají hladkou, krémovou nebo lehce zrnitou texturu a jsou bohatá na přírodní ovocné aroma. Jsou oblíbeným způsobem, jak zachytit a uchovat čerstvou chuť ovoce na celý rok.
Druhy povidel
Úplně nejčastěji se setkáte se švestkovými povidly, které jsou také nejoblíbenější. Dále si pak můžete pochutnat na hruškových nebo jablečných povidlech. Povidla jsou typická tím, že se vaří (případně pečou v troubě) bez přidání dalších ochucovadel až do zhoustnutí, ale můžete je ale ozvláštnit různými příchutěmi, jako jsou skořice, vanilka či perníkové koření.
Využití povidel v kuchyni
Povidla najdou své využití především ve sladké kuchyni.
- Nejvíce se povidla hodí do koláčů a buchet, často v kombinaci s mákem/tvarohem,
- můžete si je však namazat jen tak na toust či čerstvý chléb,
- jsou ideální na různé bramborové placky, vopelky či lokše,
- skvěle se hodí do sladkých kynutých knedlíků,
- používají se ale také do sladkých omáček k masu atd.
Den buchet
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 10 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 16 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno 5. 5. 2024 21:23
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Přečtěte si Zobrazit více
Průvodce pitným režimem dětí: Co mohou pít a co ne od narození do 5 let?
Na palačinky i proti nachlazení: Vyrobte si bezový sirup podle našich babiček
Čočková polévka s klobásou a bramborami: Klobáska ji skvěle ochutí, brambory zahustí, hlavně nás ale zasytí i báječně zahřeje