Zabijačka prasete je společenskou událostí, kde lidé společně zpracovávají maso
Zabijačka je tradiční událostí, která je nejen o porážce a zpracování masa, ale je zároveň společenskou akcí, kde se lidé z různých generací a komunitních skupin sejdou, aby společně pracovali na zpracování masa a vytvářeli skvělá jídla. Nejběžnější je zabijačka prasete.
Jak probíhá tradiční zabijačka?
Jak probíhá domácí zabijačka krok za krokem?
- Porážka zvířete: Zabijačka začíná samotnou porážkou zvířete, což bývá nejčastěji prase. Zvíře musí být využito celé, a to včetně masa, kůže a tuku.
-
Rozčtvrcení a zpracování: Po porážce následuje rozčtvrcení a zpracování masa. Jedná se o oddělování masa od kostí, vaření a pečení klobás, vytváření uzenin atd.
-
Příprava pokrmů: Už během zabijačky, nikoliv až po ní, se připravuje mnoho různých pokrmů a specialit z masa.
-
Společenská událost: Zabijačka je často vnímána jako společenská událost, která přináší rodiny, sousedy a přátele dohromady.
-
Tradiční praktiky: Zabijačka často zahrnuje tradiční praktiky a postupy, které se zdědily z generace na generaci.
Zabijačka a nejoblíbenější recepty
Mezi nejoblíbenější pokrmy, které jsou spojené se zabijačkou jsou především ovar, zabijačkový guláš, masová tlačenka, vepřový prejt, sulc neboli huspenina, domácí škvarky, polévka prdelačka, klobásy, sádlo, bramboráky a spoustu dalších dobrot.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 9 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Banana split
Přidáno před 9 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 23 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 23 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno 27. 4. 2024 18:01
Přečtěte si Zobrazit více
Biskupský beránek: Vláčný moučník voní ovocem a čokoládou a podle našeho receptu ho připraví i pekařští začátečníci bez zkušeností
Cizrna: Nejoblíbenější luštěnina orientální kuchyně, která dala jméno i řečníkovi Cicerovi
Cuketové zelí podle Jaroslava Sapíka máte hotové za pár minut: Nešetřete kmínem, radí slavný šéfkuchař