Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopustní akce 2024: Kam se v Praze vydat na škvarkový popcorn, kde ochutnáte jitrnice a kde prdelačku
Zdroj: Pixabay, RitaE

Masopust se nám pomalu chýlí ke konci, což ale znamená jediné – nyní se můžete těšit na ty největší oslavy. Za masopustním veselím se ale nemusíte vydávat jen na venkov, průvody maškar se konají i v našem hlavním městě. A dokonce si tu můžete užít i atmosféru pravé zabijačky. 

Masopust právě vrcholí

Masopustní období je poměrně dlouhé, začíná totiž již na Tři krále a končí Popeleční středou, která letos vychází na 14. února. Během celého tohoto období se koná spousta masopustních akcí.

Za starých časů ale ty největší veselice a bály probíhaly právě na jeho konci, konkrétně čtyři dny od Tučného čtvrtka, který letos připadá již na 8. 2. 2024.

V tento den bylo dříve nejen povoleno, ale přímo žádoucí, se co nejvíc nacpat tučným a vydatným jídlem, abyste měli dostatek sil po celý rok, ale hlavně na nadcházející půst.

Pokud si to rovněž chcete pojistit, je nejlepší vyrazit na nějakou masopustní akci, a to nejen ve čtvrtek, ale i kdykoliv během nadcházejícího víkendu. V Praze se jich koná celá řada a my jsme pro vás zmapovali, kam se můžete za masopustními dobrotami vydat a co tam ochutnáte.

Kam na vepřové hody do restaurace?

Dostat se na tradiční zabijačku není úplně nejjednodušší, spousta restaurací však pořádá vepřové hody, které vám její atmosféru aspoň částečně přiblíží.

Lokál – tučným se můžete pořádně nacpat přímo na Tučný čtvrtek v restauracích Lokál, kde budou v tento den nabízet vepřový bůček, a to rovnou dvojitou porci za cenu jedné. Pořádná zabijačka s jelítky, jitrničkami, tlačenkou a klobásami vás pak čeká 10. 02. v Lokálech U Zavadilů v Kunraticích a v pak ještě 17. 02. U Bílé kuželky na Malé Straně. Více na Lokal.ambi.cz.

Eska – Tučný čtvrtek neopominou ani v karlínské Esce - tam si můžete v tento den koupit třeba škvarkový popcorn do misky. Více na Eskadomu.cz.

Kantýna – v oblíbeném podniku sítě Ambiente na Praze 1, jehož součástí je i řeznictví, vám na Tučný čtvrtek rovněž dopřejí. V nabídce bude škvarková pomazánka a chleba se sádlem a cibulkou nebo hamburger 250 g a holanďák 300 g za cenu klasických 180 g. Více na Kantyna.ambi.cz.

U Pinkasů - zabíjačka a vepřové hody se konají až do pátku i v této historické pražské hospodě, vyhlášené svým plzeňským pivem. V nabídce je například zabíjačkový talíř se světlým a tmavým prejtem, ovarovým kolenem a vejmrdou, ale i škvarky s cibulí a česnekem, huspenina nebo ovarová polévka s kroupami. Při objednání dvou chodů z této nabídky dostanete navíc panáka Becherovky zdarma. Více na Upinkasu.cz.

Bar-b-q – v sobotu 10. února začnou zabijačkové hody v této modřanské restauraci a potrvají až do 18. 2. Těšit se tu můžete na prdelačku, rozpečenou jitrničku a jelítko, zabijačkový guláš, panáčka hruškovice i čepovanou „plzničku“. Více na Bejkbuu.cz.

Restaurace U Bansethů – v nuselské legendární hospodě se stoletou tradicí připravili masopustní zabíjačku na úterý 13. 2. Po celý týden budou servírovat spoustu dobrot z prasátka, které můžete zapít pivem z místního pivovaru Bašta. Více na Ubansethu.cz

Pivovarský dům Benedict – až do 14. února servírují zabijačkové speciality (jelítkový prejt s bramborovou lepenicí či zabijačkový vepřový guláš s bramborovými knedlíky se škvarky a cibulí) v Pivovarském domě v Ječné ulici. A co s k nim můžete dát? Třeba stylově Řezníkovu 14 %. Více na Pivo-dum.cz.

Venkovní masopustní akce a zabijačky

Pokud se vám nechce do restaurace nebo byste si chtěli užít masopust se vším všudy, vyrazte během nadcházejícího víkendu na některou z těchto událostí. Kromě zabijačkových specialit si užijete i maškarní průvody a spoustu další zábavy. 

Malostranské masopustní veselí – již tuto sobotu se koná od 13 hodin tradiční masopust Malé Strany a Hradčan. Sraz masek bude před vyhlášenou restaurací U Černého vola v Loretánské ulici, kde se budete moci i občerstvit. Různé masopustní dobroty pak na vás budou čekat i na konci průvodu na náměstí Na Kampě. Více na Sopmsh.estranky.cz

Žižkovský masopustv neděli 11. 2. se koná již 29. ročník tradičního masopustu na Žižkově. Masopustní průvod půjde z Kostnického náměstí okolo radnice ke kulturnímu centru Atrium na Žižkově. Stánky s masopustními pochutinami budou připraveny na Čajkovského ulici. Více na Praha3.cz

Zabijačkové hody na farmářském tržišti Kubáň – pravidelný farmářský trh na Praze 10 bude v sobotu 10. 2. obohacen o masopustní zabijačkové hody. poctivé jitrnice a jelítka, světlou tlačenku, černou kroupovou polévkou (prdelačku) nebo zabijačkový guláš si budete moci vychutnat na místě i si odnést domů. Více na Farmarsketrziste.cz.

I když masopustní čas oficiálně končí Popeleční středou, kdy startuje čtyřicetidenní období půstu trvající až do Velikonoc, masopustní akce se konají i nadále. Pokud byste to tento víkend nestihli, můžete si ještě 17. 2. užít Masopustní zabíjačkové hody na farmářském tržišti na Heřmaňáku nebo 24. 2. zavítat na tradiční Hlubočepský masopust

Náš tip: Zabijačkovou atmosféru si můžete navodit i v pohodlí domova. Udělejte si třeba tento vepřový pekáček se zelím podle našeho video receptu

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více