Zelí není jen o knedlíkách, ale je součástí mnoha chutných receptů
Zelí je oblíbené především pro svou výživnou hodnotu, schopnost dlouhodobého skladování a výbornou chuť. Zelí je bohatým zdrojem živin. Obsahuje vitamíny, jako je vitamín C, vitamín K a vitamíny skupiny B, stejně jako minerály, včetně draslíku, vápníku a hořčíku. Zelí je také významným zdrojem vlákniny, která podporuje zdravou trávicí soustavu.
Využití zelí v kuchyni
Zelí se dá využít v různých směrech. Syrové se často používá do zeleninových salátů, v teplé kuchyni má poté širší využití. Může být součástí nejrůznějších masových i zeleninových směsí, jako příloha k pečenému masu (výpečkům či ke kachně), bramborám i knedlíkům, jsou z něj vynikající polévky, dá se z něj udělat skvělá čalamáda a spoustu dalšího.
Vyzkoušejte také netradiční "zelí"
Všichni známe tradiční zelí i jeho přípravu, ale co takhle vyzkoušet něco nového a nevšedního? Velmi oblíbenou variantou na klasiku je kedlubnové nebo cuketové zelí, které se perfektně hodí k pečeným masům a podušené se chuťově velmi blíží hlávkovému zelí. Jako náhrada za červené zelí může sloužit zelí z červené řepy.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 12 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Historie piva: Vařili je mniši a bylo tak husté, že se jedlo lžící! Co ještě nevíte o našem národním nápoji?
Pažitka je výborná v tvarohové pomazánce, ale skvěle dochutí i bylinkové máslo
8 nejznámějších a nejpoužívanějších pálivých paprik a co s nimi v kuchyni. Zkuste třeba tenhle dip!