Zelí není jen o knedlíkách, ale je součástí mnoha chutných receptů
Zelí je oblíbené především pro svou výživnou hodnotu, schopnost dlouhodobého skladování a výbornou chuť. Zelí je bohatým zdrojem živin. Obsahuje vitamíny, jako je vitamín C, vitamín K a vitamíny skupiny B, stejně jako minerály, včetně draslíku, vápníku a hořčíku. Zelí je také významným zdrojem vlákniny, která podporuje zdravou trávicí soustavu.
Využití zelí v kuchyni
Zelí se dá využít v různých směrech. Syrové se často používá do zeleninových salátů, v teplé kuchyni má poté širší využití. Může být součástí nejrůznějších masových i zeleninových směsí, jako příloha k pečenému masu (výpečkům či ke kachně), bramborám i knedlíkům, jsou z něj vynikající polévky, dá se z něj udělat skvělá čalamáda a spoustu dalšího.
Vyzkoušejte také netradiční "zelí"
Všichni známe tradiční zelí i jeho přípravu, ale co takhle vyzkoušet něco nového a nevšedního? Velmi oblíbenou variantou na klasiku je kedlubnové nebo cuketové zelí, které se perfektně hodí k pečeným masům a podušené se chuťově velmi blíží hlávkovému zelí. Jako náhrada za červené zelí může sloužit zelí z červené řepy.
Den zelí
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 4 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 6 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 9 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 11 hodinami
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno 30. 4. 2024 16:58
Přečtěte si Zobrazit více
Když se spojí whisky se smetanou…vznikne dokonalý sváteční likér irish cream
Čočkový salát s citronovým dresingem může pomoci zahnat kocovinu. Obsahuje totiž látky, které si umí s alkoholem poradit
Jak nejlépe využít špagetovou dýni? Připravíme z ní falešné polévkové nudle, nepravé špagety i fit „bramboráčky"