Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Banány jsou žluté, protáhlé velké bobule, které rostou v trsech, mířících vzhůru, na banánovníku, což je z botanického hlediska bylina. Banánovníky mohou být vysoké jen několik desítek centimetrů, ale i několik metrů.

Banán je vyhledávanou dietní potravinou - obsahuje velké množství vody a zbytek jsou sacharidy, tuky a vláknina. Banán dokáže rychle zahnat hlad a přitom tělo zásobit energií, živinami a vitamíny. Obsah sacharidů je různý podle toho, jakou odrůdu a v jakém stupni zralosti zařadíme do svého jídelníčku.

1/16

    1 z 16

    Smažený banán

    Smažený banán

    Nepřezrálé banány můžeme zpracovat do výborného dezertu - oloupané banány potřeme medem, smíchaným se skořicí a citrónovou šťávou a opatrně je osmažíme na másle, dokud med nezačne karamelizovat. Podáváme je se zmrzlinou nebo se šlehačkou, ozdobené karamelovým topinkem z pánve a zelenými lístky meduňky.

    2 z 16

    Banány v čokoládě

    Banány v čokoládě

    Banánové jednohubky mohou vyrábět i děti - ale nezaručíme, kolik jednohubek zbyde. Banán nakrájíme na kolečka a vložíme mezi dva dětské piškoty, tence potřené marmeládou. Kuličky propíchneme párátkem a namočíme do rozpuštěné čokolády. Pokládáme je na pečicí papír, ozdobíme barevným máčkem a necháme ztuhnout.

    3 z 16

    Tvarohový tunel s banánem

    Tvarohový tunel s banánem

    Tunel s banánem vypadá velmi efektně. Upečeme plát piškotového těsta s kakaem. Formu na srnčí hřbet vyložíme potravinářskou fólií a pak i plátem těsta. Dutinu naplníme tvarohovým krémem a zamáčkneme do něj banán. Na povrch moučníku položíme zbylý plátek těsta, moučník necháme vychladit, vyklopíme a polijeme polevou.

    4 z 16

    Banány v lístkovém těstě

    Banány v lístkovém těstě

    Máte doma banány a nevíte, co s nimi? Zkuste je podélně rozříznout a zabalit každou polovinu do obdélníku listového těsta. Také je můžete vytvarovat jako kremrole, kdy banán použijete jako kovovou trubičku. Potřete je rozšlehaným vejcem a upečte do zlatova. Na talíři pokapejte banány medem nebo karamelem.

    5 z 16

    Salát z batátů s banány

    Salát z batátů  s banány

    Salát z batátů - sladkých brambor - připravíme orestováním zeleniny, česneku a banánů na másle. Obsah pánve po chvíli vyjmeme a ve výpeku osmažíme kostičky pečiva. Směs zeleniny a banánů smícháme s předem uvařenými batáty, pokrájenými na kostky. Salát zalijeme zálivkou podle vlastní chuti a doplníme krutony a pažitkou.

    6 z 16

    Mramorová bábovka s banánem a jablkem

    Mramorová bábovka s banánem a jablkem

    Bábovka s banánem je voňavá a vláčná. Oloupeme banán, který vidličkou rozmačkáme na kaši a k němu nastrouháme jablko. Připravíme si klasické piškotové těsto a když do něj vmícháme sníh, ještě opatrně stěrkou vpracujeme ovocnou kaši. Bábovku pečeme ve formě a než ji vyklopíme, necháme ji chvíli chladnout.

    7 z 16

    Kakaová ovesná kaše s banánem

    Kakaová ovesná kaše s banánem

    Ovesná kaše je vydatná snídaně pro ty, kteří chtějí jíst zdravě. Hodí se k ní jakékoliv ovoce, které máme doma, ale nejoblíbenější jsou banány, jejichž chuť mají rády i děti. Banány do kaše rozmačkáme, nasekáme nebo je pokrájíme na kolečka, kterými ozdobíme povrch pokrmu. Přidáme oříšky a nastrouhanou čokoládu.

    8 z 16

    Smoothie banán s lněným semínkem

    Smoothie banán s lněným semínkem

    Smoothie je zdravý nápoj, plný vitamínů a vlákniny. Připravuje se z ovoce, zeleniny, vody nebo mléka a doplňujících látek jako jsou vločky, semínka či oříšky. Banánové smoothie je jednoduché, rychle hotové a milují ho děti i dospělí. Výživný koktejl Sunaru s banánem mohou ochutnat miminka jako první svačinku.

    9 z 16

    Banana bread

    Banana bread

    Přezralé (nikoliv nahnilé) banány zpracujeme do podoby sladkého chlebíčku. Banány rozšleháme s medem, přidáme olej, vejce a mléko a po vyšlehání postupně přisypáváme mouku s jedlou sodou a špetkou soli. Moučník pečeme v chlebíčkové formě a po vychladnutí ho pocukrujeme a krájíme na řezy.

    10 z 16

    Banánový džem

    Banánový džem

    Přebytek banánů, které začínají hnědnout, musíme rychle zpracovat. Banánová marmeláda rozhodně stojí za vyzkoušení. Použijeme ji nejen na pečivo s máslem, ale i na promazání dortů, na potření palačinek nebo ochucení tvarohového krému. Marmeládu při vaření ovoníme hřebíčkem a kapkou rumu.

    11 z 16

    Banánové rychlokoblížky

    Banánové rychlokoblížky

    Banány mají úžasnou vlastnost - moučník nejen ochutí a ovoní, ale také zvláční a zjemní těsto, ve kterém mnohdy nahradí cukr i vejce. Do těsta se zakysanou smetanou přidáme rozmačkaný banán, kypřicí prášek, mouku a kapku rumu. Těsto nabíráme lžicí a tvoříme na pánvi s olejem hromádky, které osmažíme dočervena.

    12 z 16

    Banánový špíz s Marshmallow

    Banánový špíz s Marshmallow

    Pokud nás honí mlsná, můžeme pro sebe i pro děti připravit jednoduché špízy z koleček banánu a marshmallow válečků, které rozpůlíme a napícháme je na jehly - na střídačku s banánem. Špízy grilujeme několik minut a už si můžeme pochutnávat - zpříjemní nám chvíle čekání na ostatní grilované dobroty.

    13 z 16

    Banánový dort

    Banánový dort

    Pro milovníky banánů připravíme banánový dort. Piškotový korpus rozřízneme a naplníme šlehačkou s mascarpone a kousky banánů. Zbytkem krému potřeme povrch dortu, naskládáme na něj kolečka banánů, dort upevníme do ráfku a zalijeme ho želatinou nebo dortovým želé. Pokud ještě trošku krému zbyde, pomažeme boky dortu.

    14 z 16

    Banánové vepřové maso

    Banánové vepřové maso

    Banány s masem známe převážně z orientální kuchyně. Maso s kořením opečeme na rozpáleném oleji a když se zatáhne, podlijeme ho trochou vody nebo vývaru a dusíme do měkka. Kolečka banánů posypeme cukrem a opékámeje v horkém oleji, dokud cukr nezkaramelizuje. Banány podáváme s masem, přelité šťávou.

    15 z 16

    Banánové nanuky s jogurtem

    Banánové nanuky s jogurtem

    Přezrálé banány, které už nikdo nechce, můžeme dále zpracovat jako mraženou pochoutku. Uvaříme vanilkový nebo banánový pudink v polovičním množství mléka. Po vychladnutí ho rozmixujeme s banánem, cukrem a jogurtem do hladkého krému, který nalijeme do nanukových tvořítek a dáme zamrazit.

    16 z 16

    Banánové chipsy

    Banánové chipsy

    Sladkou křupavou pochoutku si můžeme dopřát bez výčitek svědomí. Na pečicí papír naklademe kolečka banánu, která potřeme citrónovou šťávou. Troubu vyhřejeme na 100 °C a banány sušíme asi 1,5 hodiny, dokud nezvoní a při rozlomení lehce neprasknou. Chipsy po vychladnutí přesypeme do uzavíratelné dózy.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli