Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí veka představuje ten nejlepší základ pro vaše chlebíčky. Je krásně nadýchaná a jemná, přesto dostatečně pevná, aby udržela salát i další zdobení. Poradíme vám, čeho se vyvarovat, abyste docílili dokonalé veky.

Bez veky se mnoho z nás neobejde během velikonočních a vánočních svátků, ale ani v rámci Silvestra či jiných oslav. Díky domácí vece získají vaše chlebíčky punc luxusu, protože není nic horšího než chlebíček, jehož základem je suchá veka.

Časté chyby při pečení domácí veky

Zásadní chybou je vsázet na nekvalitní suroviny. I přes dnešní dobu drahých potravin je potřeba sledovat jejich kvalitu - mnohdy ani ty nejdražší nejsou zdaleka tak dobré, jak bychom očekávali. Nešiďte sebe ani rodinu - připravujte jídla kvalitně a poctivě.

  1. Poctivě se seznamte s receptem na veku - většinou jsou na dva kusy. Navíc mnohdy obsahují specifické ingredience, například sušený česnek či podmáslí.
  2. S droždím opatrně! Nemáte-li rádi takzvaný "drožďový ocásek" v chuti pečiva, vsaďte na prefermenty, díky kterým se droždí používá minimální množství.
  3. Suroviny rozdílných teplot vám opravdu v přípravě veky nepomohou - těsto bude pomalu kynout (pokud vůbec) a výsledkem bude hutný kus pečiva.
  4. Kvásek z droždí je na přípravu snadný, ovšem je tu jedna záludnost, a to teplota přidávané tekutiny. Mléko či voda nesmí přesáhnout teplotu 42 °C - v opačném případě droždí spaříte, čímž zabijete potřebné kvasinky a máte po kynutí.
  5. Zpracování těsta není jen tak ledabylé překládání či míchání. Dopřejte kynutému těstu čas ve vašich rukou či v robotovi. Správně vyhnětené těsto nelepí, ale je hladké a krásně soudržné. Trhá-li se, je nedostatečně zpracované.
  6. Kynuté těsto potřebuje kynout hned dvakrát - poprvé v míse po vypracování, podruhé již jako vytvarovaná veka na plechu. Nevynechávejte druhé kynutí.
  7. Tvarování veky zvládne i začátečník, zásadní je její položení na plech spojem dolů, aby se vám během pečení nevzhledně neotevřela.
  8. Veku je potřeba péct v předem vyhřáté troubě, aby nepřekynula. Před vložením do trouby pečivo potřete - stačí voda, můžete však použít i mléko či vejce.

Nebojte se toho, že je vámi vybraný recept na dva kusy tohoto pečiva. Zbylou veku můžete zužitkovat mnoha různými způsoby. Pro inspiraci přidáváme videorecept na domácí veku, díky němuž zvládnete její přípravu i pečení levou zadní.

Komentáře

Další tipy a triky