Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kandovanému ovoci ve spojení s ořechy a čokoládou se nedá odolat. Právě proto jsou marokánky během vánočních svátků k vidění na většině slavnostních tabulích. Předejděte chybám, abyste si je mohli vychutnat.

Přípravou marokánek nestrávíte mnoho času, o to více je však potřeba dodržovat postupy, a to nejen ve vámi zvoleném receptu, ale i ty obecné, platící pro přípravu různých obměn tohoto cukroví. Naučte se, jak udělat marokánky zcela bezchybně.

6 častých chyb při přípravě marokánek

Vláčné cukroví plné ovoce a ořechů milují především děti, ovšem ani dospělí jimi nepohrdnou. Seznamte se s nejčastějšími chybami, se kterými se můžete během přípravy marokánek setkat, a zjistěte, jak snadno jim lze včas předejít.

  1. Z nekvalitních surovin nelze ani při sebevětší snaze docílit kvalitního výsledku. Nešetřete na sobě ani na rodině, Vánoce jsou jen jednou do roka.
  2. Směs připravovanou v hrnci průběžně míchejte a neodcházejte od sporáku ani z kuchyně, aby vám nepřekypěla ven z hrnce nebo se nepřipálila.
  3. Připravenou směs základu smíchaného s kandovaným ovocem a nahrubo nasekanými ořechy nechte před tvarováním marokánek nejprve alespoň zčásti vychladnout. V opačném případě budete bojovat s tvarováním na plechu.
  4. Placičky tvarujte nižší, příliš vysoké se nepropečou až do svého středu.
  5. Marokánky pečte ve vyhřáté troubě podle vámi vybraného receptu, ovšem neodcházejte od trouby. Placičky hlídejte a jakmile jejich okraje dosáhnou nádherně zlatavé barvy, vytáhněte je z trouby. Přepečené marokánky jsou opravdu nepoživatelně tvrdé a nedobré, což by byla škoda práce i surovin.
  6. Jestliže máte v plánu marokánky máčet v čokoládě, je nezbytné počkat do jejich plného vychladnutí. Teplé marokánky by se vám rozpadaly v rukou a čokoláda by na nich nezasychala tak rychle, jako na již vychladlých kouscích.

Tip: Nemáte v oblibě kandované citrusové kůry ani ovoce? Ani tak nemusíte přijít o vynikající marokánky. Namísto kandovaných dobrot použijte sušené ovoce podle vlastních preferencí - například rozinky, pokrájené sušené švestky, meruňky, ale i hoblinky kokosu či různé ořechy - fantazii a chutím se meze naštěstí nekladou.

Bojovali jste někdy s přípravou marokánek? Napište nám do komentářů, co vás při jejich výrobě trápilo, a jak jste si s daným problémem poradili. Pro inspiraci vám přinášíme snadný a názorný videorecept na měkké a vláčné marokánky.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky