Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelné saláty jsou oblíbenou přílohou k masu. Jsou plné vitamínů a snadné na přípravu. Podle chuti můžeme přidat i mrkev, bylinky nebo voňavý kopr. Po vychlazení je zelný salát velmi osvěžující a rozhodně nesmí chybět na žádném grilování.

O tom, že je zelí výborným zdrojem vitamínů a vlákniny, jistě víte. Oblíbené bývá jak v jeho kysané podobě, tak v polévkách a v tradičních českých pokrmech. Během teplejších dnů si z něj můžeme připravit lahodný křupavý salát ve sladkokyselém nálevu, který přijde vhod jako příloha k obědu i večeři nebo ke grilovanému masu. A co se zbytkem salátu? Natlačíme ho do sklenic a uložený v chladu bude kdykoliv připraven ke konzumaci

Jak připravit zelný salát

Zelný salát připravujeme z čerstvého hlávkového zelí, které nakrájíme nebo nakrouháme najemno. Takto připravené zelí spaříme horkou vodou, aby krásně změklo. Pomalejší možností je zelí prosolit a nechat alespoň 30-60 minut odpočinout. Zelný salát můžeme podle chuti připravit vždy na jiný způsob. Nejoblíbenější je s nastrouhanou mrkví, pikantním křenem, nasekaným čerstvým koprem nebo nakrájenou červenou cibulí. Mezi méně známé kombinace patří sušená rajčata, olivy nebo fenykl. Na všech si jistě pochutnáte. 

Na zelný salát budeme potřebovat: 500 g hlávkového zelí, 50 ml oleje, 1 lžíci octa, 2 lžíce moučkového cukru a sůl podle chuti. 

  1. Spařené zelí propláchneme studenou vodou a necháme okapat. 
  2. V míse zelí promícháme se solí, cukrem, olejem a octem, poté dochutíme podle vlastní chuti
  3. V chladničce necháme odležet alespoň 2 hodiny a pak můžeme podávat. 

Jak připravit jednoduchý zelný salát, můžete zhlédnout v našem video-návodu. A co vy? Připravujete zelné saláty? Jaká kombinace vám chutná nejvíce? Podělte se s námi o své tipy do komentářů pod článkem. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více