Pracny: Chyby při přípravě a pečení medvědích tlapek umí pěkně potrápit
Tohle klasické cukroví můžete znát pod pojmem pracny, ale také medvědí tlapky. Jedná se o cukroví z ořechového těsta, pečené v tradičních formičkách. Jeho příprava má specifika, která není radno podceňovat.
Pamatujete na dětství? Ještě před začátkem očekávaného adventu se z babiččiny kuchyně linula lákavá vůně ořechového cukroví - medvědích tlapek. Naštěstí se musí nechat odležet, a tak jich nikdy moc nezmizelo. Jak je ale bezchybně upéct?
Mohlo by vás zajímat
Chyby při přípravě a pečení pracen
Na následujících řádcích vás seznámíme s častými chybami, se kterými se nejen začátečníci mohou potýkat během zpracování a pečení medvědích tlapek.
- Kvalita použitých surovin se projeví nejen ve vlastnostech těsta, ale také ve výsledné podobě a především v chuti cukroví.
- Nepřipravenost neomlouvá - všechny ingredience mějte včas připravené, stejně jako formičky na pracny, plechy i předehřátou troubu.
- Pozor si dávejte při plnění formiček. Ty se nesmí přeplňovat, protože by těsto během pečení přeteklo ven. Pro krásný tvar medvědích tlapek plňte formičky do 2/3 objemu a v natlačeném těstě udělejte uprostřed důlek.
- Trouba musí být vždy předehřátá, a to na vhodnou teplotu. V případě vkládání plechů do studené trouby nebo do trouby rozehřáté na špatnou teplotu, se pracny zbytečně nepovedou a vy budete z výsledku zklamáni.
- Jestliže vám pracny nejdou vyklopit z formiček, nebyly vhodně nachystané. Formičky před prvním pečením namastěte; navíc obalte každý kousek těsta v mouce těsně před jeho vtlačením do formičky.
- Pracny je potřeba hned po upečení, tedy ještě horké, vyklepnout z formiček. Mělo by to jít samo, případně formičkou lehce klepněte o pracovní plochu. Pokud byste pracny ponechali ve formičkách, povrch těsta by zvlhl a cukroví by se přilepilo se k formičkám. Jeho oddělování by tak zůstalo bez úspěchu.
- Horké cukroví rozhodně neobalujte v cukru - ten by do sebe natáhl vlhkost horkého těsta a na pracnách by se objevily nehezké cukrové mapky. Nechte je chvíli odpočinout a obalujte je ještě vlažné.
- Nežijte v mýlce, že pracny se mohou péct až těsně před svátky. Tento druh cukroví potřebuje dostatek času k odležení, proto se peče začátkem adventu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Při příliš vysoké teplotě v troubě se pracny přepečou a získají nedobrou, nahořklou chuť. Postupujte tedy nejlépe podle osvědčeného receptu. Jedním takovým je i názorný videorecept na pracny, který vznikl v naší dílně. Přejeme hodně úspěchů.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře