Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednou z nejoblíbenějších příloh našich nejmenší je zcela jistě bramborová kaše. Abychom však docílili dokonalé chuti i konzistence, je potřeba se vyvarovat chyb, kterých se při přípravě bramborové kaše lze dopustit.

Naši nejmenší strávníci takzvanou "br-kaši" milují ze všech příloh nejvíce. Právě proto bychom se měli vyhýbat zbytečným chybám, které mohou znehodnotit celou její přípravu (a naši snahu). Víte, v čem a jak můžete chybovat u bramborové kaše?

7 chyb při přípravě bramborové kaše

Nedobrá, příliš řídká či naopak hustá konzistence, nežádoucí hrudky nebo chybné dochucení, to vše může být příčinou, proč strávníci nedojí celou svou porci jídla.

  1. Zásadní roli hraje správný výběr varného typu brambor. Brambory varného typu A jsou lojovité a nejsou vhodné k tomuto zpracování. Sáhněte po typu C.
  2. Bramborová kaše plná hrudek značí nedovařené brambory nebo odbytou práci - je potřeba je mačkat do doby, než vznikne hladká kaše. Brambory je také nutné nakrájet na podobně velké kousky, aby se uvařily za stejný čas.
  3. Nedobrá konzistence kaše se napravuje poněkud složitěji. Řídká kaše vzniká špatným slitím brambor - nesmí v nich zbýt žádné množství vody, ve které se vařily. Naopak až moc hustou kaši snadno rozředíte trochou smetany či mléka.
  4. Setkali jste se už někdy s bramborovou kaší, která připomínala spíš lepidlo? Taková konzistence vznikne, pokud namísto mačkadla nebo lisu na brambory použijete ponorný mixér. Tuto myšlenku zažeňte, taková kaše je nepoživatelná!
  5. Věděli jste, že studené mléko či smetana do bramborové kaše v žádném případě nepatří? V případě jejich použití se brambory šokově ochladí, což může způsobit změnu jejich struktury, a v kaši následně vznikají hrudky.
  6. Toužíte-li po dokonale nadýchané kaši, horké mléko či smetanu do kaše zašlehejte ručním šlehačem. Ovšem pozor na přešlehání - kaše by byla hutná.
  7. Chuťově mdlou kaši lze zachránit. Postačí vám k tomu sůl a máslo, ovšem fajnšmejkři se nebojí do bramborové kaše přidat například strouhaný parmezán.

Jak jistě víte, ohřívaná bramborová kaše už není ani zdaleka tak lahodná. Ohřát se však dá, jen je potřeba postupovat pomalu, s citem, a nezapomenout ji lehce naředit mlékem a troškou másla. Anebo můžete zkusit zapečenou bramborovou kaši:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli