Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na lečo se těší asi každý, kdo na své zahrádce pěstuje rajčata a papriky. Jedná o chutnou zeleninovou směs s vejcem, případně i s uzeninou, která je oblíbená nejen pro svou chuť a sytost, ale také pro rychlou přípravu.

Zeleninové lečo patří mezi oblíbené letní obědy a večeře, ovšem jeho využití má mnohem větší škálu. Na leču můžete například upéct maso či špekáčky, ale také ho smíchat s těstovinami namísto omáčky. Jak ho však uvařit bez zbytečných chyb?

Chyby při vaření leča

Nenechte se odradit, pokud se vám lečo pro jednou nepovedlo. Díky našim tipům u každé chyby budete vědět, jak docílit výtečné chuti i správné konzistence. Víte, že lečo má jasně dané podíly zeleniny? Jedná se o 1 díl cibule na 2 díly rajčat a 4 díly paprik, což zajistí dokonalou souhru chutí. Na lečo však existuje nespočet variací.

  1. Výběr správně uzrálých rajčat a paprik je zásadní, neboť ovlivňují chuť výsledného pokrmu. Vsaďte na kvalitu. Stejně tak je potřeba zeleninu probrat a nahnilé kusy vyhodit - plíseň opravdu nestačí pouze odkrojit.
  2. Nežádoucím srolovaným slupkám z rajčat i paprik v leču můžete velmi snadno předejít krátkým spařením zeleniny a jejím oloupáním ještě před přípravou jídla.
  3. Příliš vodnaté lečo opravdu nenadchne. Zeleninu duste do zredukování přebytečné tekutiny, případně lečo zahustěte vhodnými surovinami.
  4. Chuťově nevýrazné lečo lze vždy napravit. K ochucení se nejčastěji používá pouze sůl a pepř, využití zde však najde i česnek, mletá paprika nebo bylinky, a to v podobě nasekané petrželové natě, pažitky nebo sušené majoránky.
  5. Lečo rozhodně nepodlévejte - zelenina pustí dostatek tekutiny, kterou je následně potřeba nechat odpařit. Podlitím byste zbytečně prodloužili dobu přípravy, lečo by ztratilo na chuti a nakonec by mohla zbýt jen rozvařená kaše.

Tip: Nedostatečně tepelně upravená zelenina může zkvasit, což v případě zavařování znamená přijít o zásobu leča na zimní období. Pokrm tedy důkladně provařte.

Lečo můžete ozvláštnit přidáním dalších, méně tradičních ingrediencí, například oliv, lilku nebo sýra feta. Využít do něj však můžete i své přebytky ze zahrádky, kdy se často využívají cukety. Zkusíte si uvařit domácí lečo podle názorného videoreceptu?

Komentáře

Další tipy a triky