Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketa patří mezi jeden z nejpěstovanějších druhů zeleniny na našich zahrádkách. A není se čemu divit - díky své nevýrazné chuti se skvěle hodí do slané i sladké kuchyně, a tak o recepty s cuketou opravdu není nouze.

Zatímco většina lidí se během sezóny cuket nezdraví jinak než její nabídkou, jiní přesně na tohle čekají. Cuketa je skvělou surovinou pod maso i do moučníků, a tak se pro ni využití vždy najde. Jste si však jisti, že ji zpracováváte správně?

Chyby při zpracování cuket

Ano, i v jednoduchém zpracování cuket se dá chybovat a pozor - v některých případech může jít i o zdraví. Nepodceňujte proto přípravu a předem zjistěte, jak se vyvarovat menších či větších chyb, které vám mohou zkazit radost z práce v kuchyni.

  1. Cuketu nenechávejte zbytečně přerůst. I když existují skvělé recepty na zpracování přerostlých cuket, nejchutnější jsou ty mladé - menší až střední.
  2. Zatímco malé cukety skvěle zpracujete kompletně celé, tedy i s měkkými semínky a jemnou slupkou, ty přerostlé musíte nejen zbavit semen, ale také je oloupat. Slupka velkých cuket je opravdu velmi tuhá a nedobrá.
  3. Zdraví ohrožující jsou hořké cukety, proto je předem ochutnejte, než je vmícháte do těsta nebo jinak zapracujete do pokrmu. Jinak vaše snaha přijde vniveč.
  4. Semínka z velkých kusů nenechávejte - jsou tvrdá a nedobrá. Předem cukety vydlabejte, abyste nezkazili chuť, strukturu i celý dojem z vašeho pokrmu.
  5. Spěcháte nebo se vám nechce "ztrácet čas" vypocením cuket? Tak to pozor, protože tento krok je opravdu podstatný. Nasolením a následným vypocením se cuketa zbaví velkého množství vody, která může v těstech dělat problémy.
  6. Častou chybou je opomíjení nevýrazné chuti cukety. Zatímco v moučnících je to více než žádoucí, například v takové směsi na topinky nikoliv. Proto je potřeba tuto skutečnost promítnout do použitého množství ochucovadel a koření.
  7. Opatrní pak musíte být i s olejem - cuketa je jako houba, která velmi rychle nasaje větší množství oleje. Proto ji smažte v dobře rozpáleném oleji a po usmažení ji pečlivě osušte papírovými ubrousky, které přebytečný olej nasají.

Znali jste všechny výše vypsané body? Existuje ještě nějaká chyba při zpracování cuket, o které si myslíte, že by zde měla být zmíněna? Napište nám do komentářů, budeme se těšit na vaše zkušenosti. A co si s námi upéct cuketový perník?

Komentáře

Další tipy a triky