Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čas, kdy se na nás ze všech stran valí cukety, je tu, a tak je dobré vědět, jak tuto surovinu co nejlépe očistit a vydlabat. Jinak se totiž zpracovává mladá cuketa a jinak ta přezrálá. Takto očištěná cuketa se hodí do různých směsí, placek a nákypů, či třeba k naplnění.

Cuketa je perfektní zeleninou, neboť se z ní dá vytvořit prakticky cokoliv. Díky své neutrální chuti se hodí do sladkých i slaných jídel, prostřednictvím kterých vám dodá vitamíny. Kromě toho zvýší objem daného pokrmu a u moučníků se postará o vláčnost. Základem je ji umět správně očistit a vydlabat.

Jak očistit a vydlabat cuketu

Naše video vám poradí jednoduchý postup. 

  • Máte-li mladou cuketu (poznáte podle velikosti a lesku), nemusíte ji loupat. Navíc má také velmi drobná semínka, které není třeba vydlabávat. Takovouto cuketu pak stačí jen omýt, odkrojit konce a nakrájet/nastrouhat podle libosti. 
  • Starší cukety poznáte podle matného povrchu a větší velikosti. Takovou cuketu už je potřeba oloupat a vydlabat střed (semínka jsou totiž pevná až tvrdá), a to tak, že cuketu rozpůlíte a lžící odstraníte semínka. 

Pokud nejsou semínka uvnitř cukety moc tvrdá a je vám líto je jen tak vyhodit, můžete vydlabané vnitřky použít do masových či zeleninových směsí

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více