Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Název čubrica patří v bulharštině saturejce a ta je také hlavní součástí stejnojmenné kořenící směsi. Mohli jste se s ní setkat zejména v bulharské, potažmo v balkánské kuchyni. Kromě saturejky se do ní přidávají další bylinky nebo koření.

Saturejka je příjemně vonící a chutnající bylinka, kterou můžeme snadno pěstovat jako vytrvalý keřík nebo jen jako jednoleté rostlinky. Sušená i čerstvá pomáhá lepšímu trávení. Sbírání a sušení této bylinky je snadné, můžeme využít rostliny z vlastní zahrady.

Co obsahuje čubrica

Povinné jsou dvě bylinky: saturejka a pískavice řecké seno. Běžně se k nim ještě přidávají tyto složky: sůl, chilli, paprika, petržel, oregano, kukuřičná mouka.

Nejčastěji se čubrica používá v pokrmech z mletého masa, při vaření luštěnin, do zapékaných zeleninových pokrmů nebo do polévek nejen v Bulharsku, ale na celém Balkáně.

Jako inspiraci pro využití čubrici jsme pro vás natočili videorecept na velmi chutnou a rychlou fazolovou polévku

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli