Znáte a používáte čubricu? Bulharská směs koření dává typickou chuť mnoha pokrmům
Název čubrica patří v bulharštině saturejce a ta je také hlavní součástí stejnojmenné kořenící směsi. Mohli jste se s ní setkat zejména v bulharské, potažmo v balkánské kuchyni. Kromě saturejky se do ní přidávají další bylinky nebo koření.
Saturejka je příjemně vonící a chutnající bylinka, kterou můžeme snadno pěstovat jako vytrvalý keřík nebo jen jako jednoleté rostlinky. Sušená i čerstvá pomáhá lepšímu trávení. Sbírání a sušení této bylinky je snadné, můžeme využít rostliny z vlastní zahrady.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co obsahuje čubrica
Povinné jsou dvě bylinky: saturejka a pískavice řecké seno. Běžně se k nim ještě přidávají tyto složky: sůl, chilli, paprika, petržel, oregano, kukuřičná mouka.
Nejčastěji se čubrica používá v pokrmech z mletého masa, při vaření luštěnin, do zapékaných zeleninových pokrmů nebo do polévek nejen v Bulharsku, ale na celém Balkáně.
Jako inspiraci pro využití čubrici jsme pro vás natočili videorecept na velmi chutnou a rychlou fazolovou polévku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře