Bulharská zapečená rajčata

Kroupovka Kuchařka: Kroupovka

Doba přípravy: 10 minut 3 porce Zeleninová jídla 12 názorů

Suroviny

40 dkg balkánského sýru
4 masitá rajčata
4 vajíčka
1 velká cibule
koření čubrica nebo oregáno, bazalka
pepř
máslo
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno položíme plátky rajských jablíček.

  2. Posypeme bulharským kořením čubrica, nemáme-li k dispozici, použijeme bylinky jako oregáno, bazalka, atp.

  3. Balkánský sýr koupíme v celku a nakrájíme na 4 centimetrové plátky.

  4. Zbylý kus nastrouháme nahrubo.

  5. Na rajčata položíme plátek balkánského sýra, na tenká kolečka nakrájenou cibuli a opět plátky rajčat, která posypeme strouhaným balkánem a zakryjeme poslední vrstvou plátků rajčat.

  6. Okořeníme, opepříme a dáme navrch kousky másla .

  7. Vložíme do trouby a přiklopené zapečeme až rajčata změknou a pustí šťávu.

  8. Po chvíli odklopíme a zalijeme rozmíchanými vejci a necháme již bez přiklopení srazit.

  9. Hotový pokrm vyndáme z trouby a necháme chvíli zchladnout, neboť rajčata se sýrem drží velmi dlouho vysokou teplotu.

  10. V míse nám vznikne dostatek výborné šťávy, kterou polijeme naservírované porce. Jako příloha je nejvhodnější bílé pečivo, které namáčíme do šťávy.

Poznámka

V bulharské kuchyni se podávají pod názvem SYRÉNĚ PO ŠOPSKU

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bulharská zapečená rajčata

  • 1974andrea 1974andrea

    Květo, dneska jsem taky připravovala Sirene po šopski, tak přidávám fotky;-) A čubrica je opravdu saturejka, ovšem u nás se tak jmenuje směs koření s řeckým senem a jinými bylinkami. ;-)

    Odpovědět

  • nadka77 nadka77

    Souhlasím s Andulkou,čubrica je Saturejka:-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Andulko - jako Bulharka to asi víš líp;-):-), já jsem byla v Bulharsku několikrá, čubrica byla skoro ve všem, ale jestli to byla směs nebo jen čistá saturejka, neumím posoudit:-K

    Odpovědět

  • Andula Andula

    Tak ted jsem podivala do do odkazu, je to neco jineho. Neznam nikoho v Bulharsku kdo do jidel pouziva smes, jen cista susena saturejka. Tady je to asi poupraveno, holt moderni doba :-//:-//

    Odpovědět

  • Andula Andula

    Maris, nerada se dohaduji, ale jako bulharka trvam na tom, ze cubrica je saturejka;-) Smes koreni, lidove nazivana taky cubrica se prodava pod nazvem "Šarena sol" Prestoze tady se pouziva jako koreni, je to jen dohucovadlo. Nepodleha tepelne uprave. Zdravim ze slunecne Prahy.

    Odpovědět

  • maris maris

    Andulko, čubrica je směs koření a saturejka je jen její součástí a v Čechách se prodává čubrica jako čubrica;-):-) http://koreni.cz/detail.php?pid=208&

    Odpovědět

  • Andula Andula

    Bulharska cubrica se prodava v Cesku jako saturejka :-) Nedoporucuje se lidem, ktery trpi na zlucnik nebo paleni zahy ;-( Mam to koreni rada, ale musi se s nim opatrne. Na druhe strane spousto balkanskych jidel bez pridani cubrice jsou plonkove.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    pipre, čubricu už mi slibuješ pár let, že ji nepoužíváš:-D:-)):-)) Květo, super;-):yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    To musí chutnat velmi dobře. Čubricu mám, ale málo používám, toto ale zkusím.:yes:+4

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Nám tam vždycky dávali i kopr a já jsem to taky tak začala dělat, je to výborné :-p:yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    Jůůů, jdu koupit rajčata a sýr!!! To bude super mňamka k večeři!:-):yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Znám a dělám, jsou úžasný :-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: pokrmy z rajčat jídla z rajčat zapečená rajčata čubrica recepty bulharská čubrica bulharská jídla jídlo z rajčat bulharské koření sirene po šopsku bulharské koření čubrica šarena sol pokrm z rajčat čubrica recept sýr po šopsku bulharské pokrmy syrenie po šopsku bulharská jména syreně po šopsku bulharské jídlo čubrica kde koupit