Zbývá vám kousek sýra? Poradíme, kam ho upotřebit, abyste předešli jeho vyhození
Vyhazovat zbylé potraviny je nehospodárné. Navíc jindy by se kousek dříve vyhozeného sýra hodil. Proto zbytky nevyhazujte, ale dobře uskladněte, abyste je měli kdykoliv po ruce a mohli je využít.
Správné uskladnění sýrů je důležité, aby vydržely dlouho bez ztráty kvality. Měkké sýry skladujte v chladnu a uzavřené v plastových nádobkách, aby nevyschly. Tvrdé a zrající sýry dobře zabalené také v chladničce. Nejjistější je nastrouhaný sýr zmrazit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co se zbytky sýrů
Nabízíme několik tipů, ze kterých si můžete vybrat podle potřeby:
- Měkké sýry, jako je žervé nebo tavený sýr, můžete rozpustit v polévce nebo omáčce, která se tím zjemní i získá na chuti.
- Nastřádané větší množství sýrů využijete třeba do fondue.
- Asi samozřejmostí je jejich použití nejen v sýrových pomazánkách. Sýry snadno nahradí máslo nebo majonézu.
- I do těsta na moučník nebo domácí pečivo můžete dát zbytek sýra.
- Tvrdé a polotvrdé sýry se hodí do jakéhokoliv zapékaného jídla.
- Zbytek sýra využijete i do bešamelu. Také najde uplatnění přidáním do smetanové omáčky.
- Nastrouhaný sýr přidejte do strouhanky při obalování.
- Posypte jimi na povrchu slaný koláč, pizzu nebo taštičky z listového, kynutého nebo křehkého těsta.
Mohlo by vás zajímat
Zbytky sýrů můžete využít i podle našeho videoreceptu na sýrové smaženky. Napište nám, kam využíváte zbylé sýry vy, můžeme se inspirovat vzájemně.
Komentáře