Co udělat z tapioky? V kuchyni snadno využijete tapiokové perly i mouku
Tapioka je škrob, který se získává z kořene tropické rostliny manioku. V obchodech je tapioka nejčastěji k sehnání ve formě tapiokové mouky, častěji však jako tapiokové perličky. Co z nich můžete připravit, se dozvíte níže.
Ať už tapioková mouka, nebo tapiokové perly, tato potravina je skvělou volbou, pokud si přejete lehce oživit svůj jídelníček. Také se jedná o bezlepkovou potravinu, která je vhodná i pro vegany. Využití má jak ve sladké, tak i ve slané kuchyni, a určitě stojí za vyzkoušení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co udělat z tapiokových perel
Z tapiokových perliček vám bude chutnat:
- Tapiokový pudink: Perly je nejlepší předem namočit do vody a následně je vařit v mléce, dokud pudink nezhoustne. Ten poté dochuťte podle vlastních preferencí, například medem, oříškovým máslem či ovocem.
- Tapioková panna cotta: Pudink je možné po uvaření nalít do formiček na panna cottu, nechat ztuhnout v lednici a následně servírovat jako italský dezert.
- Tapioka naslano: Uvařenou tapioku je možné podávat ve slané verzi, například se špenátem, provensálským kořením, slunečnicovými semínky a sušenými brusinkami.
- Vložka do polévky: Uvařené tapiokové perličky se také budou zajímavě vyjímat v polévkách, a to zejména v těch asijských.
Co udělat z tapiokové mouky
Tapiokovou mouku použijete zejména na:
- Zahušťování polévek a omáček: Tapiokovou moukou můžete zahušťovat podobně jako bramborovým škrobem. Vhodnější je tedy mouku nejprve rozmíchat v malém množství vody.
- Obalení zeleniny před smažením: V tapiokové mouce můžete obalit přílohovou zeleninu před smažením. Díky tomu bude křupavější.
- Pečivo z tapiokové mouky: Z tapiokové mouky, sýru, vajec, mléka, vody a olivového oleje upečete báječně křupavé bochánky.
- Moučníky z tapiokové mouky: Tapiokovou mouku můžete společně s moukou čirokovou či pohankovou použít do klasických moučníků, jako jsou muffiny, bublanina či řezy.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře