Co uvařit se zelím? Inspirace na jednoduché pokrmy z křehkého hlávkového zelí
Hlávkové zelí je velmi cennou potravinou, kterou bychom měli pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Je zdrojem vitamínů i minerálů a pochutnáme si na něm ve stavu syrovém, vařeném, dušeném i ve formě domácího kysaného zelí.
Hlávkové zelí je k dostání po celý rok, a to jak bílá, tak i červená odrůda. V kuchyni můžeme z hlávkového zelí připravit mnoho pokrmů, případně z něj jednoduchým kvašením udělat kysané zelí, které je skvělé k pečenému masu. Hlávkové zelí také můžeme sterilováním uchovat na zimu a připravit z něj čalamádu plnou vitamínů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co uvařit se zelím
Hlávkové zelí je na přípravu snadné. To jediné, co nás může potrápit, je krájení zelí, které je však jen o cviku a s ostrým nožem nám to půjde hladce. Poté se můžeme pustit do jeho vaření, dušení nebo jen dochucování.
- Zelný salát: Čerstvé a křupavé zelí je jako stvořené pro přípravu svěžího zelného salátu. Je z několika málo surovin a hodí se ke každému grilování, večeři i masu. K nakrájenému zelí můžeme přidat nastrouhanou mrkev, nakrájený kopr či křen a dochutit ho solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou nebo octem.
- Dušené zelí: Podáváme jako přílohu k pečené huse, kachně, kuřeti či plněným bramborovým knedlíkům. Zelí dusíme na cibulce a dostatečně podlijeme vodou.
- Pokrmy z jednoho pekáčku: Jednoduchá a výborná jídla připravíme smícháním nakrájeného masa (mleté, kuřecí, vepřové), hlávkového zelí a oblíbené přílohy v podobě noků, brambor nebo těstovin. Podlijeme vývarem či smetanou a zapékáme v troubě.
- Polévky z hlávkového zelí: Polévky z hlávkového zelí jsou syté a s pečivem můžou být hlavním chodem. Oblíbená je tradiční zelňačka s klobáskou, dochucená divokým kořením. Často se přidává smetana, někdy i hříbky.
- Zelí jako hlavní chod: Známé pokrmy jako halušky se zelím, těstoviny se zelím nebo pečené zelné placky se sýrem nesmí ve vašich receptářích chybět. Zelí je v nich hlavní a zcela nepostradatelnou ingrediencí.
Tip: Rádi byste měli ze zelí lehký samostatný chod či přílohu, a to skoro bez práce? Vyzkoušejte pečené česnekové zelí - stačí ho jen rozkrojit, zakápnout olejem, okořenit a šup do trouby.
Uvařte si podle našeho videonávodu chutnou a sytou zelňačku z hlávkového zelí. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře