

Halušky s hlávkovým zelím a klobásou
Suroviny
- hlávka zelí (menší)
- 2 brambory (středně velké)
- 1 vajíčko
- polohrubá mouka
- cibule
- slanina
- pikantní klobása
- trošinku oleje
Postup přípravy receptu
Na malém množství oleje a cibulce si orestujeme nakrájené hlávkové zelí, posolíme, pokmínujeme, opepříme, zalijeme malinko vodou a dusíme doměkka.
Mezitím si nasypeme mouku (asi půl kila, podle strávníků)do mísy, osolíme, vyklepneme jedno vajíčko, nastrouháme 2 brambory a zalijeme vodou-promícháme. Kdo halušky dělá, ví, jak to má být husté-jinak asi trochu hustější, než těstíčko na kapání. Přes haluškovač naházíme halušky do vroucí, osolené vody, necháme pár minut povařit a scedíme-opláchneme studenou vodou.
Nakrájíme si slaninu na kostičky, uškvaříme spolu s cibulkou a na kostičky nakrájenou klobáskou.
Zelí smícháme s haluškami a polijeme směsí ze slaniny, cibule a klobásy.
Poznámka od kuchařky
Recept mám od tchýně ze Strečna. Je to kalorická bomba, ale kdo jednou zkusí-pak už musí!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Halušky s hlávkovým zelím a klobásou
-
Dnes uvařeno ,také ujídám ,použila jsem zbylé cuketové zelí z mrazáku a zbytek uzeného
-
bohynovka: Děkuji moc za využití surovin, které jste měla
.. Mám radost, že chutnalo
-
Bylo to vyborne! Hledala jsem nejaky (pro me zbytkovy) recept, abych nemusela do kramu. V lednici se krcily tri brambory, ctvrt hlavky zeli, cibule a jedna madarska klobasa. Rychle, jednoduche a neskutecne dobre, stale chodim a ujidam z panve. A obavam se, ze ten zbytek asi nezachranim
.
Bod je zaslouzeny.
-
petra: Petruš, my je máme rádi větší tak na sousto, tak je zavařuji na malé lžičce, v podobných mám recept....
-
tejaja: díky za záskok!!
Petro, na Slovensku u mé tchýně se halušky házeli do broucí vody jen z prkýnka
. Haluškovač jsem taky dlouho nemohla sehnat. Dnes jsou všude
-
petra: použi to, čo určite máš, u nás sa halušky nerobia na haluškovači, ale na strúhadle s tými najväčšími slzičkami
Pozri pri tomto recepte fotky, tam to strúhadlo uvidíš
http://www.toprecepty.cz/recept/12217-halusky-se-z... -
a když nemám haluškovač??
-
bez masé (neregistrovaný/á) opravila jsem
-
proč je to v této kategorii
-
Reny2 já to beru na vědomí
, asi máš pravdu ale halušky se dělají na mnoho způsobů. Já jsem je nikdy nevařila až do doby, kdy jsem je jedla právě na Slovenku u své tchýně.
-
Zensky,jak tak ctu ty komentare,tak mi to neda...halusky se zelim (na slovensku kapusta)se delaji bez cibule a bez klobasy...a delaji se spise na sadle,pac maji lepsi smak...a babicka by pisatelce dala minus za to proplachovani vodou
Halusky se vytahujou z vody cednikem,dobre okapat,sup do misy a prolit lzici toho vyskvarenyho sadla ze slaniny...na kazdou davku halusek se da 1-2P.lzice tuku ze slaniny....tim se neslepi...a to zeli se dela prave na tom sadle,musi byt nastrouhane na vetsim struhadle,posypou se trochou cukru a pomalinku se prazi az do zlatave barvy...pak se dosoli a dopepri a zamichaji se s tema haluskama...na taliri si davaji ti,co maji radi tu slaninu...je to sice trochu kaloricky,ale dnes kazdy cpe do sebe ty rostlinny tuky a zapomina se ze i zivocisny tuky nase tela potrebuji,pokud se to dela jen obcas...
po obede je pak lahoda otevrit si pivecko...to tu mastnotu pekne splachne...
-
to je mnamka moje 1 vareni uuuuuuuuuzasnyyyyyyyyyy
-
výýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýborné moooooooooooooooc
-
Ladein, u nás sa robia halušky s kapustou bez mäsa, ale slaninka tam nikdy nechýba, napriek tomu sa to skutočne radí medzi bezmesité jedlá
-
ladein..ale no tak! staci ked si das to *obrovske mnozstvo masa* bokom a je to normalne bazmasite jedlo. ked si das bokom rezen, tak ti vela na tom taniery neostane vsak?