Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Demi glace je stručně řečeno silně zredukovaný vývar z pečených kostí původně telecích, ale můžeme využít i dostupnější hovězí. Je to tmavě hnědá velmi hustá omáčka výrazné masové vůně a chuti, kterou se vyplatí mít v zásobě. Je totiž základem mnoha polévek a omáček k masu.

Demi glace pochází z francouzské kuchyně, která umí s chutěmi a jejich kombinováním mnohdy zázraky. Recept není složitý, ale je náročný na čas a energii. Proto se určitě vyplatí při jedné práci připravit více dávek a zakonzervovat je mražením nebo sterilací. 

Jak na domácí demi glace

Můžete jej koupit v různých chutích, ale domácí je domácí. Na demi glace je možné suroviny střádat v mrazáku a pak použít.

Potřebujete: 3 kg hovězích kostí (morkové, kloubní i žebrové), 300 g omyté, ale neoloupané zeleniny (mrkev, petržel, celer, cibule), 400 g loupaných rajčat (z plechovky), 1/2 l suchého červeného vína, 4–8 l vody.

  • Kosti pečte v troubě na pekáči dočervena. 
  • Zeleninu nakrájenou na větší kusy upečte v troubě nebo opečte na pánvi na trošce másla také dočervena. 
  • Tip: Kosti ani zelenina nesmí moc zhnědnout, aby výsledek nebyl hořký.
  • Kosti bez vypečeného tuku (tuk a vypečený morek použijte např. na omaštění pokrmů, morek do knedlíčků) vložte do velkého hrnce, přidejte zeleninu, rajčata a víno, zalijte vodou a uveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a velmi mírným varem vařte (táhněte) minimálně přes noc, nejlépe však 24 hodin. Průběžně sbírejte pěnu, aby se vývar nezakalil. V případě potřeby dolévejte vodu. 
  • Hotový vývar sceďte přes plátno do menšího hrnce (kastrolu) a redukujte až na konzistenci sirupu. Pozor, abyste vývar nespálili.
  • Můžete ho zmrazit v kostičkách na led nebo zavařit jako maso dvojitou sterilací.
  • Tip: Kvalitní drůbeží demi glace vyrobíte i z kostí, které zbydou z pečené drůbeže. 
  • Demi glace se používá k zesílení masové chuti do polévek a omáček místo masoxu, jako přeliv na minutková masa, steaky nebo grilované maso. 

Základem demi glace je poctivý vývar z hovězích kostí. Když jej varem zredukujete až na konzistenci sirupu, vyrobíte žádaný demi glace. Majitelé pomalého hrnce mohou připravit demi glace pohodlně v něm podle receptu jedné naší uživatelky.

Máte s demi glace zkušenosti? Budeme rádi, když nám o tom napíšete do komentáře pod článek.

 

Komentáře

Další tipy a triky