Uzený hovězí jazyk v omáčce demi glace a celerové pyré

Suroviny

1 hovězí uzený jazyk
Pyré:
1/2 celeru
1 smetana na vaření
sůl
bílý pepř
Na omáčku:
3 lžíce kvalitního kečupu (nejlépe domácího)
3 lžíce sojové omáčky
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce chilli omáčky (já měla domácí)
1 stroužek česneku
1 kostka demi glace (velmi silný vývar, který po vychladnutí želíruje) nebo gelový bujon
1,5 lžíce kukuřičného škrobu
sůl
pepř
2 dl vody
Příloha:
brokolice

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí jazyk vaříme v osolené vodě mírně, tak 3-4 hodiny.
    Po uvaření jazyk vložíme do ledové vody, okamžitě oloupeme a nakrájíme na 2-3centimetrové plátky.

  2. Celer očistíme, oloupeme, nakrájíme na centimetrové kostky a dáme do kastrolku vařit se smetanou, solí a pepřem. Uvařený celer i se smetanou rozmixujeme na pyré.

  3. Na pánev dáme všechny ingredience potřebné na omáčku kromě vody a kukuřičného škrobu, necháme rozpustit a spojit. Nakonec přilijeme promíchaný škrob s vodou a krátce povaříme. Je-li potřeba, můžeme přidat ještě trochu vody.

  4. Do takto připravené omáčky vložíme nakrájený jazyk a už ho v ní jen prohřejeme.

  5. Jako přílohu máme dvě minuty povařenou brokolici, kterou pak orestujeme na másle.

  6. Na ozdobu můžeme také použít pár celerových chipsů, které osmažíme na oleji.

Poznámka od kuchařky

Touto úpravou dostane jazyk jinou a lepší chuť.

Servírujeme s bramborem, nebo i s knedlíkem.

Jako ozdobu můžeme také použít pár celerových chipsů, usmažených na oleji.

Komentáře k receptu Uzený hovězí jazyk v omáčce demi glace a celerové pyré

  • EvaHora EvaHora

    Skvělý recept. Celerové pyré si výborně rozumí s uzeným jazykem a pikantní omáčkou. Na knedlíček lístek másla a dobrota je na stole. :yes: Přidávám fotku a recept ukládám k rodinným klenotům. Díky za něj.

    Odpovědět

  • medanek medanek (autorka receptu)

    RubyRom: Moc děkuji Romi, je k dostání běžně v Globusu. Nevím jestli ho máš někde poblíž, ale zkus se podívat.:-):-K:-K

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom

    Všechny Tvé recepty jsou luxusní a tak je to i s tímto. Nádherně prezentované. Já jsem uzený jazyk neviděla již dlouho a také ho máme rádi.:yes:

    Odpovědět

  • medanek medanek (autorka receptu)

    Jana Dorazinová-Remková: Děkuji Jani, chutnalo všem:-8:-K A nejvíc mně, miluji pikantní a ostré omáčky :-p

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Máš to krásné a nepochybuji i skvělé, jako vždy:-8

    Odpovědět

  • medanek medanek (autorka receptu)

    hospodyne: Děkuji, také ho máme moc rádi :-):-K

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Ani jsem nemusela recept rozkliknout, jen podle obrázku jsem poznala, že je Váš. Nádhera. Uzený jazyk milujeme.:-K:-K

    Odpovědět

  • medanek medanek (autorka receptu)

    Simona Skolakova: Moc děkuji :-):-K

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Krásný receptík a nádhera na talíři,to je jak z Alcronu;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: uzený hovězí jazyk recept uzený hovězí jazyk recepty uzený hovězí jazyk hovězí jazyk recept hovězí jazyk recepty hovězí jazyk uzený jazyk recept hovězí jazyk recept v sojové omáčce uzený jazyk hovězí uzeny jazyk omáčka demi-glacé hovězí jazyk s černou omáčkou uzeny hovezi jazy na omacku omacka demi glace uzený jazyk s omackou pokrmy z uzeného jazyka hovězí jazyk, recept recept z hovezího uzený jazyk omacky recept na hovězí jazyk