Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé pracny: Deset odpovědí na nejčastější otázky poradí, jak pracny upéct, vyklopit z formiček, plnit a obalovat
Zdroj: Toprecepty.cz

Pracny, tlapky, medvědí tlapky - tak podobně tomuto voňavému cukroví říkáme. Jde obvykle o kakaové těsto s kořením, pečené v typických formičkách připomínajících tlapku. Ale hezké budou i v jiných formičkách s reliéfem. Při pečení pěkně provoní byt.

Pracny jsou cukroví pečené ve formičkách. Pokud si přejete o pracnách vědět víc, přečtěte si náš další článek.  Nyní přinášíme odpovědi na nejčastější otázky k tomuto oblíbenému cukroví.

1

Co jsou pracny

Pracny mají různé názvy jako pracky, pracičky, tlapky apod. Jde o křehké cukroví pečené ve formičkách, které se po vyklopení a zchladnutí pocukruje nebo obalí v moučkovém cukru s vanilkou.

2

Jak se dělají pracny

Do pracen patří kromě mouky, vejce a cukru ještě obvykle ořechy. Do těsta se často přidává kakao. Typické jsou použitým voňavým kořením - směsí mleté skořice a hřebíčku. Vše smícháme podle receptu, necháme odležet a pak po částech vtlačujeme do formiček, v kterých kousky upečeme. Upečené vyklopíme, můžeme obalit v moučkovém cukru, nebo po vychladnutí pocukrujeme.

3

Jaké ořechy do pracen

Do pracen lze dát jakékoliv ořechy, dokonce i strouhaný kokos. Nejobvyklejší jsou ořechy vlašské nebo lískové.

Tip pro alergiky: opražte nasucho ovesné vločky a namelte je místo ořechů do těsta.

4

Jak plnit pracny

Uždíbneme kousek těsta, můžeme lehce obalit v mouce, a palcem ho mačkáme do formičky tak, abychom vyplnili i okraje, ale asi jen do 2/3 výšky formičky. Těsto při pečení ještě vyskočí. Uprostřed by měla zůstat sníženina, která se pečením vyrovná.  

5

Jak poznat, že jsou pracny hotové

Pracny pečeme při 170-180 °C. Musíme je hlídat, aby se tmavé těsto nepřipálilo. Pracny jsou pečené, když jdou lehce vyklopit z formiček a po rozlomení mají propečený i střed.

6

Jak dlouho vydrží pracny

Pracny, jako i jiné suché cukroví, vydrží v chladnu více než 2 týdny bez ztráty kvality. Pokud jim chcete prodloužit trvanlivost, můžete je zmrazit. V mrazáku mohou být asi půl roku. Rozmrazíme je v pokojové teplotě, budou pak jako čerstvé, možná i lepší.

7

Jak udělat pracny bez formiček

Bohužel bez formiček nelze pracny v tom smyslu vytvořit. Pracny se vyznačují obtisknutým reliéfem od formiček. V nouzi ale může pomoci vidlička obtisknutá do kuličky nebo hrudky syrového těsta. Tvar se tím trochu splácne a výsledek bude pracnu připomínat.

8

Jak a v čem obalovat pracny

Upečené, ale ještě teplé pracny obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Není to však nezbytné, záleží na rodinných zvyklostech. Pracny stačí jen pocukrovat. Nepocukrované pracny lze také dozdobit čokoládovou polevou.

9

Proč mi nejdou vyklopit pracny

Pokud nejdou pracny pořádně vyklopit, pravděpodobně došlo k chybě při zacházení s formičkami. Jak o formičky pečovat, si můžete přečíst v našem článku.

10

Co ještě udělat z těsta na pracny

Těsto na pracny lze také upéct ve formičkách na plněné ořechy nebo košíčky, a po upečení naplnit krémem, nebo košíčky ořechovou náplní.

Na Slovensku se pracnám přezdívá Medvědí tlapky (Medvedie labky). Jejich přípravu ukazuje náš videorecept.

 
Přejeme Vám, aby se vaše pracny nebo tlapky vždy dobře vyklopily a všem chutnaly. Krásné Vánoce!

 

 

 

 

Tento tip je užitečný  (31×)

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílejte s přáteli

Komentáře

Další tipy a triky

Zavařit okurky lze snadno. Máme pro vás rady, podle kterých zvládne zavařovat i začátečník Hodnocení 32×

Zavařit okurky lze snadno. Máme pro vás rady, podle kterých zvládne zavařovat i začátečník

Časté chyby při vaření kečupu: Na vině bývá špatný výběr rajčat i přemíra koření a soli Hodnocení 17×

Časté chyby při vaření kečupu: Na vině bývá špatný výběr rajčat i přemíra koření a soli

Co s přebytky rajčat? Usušte je, zavařte nebo připravte skvělé čatní Hodnocení 26×

Co s přebytky rajčat? Usušte je, zavařte nebo připravte skvělé čatní

Zavařování paprik: Máme pro vás jednoduchý postup s chutným výsledkem Hodnocení 166×

Zavařování paprik: Máme pro vás jednoduchý postup s chutným výsledkem

Jak dlouho vařit džem? Záleží především na ovoci a použitých ingrediencích Hodnocení 26×

Jak dlouho vařit džem? Záleží především na ovoci a použitých ingrediencích

Otevřete zavařovačku snadno a bez rozčilování. Videonávod ukáže tři tipy, jak na to Hodnocení

Otevřete zavařovačku snadno a bez rozčilování. Videonávod ukáže tři tipy, jak na to

Co dělat, když nechytnou víčka při zavařování? Přinášíme více možností řešení Hodnocení 105×

Co dělat, když nechytnou víčka při zavařování? Přinášíme více možností řešení

Jedním z našich rodinných receptů z hříbků jsou jednoduché placičky Hodnocení

Jedním z našich rodinných receptů z hříbků jsou jednoduché placičky

Co přidat do marmelády, aby zhoustla? Vyberte si vhodnou variantu přímo pro vás Hodnocení 68×

Co přidat do marmelády, aby zhoustla? Vyberte si vhodnou variantu přímo pro vás

Péct s párou můžete i bez parní trouby. Poradíme jak. Je to snadné 6 foto Hodnocení

Péct s párou můžete i bez parní trouby. Poradíme jak. Je to snadné

Výborný toustový chléb můžeme upéct sami doma a není to nijak složité ani pracné Hodnocení 31×

Výborný toustový chléb můžeme upéct sami doma a není to nijak složité ani pracné

Jak se peče třená bábovka. Potřebujete do ní kypřicí prášek a krásně ušlehaný bílkový sníh Hodnocení 66×

Jak se peče třená bábovka. Potřebujete do ní kypřicí prášek a krásně ušlehaný bílkový sníh

Jak se peče vánočka ve formě. Oblíbené vánoční pečivo jde připravit i bez splétání Hodnocení 144×

Jak se peče vánočka ve formě. Oblíbené vánoční pečivo jde připravit i bez splétání

Pečení vánočky ve formě: Odrazuje vás splétání od přípravy? Forma je řešením 14 foto Hodnocení

Pečení vánočky ve formě: Odrazuje vás splétání od přípravy? Forma je řešením

7 tipů na velikonoční jidáše. Jak nejlépe upéct oblíbené pečivo. Vsaďte na tyto recepty Hodnocení 74×

7 tipů na velikonoční jidáše. Jak nejlépe upéct oblíbené pečivo. Vsaďte na tyto recepty

Naposledy jste si prohlédli