Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé pracny: Deset odpovědí na nejčastější otázky poradí, jak pracny upéct, vyklopit z formiček, plnit a obalovat
Zdroj: Toprecepty.cz

Pracny, tlapky, medvědí tlapky - tak podobně tomuto voňavému cukroví říkáme. Jde obvykle o kakaové těsto s kořením, pečené v typických formičkách připomínajících tlapku. Ale hezké budou i v jiných formičkách s reliéfem. Při pečení pěkně provoní byt.

Pracny jsou cukroví pečené ve formičkách. Pokud si přejete o pracnách vědět víc, přečtěte si náš další článek.  Nyní přinášíme odpovědi na nejčastější otázky k tomuto oblíbenému cukroví.

1

Co jsou pracny

Pracny mají různé názvy jako pracky, pracičky, tlapky apod. Jde o křehké cukroví pečené ve formičkách, které se po vyklopení a zchladnutí pocukruje nebo obalí v moučkovém cukru s vanilkou.

2

Jak se dělají pracny

Do pracen patří kromě mouky, vejce a cukru ještě obvykle ořechy. Do těsta se často přidává kakao. Typické jsou použitým voňavým kořením - směsí mleté skořice a hřebíčku. Vše smícháme podle receptu, necháme odležet a pak po částech vtlačujeme do formiček, v kterých kousky upečeme. Upečené vyklopíme, můžeme obalit v moučkovém cukru, nebo po vychladnutí pocukrujeme.

3

Jaké ořechy do pracen

Do pracen lze dát jakékoliv ořechy, dokonce i strouhaný kokos. Nejobvyklejší jsou ořechy vlašské nebo lískové.

Tip pro alergiky: opražte nasucho ovesné vločky a namelte je místo ořechů do těsta.

4

Jak plnit pracny

Uždíbneme kousek těsta, můžeme lehce obalit v mouce, a palcem ho mačkáme do formičky tak, abychom vyplnili i okraje, ale asi jen do 2/3 výšky formičky. Těsto při pečení ještě vyskočí. Uprostřed by měla zůstat sníženina, která se pečením vyrovná.  

5

Jak poznat, že jsou pracny hotové

Pracny pečeme při 170-180 °C. Musíme je hlídat, aby se tmavé těsto nepřipálilo. Pracny jsou pečené, když jdou lehce vyklopit z formiček a po rozlomení mají propečený i střed.

6

Jak dlouho vydrží pracny

Pracny, jako i jiné suché cukroví, vydrží v chladnu více než 2 týdny bez ztráty kvality. Pokud jim chcete prodloužit trvanlivost, můžete je zmrazit. V mrazáku mohou být asi půl roku. Rozmrazíme je v pokojové teplotě, budou pak jako čerstvé, možná i lepší.

7

Jak udělat pracny bez formiček

Bohužel bez formiček nelze pracny v tom smyslu vytvořit. Pracny se vyznačují obtisknutým reliéfem od formiček. V nouzi ale může pomoci vidlička obtisknutá do kuličky nebo hrudky syrového těsta. Tvar se tím trochu splácne a výsledek bude pracnu připomínat.

8

Jak a v čem obalovat pracny

Upečené, ale ještě teplé pracny obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Není to však nezbytné, záleží na rodinných zvyklostech. Pracny stačí jen pocukrovat. Nepocukrované pracny lze také dozdobit čokoládovou polevou.

9

Proč mi nejdou vyklopit pracny

Pokud nejdou pracny pořádně vyklopit, pravděpodobně došlo k chybě při zacházení s formičkami. Jak o formičky pečovat, si můžete přečíst v našem článku.

10

Co ještě udělat z těsta na pracny

Těsto na pracny lze také upéct ve formičkách na plněné ořechy nebo košíčky, a po upečení naplnit krémem, nebo košíčky ořechovou náplní.

Na Slovensku se pracnám přezdívá Medvědí tlapky (Medvedie labky). Jejich přípravu ukazuje náš videorecept.

 
Přejeme Vám, aby se vaše pracny nebo tlapky vždy dobře vyklopily a všem chutnaly. Krásné Vánoce!

 

 

 

 

Tento tip je užitečný  (60×)

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Sdílejte s přáteli

Komentáře

Další tipy a triky

Jak používat tofu ve studené kuchyni. Lze jej naložit a připravit z něj chutnou pomazánku Hodnocení 337×

Jak používat tofu ve studené kuchyni. Lze jej naložit a připravit z něj chutnou pomazánku

Co na oslavu místo chlebíčků? Vsaďte na rozmanitost a barevnou pestrost pohoštění Hodnocení 1488×

Co na oslavu místo chlebíčků? Vsaďte na rozmanitost a barevnou pestrost pohoštění

7 receptů na lokše: Tradiční bramborové placky úžasně chutnají nasladko i naslano Hodnocení 705×

7 receptů na lokše: Tradiční bramborové placky úžasně chutnají nasladko i naslano

Jak udělat přepuštěné máslo? Zkuste ho podle snadného návodu a v obchodě už ho nekoupíte Video Hodnocení

Jak udělat přepuštěné máslo? Zkuste ho podle snadného návodu a v obchodě už ho nekoupíte

Znojemská omáčka: Klasika ze školní jídelny, doma připravená bude chutnat úplně jinak Video Hodnocení

Znojemská omáčka: Klasika ze školní jídelny, doma připravená bude chutnat úplně jinak

Jak připravit obloženou mísu? Popusťte uzdu fantazii a barevně kombinujte Hodnocení 762×

Jak připravit obloženou mísu? Popusťte uzdu fantazii a barevně kombinujte

Čím naplnit a posypat ovocné knedlíky. Chutná posypka oblíbenou dobrotu ještě vylepší. Každý má rád něco jiného Hodnocení 677×

Čím naplnit a posypat ovocné knedlíky. Chutná posypka oblíbenou dobrotu ještě vylepší. Každý má rád něco jiného

Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější Hodnocení 255×

Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější

Co připravit dětem na Silvestra? Oblíbené pochutiny kombinujte s ovocem a zeleninou Hodnocení 116×

Co připravit dětem na Silvestra? Oblíbené pochutiny kombinujte s ovocem a zeleninou

Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy Hodnocení 121×

Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy

Koriandr je opomíjená zelená bylinka a zároveň koření, které si pomalu nachází cestu i do naší kuchyně Hodnocení 35×

Koriandr je opomíjená zelená bylinka a zároveň koření, které si pomalu nachází cestu i do naší kuchyně

Kornoutky jsou určené k plnění. Chutnají se zmrzlinou, krémem i pěnou s ovocem 10 foto Hodnocení

Kornoutky jsou určené k plnění. Chutnají se zmrzlinou, krémem i pěnou s ovocem

Koroptev na talíři: Tipy a triky na její zpracování i využití delikátního masa Hodnocení 1018×

Koroptev na talíři: Tipy a triky na její zpracování i využití delikátního masa

Korpusy z mrazáku: Moučníky jsou půl hodiny po rozmražení a ozdobení na stole 8 foto Hodnocení

Korpusy z mrazáku: Moučníky jsou půl hodiny po rozmražení a ozdobení na stole

Badyán: Voňavé koření ve tvaru osmicípé hvězdy využijeme nejen o Vánocích 9 foto Hodnocení

Badyán: Voňavé koření ve tvaru osmicípé hvězdy využijeme nejen o Vánocích

Zahřívací koření: Nejen horký nápoj, ale i správně ochucený pokrm nás zahřeje 7 foto Hodnocení

Zahřívací koření: Nejen horký nápoj, ale i správně ochucený pokrm nás zahřeje