Nejčastější chyby při pečení bublaniny: Poradíme, které to jsou a jak se jim vyhnout
Bublanina je oblíbeným letním moučníkem pro svou rychlou i snadnou přípravu. Můžeme ji upéct téměř s jakýmkoli ovocem. Když se nám podaří, je krásně nadýchaná, vláčná a chutná jednoduše fantasticky.
Určitě jste někdy bublaninu pekli, protože je to po hrníčkových dobrotách jeden z nejoblíbenějších moučníků. Navíc do ní využijeme čerstvé i mražené ovoce. Nejčastěji bublaninu připravujeme z piškotového nebo třeného těsta, které doslova "probublá" skrz ovoce na povrch. V létě je čerstvého ovoce dostatek, proto si můžeme upéct bublaninu s třešněmi, višněmi, jahodami, rybízem, meruňkami, nebo třeba ostružinami. A jak na dokonalou bublaninu? Poradíme vám, jakým chybám se vyhnout obloukem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejčastější chyby při pečení bublaniny
I když bublanina patří mezi snadné moučníky, můžeme napáchat značné množství chyb a byla by škoda, kdyby suroviny i spousta ovoce přišlo nazmar. Pokud se rozhodneme připravit si bublaninu v zimě, zvolme z mraženého ovoce především rybíz nebo borůvky a kompotům se raději vyhněme, protože obsahují spoustu vody. A co vše se může při pečení bublaniny pokazit?
- Ovoce se v těstě propadlo: Vždy je dobré větší ovoce pokrájet na menší kousky, předejdeme tak tomu, že těžké ovoce se těstem propadne. Dalším užitečným tipem je obalit ovoce v hrubé mouce, povrch se díky tomu zdrsní a ovoce nepropadne. Pokud máme ovoce s peckou, vypeckujeme je, aby bylo lehčí. Usnadní nám to i následnou konzumaci bublaniny.
- Těsto se srazilo: Ke sražení těsta u bublaniny nejčastěji dojde, pokud do piškotového těsta přidáme příliš vlhké ovoce, nebo ovoce, které jsme propláchli a nenechali dostatečně okapat. Ovoce můžeme i zlehka osušit papírovými utěrkami.
- Bublanina je mazlavá: Mazlavá bublanina vznikne hned z několika důvodů. Nejčastěji je nedostatečně propečená, v tomto případě ji stačí pouze vrátit do trouby a propečení kontrolovat špejlí. Také se mohlo stát, že jsme použili příliš velké kusy ovoce, které obsahuje spoustu vody. Ta následně vytéká a těsto se špatně propéká. Ovoce raději krájíme na menší kousky, které navíc obalíme v hrubé mouce. Mazlavý povrch vytvoří i pocukrování příliš teplé bublaniny, proto vždy cukrujeme až těsně před servírováním.
Jak upéct francouzskou třešňovou bublaninu
Na závěr pro vás máme inspiraci na francouzskou bublaninu, která je ve Francii nazývaná Clafoutis. Je to netradiční bublanina, na přípravu velmi rychlá a plná třešní, které by se správně neměly vypeckovávat, protože dodávají moučníku intenzivnější třešňové aroma.
Lahodnou francouzskou bublaninu můžete snadno upéct podle našeho podrobného video-návodu:
S jakým ovocem máte nejraději bublaninu vy? Podělte se s námi o své tipy do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 5 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 18 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
7 skvělých bublanin, které jsou hitem horkého léta. Recepty na svěží a vláčné bublaniny s letním ovocem si zamiluje každý
Jak zpracovat a uchovat letní ovoce. Je plné svěží chuti a vitamínů
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma bublanina. Jak upéct tu nejlepší bublaninu s ovocem
Komentáře