Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bublanina je oblíbeným letním moučníkem pro svou rychlou i snadnou přípravu. Můžeme ji upéct téměř s jakýmkoli ovocem. Když se nám podaří, je krásně nadýchaná, vláčná a chutná jednoduše fantasticky.

Určitě jste někdy bublaninu pekli, protože je to po hrníčkových dobrotách jeden z nejoblíbenějších moučníků. Navíc do ní využijeme čerstvé i mražené ovoce. Nejčastěji bublaninu připravujeme z piškotového nebo třeného těsta, které doslova "probublá" skrz ovoce na povrch. V létě je čerstvého ovoce dostatek, proto si můžeme upéct bublaninu s třešněmi, višněmi, jahodami, rybízem, meruňkami, nebo třeba ostružinami. A jak na dokonalou bublaninu? Poradíme vám, jakým chybám se vyhnout obloukem.

Nejčastější chyby při pečení bublaniny

I když bublanina patří mezi snadné moučníky, můžeme napáchat značné množství chyb a byla by škoda, kdyby suroviny i spousta ovoce přišlo nazmar. Pokud se rozhodneme připravit si bublaninu v zimě, zvolme z mraženého ovoce především rybíz nebo borůvky a kompotům se raději vyhněme, protože obsahují spoustu vody. A co vše se může při pečení bublaniny pokazit?

  1. Ovoce se v těstě propadlo: Vždy je dobré větší ovoce pokrájet na menší kousky, předejdeme tak tomu, že těžké ovoce se těstem propadne. Dalším užitečným tipem je obalit ovoce v hrubé mouce, povrch se díky tomu zdrsní a ovoce nepropadne. Pokud máme ovoce s peckou, vypeckujeme je, aby bylo lehčí. Usnadní nám to i následnou konzumaci bublaniny. 
  2. Těsto se srazilo: Ke sražení těsta u bublaniny nejčastěji dojde, pokud do piškotového těsta přidáme příliš vlhké ovoce, nebo ovoce, které jsme propláchli a nenechali dostatečně okapat. Ovoce můžeme i zlehka osušit papírovými utěrkami. 
  3. Bublanina je mazlavá: Mazlavá bublanina vznikne hned z několika důvodů. Nejčastěji je nedostatečně propečená, v tomto případě ji stačí pouze vrátit do trouby a propečení kontrolovat špejlí. Také se mohlo stát, že jsme použili příliš velké kusy ovoce, které obsahuje spoustu vody. Ta následně vytéká a těsto se špatně propéká. Ovoce raději krájíme na menší kousky, které navíc obalíme v hrubé mouce. Mazlavý povrch vytvoří i pocukrování příliš teplé bublaniny, proto vždy cukrujeme až těsně před servírováním

Jak upéct francouzskou třešňovou bublaninu

Na závěr pro vás máme inspiraci na francouzskou bublaninu, která je ve Francii nazývaná Clafoutis. Je to netradiční bublanina, na přípravu velmi rychlá a plná třešní, které by se správně neměly vypeckovávat, protože dodávají moučníku intenzivnější třešňové aroma. 

Lahodnou francouzskou bublaninu můžete snadno upéct podle našeho podrobného video-návodu

S jakým ovocem máte nejraději bublaninu vy? Podělte se s námi o své tipy do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více