Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co třeba švestky s mákem v úžasném rychlém koláči? Tato kombinace chutná skvěle, postup zvládneme snadno podle názorného videa
Zdroj: Top recepty

Švestky a mák ve sladkém pokrmu chutnají báječně, i proto jsou tak oblíbené švestkové knedlíky a různé buchty či koláče. Švestky na podzim snadno zmrazíme nebo zavaříme, a v zimě si z nich tyto dobroty můžeme připravit kdykoliv.

Litá buchta na plech je rychlou variantou malých koláčků, i když i ty s makovou náplní a švestkovými povidly chutnají moc dobře. Jenže litou buchtu zvládneme za chvilku, kdežto koláčky jsou přece jen časově náročnější. Litou buchtu můžeme nakypřit práškem do pečiva nebo použít droždí a upéct ji, až těsto nakyne.

Kvalitní mák a chutné švestky

Kvalitní suroviny jsou základem povedeného koláče.
  • Důležité je správné skladování máku - potřebuje chladno a sucho, můžeme ho mít uložený v chladné komoře v dobře uzavřených velkých sklenicích.
  • Některé hospodyňky dávají přednost uložení máku v mrazničce, podobně se ukládají i vyloupaná jádra vlašských ořechů.
  • Mák je výživný a sytý, plný důležitých látek pro naše zdraví. Nejlepší je čerstvě mletý - mletí nám velmi usnadní elektrický kávomlýnek, během chvilky máme mák namletý a dokonce bez námahy.
  • Mlýnek po každém namletí musíme dobře vyčistit, jde to velmi dobře obyčejným papírovým ubrouskem. V mlýnku bychom neměli nechávat zbytky pomletého máku, protože jsou náchylné ke žluknutí a plesnivění.
  • Švestky použijeme buď zavařené nebo mražené. Zavařené necháme předem na cedníku okapat. Mražené jsou v koláčích chutnější, pokud je necháme předem povolit a alespoň částečně rozmrazit. Zbavíme se tím i přebytečné tekutiny.

Jednoduchý koláč se švestkami a mákem

Máme pro vás recept na koláč, který získal mnoho pochvalných recenzí.

  1. Na koláč potřebujeme 250 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 1 dl vody, 2 dl oleje (nebo rozehřáté Hery), švestky, 50–100 g mletého máku, skořicový cukr a 1 lžíci moučkového cukru.
  2. Povrch koláče posypeme drobenkou ze 100 g hrubé mouky, 50 g cukru krupice a 50 g másla.
  3. Vypracujeme těsto, které vylijeme na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Povrch těsta posypeme mákem, který jsme promíchali s moučkovým cukrem.
  5. Na mák rozložíme pokrájené švestky, posypeme je nejprve skořicovým cukrem, a pak ještě drobenkou.
  6. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 °C po dobu cca 20–30 minut, do mírného zrůžovění.

Před pečením koláče můžeme zhlédnout názorné video, postup pak pro nás bude ještě snazší.

Podívejte se i na další švestkové dobroty z našeho receptáře.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více