Co třeba švestky s mákem v úžasném rychlém koláči? Tato kombinace chutná skvěle, postup zvládneme snadno podle názorného videa
Švestky a mák ve sladkém pokrmu chutnají báječně, i proto jsou tak oblíbené švestkové knedlíky a různé buchty či koláče. Švestky na podzim snadno zmrazíme nebo zavaříme, a v zimě si z nich tyto dobroty můžeme připravit kdykoliv.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kvalitní mák a chutné švestky
- Důležité je správné skladování máku - potřebuje chladno a sucho, můžeme ho mít uložený v chladné komoře v dobře uzavřených velkých sklenicích.
- Některé hospodyňky dávají přednost uložení máku v mrazničce, podobně se ukládají i vyloupaná jádra vlašských ořechů.
- Mák je výživný a sytý, plný důležitých látek pro naše zdraví. Nejlepší je čerstvě mletý - mletí nám velmi usnadní elektrický kávomlýnek, během chvilky máme mák namletý a dokonce bez námahy.
- Mlýnek po každém namletí musíme dobře vyčistit, jde to velmi dobře obyčejným papírovým ubrouskem. V mlýnku bychom neměli nechávat zbytky pomletého máku, protože jsou náchylné ke žluknutí a plesnivění.
- Švestky použijeme buď zavařené nebo mražené. Zavařené necháme předem na cedníku okapat. Mražené jsou v koláčích chutnější, pokud je necháme předem povolit a alespoň částečně rozmrazit. Zbavíme se tím i přebytečné tekutiny.
Jednoduchý koláč se švestkami a mákem
Máme pro vás recept na koláč, který získal mnoho pochvalných recenzí.
- Na koláč potřebujeme 250 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 1 dl vody, 2 dl oleje (nebo rozehřáté Hery), švestky, 50–100 g mletého máku, skořicový cukr a 1 lžíci moučkového cukru.
- Povrch koláče posypeme drobenkou ze 100 g hrubé mouky, 50 g cukru krupice a 50 g másla.
- Vypracujeme těsto, které vylijeme na plech vyložený pečicím papírem.
- Povrch těsta posypeme mákem, který jsme promíchali s moučkovým cukrem.
- Na mák rozložíme pokrájené švestky, posypeme je nejprve skořicovým cukrem, a pak ještě drobenkou.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 °C po dobu cca 20–30 minut, do mírného zrůžovění.
Před pečením koláče můžeme zhlédnout názorné video, postup pak pro nás bude ještě snazší.
Podívejte se i na další švestkové dobroty z našeho receptáře.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 10 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 15 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 21 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 22 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Komentáře