Co třeba švestky s mákem v úžasném rychlém koláči? Tato kombinace chutná skvěle, postup zvládneme snadno podle názorného videa
Švestky a mák ve sladkém pokrmu chutnají báječně, i proto jsou tak oblíbené švestkové knedlíky a různé buchty či koláče. Švestky na podzim snadno zmrazíme nebo zavaříme, a v zimě si z nich tyto dobroty můžeme připravit kdykoliv.
Litá buchta na plech je rychlou variantou malých koláčků, i když i ty s makovou náplní a švestkovými povidly chutnají moc dobře. Jenže litou buchtu zvládneme za chvilku, kdežto koláčky jsou přece jen časově náročnější. Litou buchtu můžeme nakypřit práškem do pečiva nebo použít droždí a upéct ji, až těsto nakyne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kvalitní mák a chutné švestky
Kvalitní suroviny jsou základem povedeného koláče.
- Důležité je správné skladování máku - potřebuje chladno a sucho, můžeme ho mít uložený v chladné komoře v dobře uzavřených velkých sklenicích.
- Některé hospodyňky dávají přednost uložení máku v mrazničce, podobně se ukládají i vyloupaná jádra vlašských ořechů.
- Mák je výživný a sytý, plný důležitých látek pro naše zdraví. Nejlepší je čerstvě mletý - mletí nám velmi usnadní elektrický kávomlýnek, během chvilky máme mák namletý a dokonce bez námahy.
- Mlýnek po každém namletí musíme dobře vyčistit, jde to velmi dobře obyčejným papírovým ubrouskem. V mlýnku bychom neměli nechávat zbytky pomletého máku, protože jsou náchylné ke žluknutí a plesnivění.
- Švestky použijeme buď zavařené nebo mražené. Zavařené necháme předem na cedníku okapat. Mražené jsou v koláčích chutnější, pokud je necháme předem povolit a alespoň částečně rozmrazit. Zbavíme se tím i přebytečné tekutiny.
Jednoduchý koláč se švestkami a mákem
Máme pro vás recept na koláč, který získal mnoho pochvalných recenzí.
- Na koláč potřebujeme 250 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 1 dl vody, 2 dl oleje (nebo rozehřáté Hery), švestky, 50–100 g mletého máku, skořicový cukr a 1 lžíci moučkového cukru.
- Povrch koláče posypeme drobenkou ze 100 g hrubé mouky, 50 g cukru krupice a 50 g másla.
- Vypracujeme těsto, které vylijeme na plech vyložený pečicím papírem.
- Povrch těsta posypeme mákem, který jsme promíchali s moučkovým cukrem.
- Na mák rozložíme pokrájené švestky, posypeme je nejprve skořicovým cukrem, a pak ještě drobenkou.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 °C po dobu cca 20–30 minut, do mírného zrůžovění.
Před pečením koláče můžeme zhlédnout názorné video, postup pak pro nás bude ještě snazší.
Podívejte se i na další švestkové dobroty z našeho receptáře.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyčistit mlýnek na mák. Jednoduché postupy, které nám usnadní čištění přístroje
Ochutnejte nejlepší švestkové koláče. Poradíme, jak upéct oblíbený moučník plný sladkého ovoce a lahodné drobenky
Jak připravit drobenku? Každá kuchařka má svůj oblíbený recept, stačí si vybrat
Komentáře