Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak hubnout pomocí nízkokalorické stravy: Košťálovou zeleninu si dopřejeme syrovou i tepelně upravenou
Zdroj: pixabay

Další ze skupin zeleniny, které můžeme směle konzumovat díky jejich nízké kalorické hodnotě, je košťálová zelenina. Mezi její nejznámější druhy patří zelí, kapusta, kadeřávek, květák, brokolice a kedlubna.

Z košťálové zeleniny připravíme polévku, salát či hlavní chod. Některou konzumujeme běžně i syrovou. Dávejme si ale pozor, s čím tuto zeleninu naservírujeme, a jak ji upravíme. 

Zelí

Kalorická hodnota syrového zelí je přibližně 30 kalorií na 100 gramů. Další výhodou je, že se dá koupit za nízkou cenu. Oblíbená plodová zelenina je podstatně dražší. Zelí můžeme jíst jak syrové, tak z něj připravit polévku, začlenit je do salátu nebo do hlavního jídla. Oblíbenou přílohou je kysané zelí. Buďme ale opatrní, s čím ho konzumujeme - kynuté knedlíky a pořádný kus masa jistě nepatří do odlehčeného jídelníčku.

Kapusta

Kapusta je další z druhů košťálové zeleniny. Uvaříme-li růžičkovou kapustu, pak získáme 54 kalorií na jejích 100 gramů. Opět z ní připravujeme polévky, zapékáme ji, nebo z ní vytvoříme chutné kapustové karbanátky. Jejich zdravější variantu nesmažíme v tuku, ale pečeme v troubě na pečicím papíře.

Květák

Květák patří mezi nejchutnější druhy košťálové zeleniny. Syrový květák má 35 kalorií na 100 gramů. Jistě všichni známe smažený obalovaný květák, ale nemusíme zůstat jen u tohoto jídla. Nabízí se řada dalších receptů, v nichž hraje květák hlavní roli - ať už to jsou polévky, zapékaná jídla, květák na mozeček nebo úžasné květákové placičky

Brokolice

Brokolice vzbuzuje často v některých lidech obavy a nechuť. Zkusme ji ale nezatracovat a připravit z ní, podobně jako z květáku, třeba chutné karbanátky či placičky. Jejich 43 kalorií na 100 gramů za to určitě stojí. Brokolice je skvělá k zapékání a výborně se hodí do polévek. Pokud patříte mezi její příznivce, v našem receptáři najdete mnoho receptů na její využití.

Kedlubna

Kedlubna je velmi chutná ve své syrové podobě, ale i z ní můžeme vařit polévky a hlavní chody. Dokonce z ní připravíme alternativu ke dušenému zelí. Syrová kedlubna má pouhých 28 kalorií na 100 gramů. Nejlepší je křehoučká jarní, ale výbornou variantou je i odrůda gigant, která se vyznačuje dlouhou trvanlivostí a příjemnou chutí, a navíc se snadno pěstuje.

Další druhy košťálové zeleniny

Další druhy košťálové zeleniny jsou kadeřávek, čínské zelí, pekingské zelí či artyčok. I je můžeme pro obměnu zařazovat do našeho jídelníčku. Velkou výhodou kadeřávku je jeho mrazuvzdornost, díky tomu ho můžeme chodit sklízet na zahradu v průběhu celé zimy. Svěží lístky chutnají nejlépe po přejití mrazem. Z čínského zelí připravujeme lahodné zimní saláty s výbornou chutí. Jeho listy jsou křehoučké a křupavé.

Salát z hlávkového zelí

A co si tedy uděláme k zakousnutí? Co třeba salát z hlávkového zelí, ve kterém je nejen zelí, ale i mrkev a cibule. Podle názorného videa připravíme chutnou základní variantu, kterou lze dále obměňovat a doplňovat jinými druhy zeleniny.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více