Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zimní saláty podle oblíbených receptů. Zelí, cibule a kořenová zelenina - snadno dostupné suroviny pro zdraví a sílu
Zdroj: Top recepty

Zimní saláty jsou dobrým zdrojem vitamínů a dalších užitečných látek, které nám lépe pomohou přestát chladné období roku. Základem je snadno dostupná zelenina, kterou připravíme podle osvědčených receptů.

Snadno dostupné suroviny

Kořenová zelenina, cibule a zelí, ať už hlávkové nebo čínské, jsou dobrým a osvědčeným základem mnoha chutných salátů. Kdo chce, tak je doplní vzácnějšími a exotickými druhy. Můžeme zkusit citrusové ovoce, ananas, kaki a další - přidají salátům zajímavou chuť a barvu.

Hlávkové zelí jemně nakrájíme ostrým nožem nebo nám pomůže kuchyňský robot. Pak ho posolíme, osladíme a přidáme pár kapek oleje. Vše promícháme a necháme chvíli stát. Zelí získá křehkost a začne pouštět šťávu. Do zelného salátu se hodí kmín, jemně nakrájená cibule, strouhaná mrkev i jablkoVýborné saláty připravíme z kysaného zelí.

Mrkev, celer a červená řepa

Mrkev dává salátům sladkou svěží chuť a pěknou barvu. Připravujeme ji nasladko i naslano. Oslazená strouhaná mrkev s jablíčkem, mírně okyselená citrónovou nebo pomerančovou šťávou, je oblíbenou pochoutkou i pro menší dětiČervená řepa má atraktivní barvu, dobře chutná ve spojení s křenem. Celer svou chutí saláty pozvedne a vylepší.

Čínské zelí

Čínské zelí stačí jemně nakrájet, přidat na kostky nakrájená rajčata, cibuli, vařená vejce a sýr. Vše doplníme ochucenou zálivkou z kysané smetany a luxusní salát je během chvilky hotový. Výborně chutná k čerstvým  bagetám  nebo dalamánkům.

V zimě si po pobytu v přírodě rádi dopřejeme zahřívací polévky a teplá vydatná jídla, ale i chutné saláty, které jsou plné vitamínů, se do jídelníčku vyplatí zařadit. Určitě nám přijdou k chuti.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie