Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Želatina je jemný klih, který vznikne vařením klihovitých částí masa, jako jsou kosti, kůže a jateční odpad s vysokým obsahem kolagenu. Vepřová želatina a přírodní agar mají bohaté využití ve sladké i slané kuchyni.

Želatinu známe jako sladký barevný přeliv přes ozdobně naskládané ovoce na moučníku. Želatina sama nemá žádnou barvu a chuť, jen jemně voní po klihu. Rozpouští se ve šťávách z kompotu, v sirupech nebo ve směsi na nepečené dorty.

1/16

    3 z 16

    Želatinové jednohubky

    Želatinové jednohubky

    Z ovocného sirupu, kompotové šťávy, ovocného džusu nebo z jedlým barvivem obarvené sladké vody s citrónovou šťávou připravíme dětem výborné bonbóny. Jejich konzistence může být jemná a drolivá až po pevnou a tuhou jako jsou želatinoví medvídci. Pro větší efekt můžeme do formiček nalít dvě různé barvy želatiny.

    4 z 16

    Jahodový dort se želatinou

    Jahodový dort se želatinou

    Dort nemusí být jen krémový nebo potahovaný. Svěží a lehkou verzi letního moučníku připravíme z piškotového korpusu, pudinkovo-máslového krému, ovoce a vysoké vrstvy želatiny, které postupně vrstvíme do dortového ráfku. Po ztuhnutí v lednici opatrně objedeme ráfek nožem a sejmeme ho.

    5 z 16

    Želatinový dortík

    Želatinový dortík

    Nepečené dorty ke svému zpevnění potřebují želatinu, aby  se daly lehce krájet a nerozpadly se. Dno tvoří piškoty, na které navrstvíme bílý smetanový krém, ovoce a další krém, který pro efekt obarvíme trochou kakaa. Buď vytvoříme z obou barevných směsí mramorování nebo tmavou směs nalijeme až na ztuhlý bílý podklad.

    7 z 16

    Piškot se želatinovým kokosem

    Piškot se želatinovým kokosem

    Originální řezy připravíme z kokosu a želatiny, rozpuštěné v trošce sladké vody. Směs navrstvíme na upečený a vychladlý piškot a po zatuhnutí v lednici polijeme sladkou žloutkovou polevou. Řezy pokrájíme ostrým nožem na stejně velké čtverečky, které na talíři zdobíme zeleným lístkem meduňky.

    8 z 16

    Nepečený cheesecake s ovocem a želatinou

    Nepečený cheesecake s ovocem a želatinou

    Lehký cheesecake má základ z rozdrcených sušenek, smíchaných s máslem. Další vrstvou je ušlehaná šlehačka se ztužovačem. Necháme ji ztuhnout v lednici a připravíme si želatinu, kterou po rozpuštění smícháme s drobným ovocem nebo ovocnými kousky. Směs želatiny a ovoce nalijeme na moučník a dáme do chladu.

    9 z 16

    Ovocný dortík se želatinou

    Ovocný dortík se želatinou

    Dokonalý letní dortík plnohodnotně nahradí narozeninový dort. Moučník je pěkně barevný s jakýmkoliv ovocem - červený s jahodami, žlutý s broskvemi, oranžový s meruňkami, fialový s borůvkami nebo zelený s kiwi. Dortové želé můžeme koupit už barevné nebo obarvíme želatinu jedlým barvivem.

    10 z 16

    Jarní moučník s rebarborou, jahodami a barevnou želatinou

    Jarní moučník s rebarborou, jahodami a barevnou želatinou

    Letní řezy s originálním zdobením vytvoříme jednoduchým způsobem - připravíme si rebarborový koláč (je možné do něj přisypat i pár kousků jahod) a trochu ho posypeme jemně rozdrobenou drobenkou. Po upečení necháme koláč vychladnout a polijeme ho po lžičkách zelenou a červenou želatinou nebo dortovým želé.

    11 z 16

    Piškotový dort s tvarohem a jahodovým želé

    Piškotový dort s tvarohem a jahodovým želé

    Upečeme nadýchaný piškot, který po vychladnutí potřeme marmeládou. Na ni naneseme tvarohový krém s cukrem a trochou želatiny. Připravíme si ovocné pyré z jahod, malin, meruněk apod, které rozšleháme spolu s rozpuštěnou želatinou a cukrem. Hmotu nalijeme na řezy a necháme je v chladu ztuhnout.

    12 z 16

    Řezy s jahodami a želatinou

    Řezy s jahodami a želatinou

    Koláč vytvoříme nejen z piškotového těsta, krému a ovoce, ale i z listového těsta se šlehačkou nebo z křehkého těsta s tvarohem. Naskládané ovoce zalijeme želatinou, ale můžeme použít i falešnou želatinu, když svaříme ovocnou šťávu s pudinky stejné příchuti jako je ovoce. Koláč krásně vypadá a ještě lépe chutná.

    13 z 16

    Domácí želé hadi

    Domácí želé hadi

    Z ovocné šťávy a želatiny vytvoříme pro děti želé hady. Směs obarvíme potravinářskými barvami (můžeme použít několik odstínů), které lžičkou naléváme do silikonových formiček. Na dlouhé hady nalijeme želatinu na malý plech a po ztuhnutí plát nakrájíme na tenké pásky, které obalujeme v cukru.

    14 z 16

    Letní mls

    Letní mls

    Zdravou svačinku pro děti připravíme do malých mističek - ušleháme tvaroh se zakysanou smetanou a medem a navrstvíme ho do misek ve vrstvách spolu s piškoty. Na tvaroh položíme pár kousků ovoce a zalijeme vše ovocnou šťávou, kterou svaříme s dortovým želé. Dobrůtku necháme ztuhnout v chladu.

    16 z 16

    Dvojbarevný tunel

    Dvojbarevný tunel

    Kakaovým plátem vyložíme chlebíčkovou formu nebo srnčí hřbet. Do vzniklé dutiny nalijeme smetanovou nebo tvarohovou směs se želatinou, necháme ztuhnout, nalijeme další směs přibarvenou kakaem a opět necháme ztuhnout. Poslední, nejtmavší krém, nalijeme jako poslední a po ztuhnutí přikryjeme pokličkou ze zbylého těsta.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli