Domácí hamburger: Připravte si nejlepší fast foodové občerstvení v pohodlí domova
Víte, že původní hamburger vznikl v Německém Hamburku? Odtud se díky námořníkům dostal do Ameriky, kde získal finální podobu masových placek v bulce. Přinášíme tipy k přípravě této oblíbené fast foodové pochoutky.
V dnešní době se můžete setkat s nejrůzněji připravovanými hamburgery. Nemáte rádi mleté hovězí maso? Nevadí, hamburgery lze připravit z masa vepřového nebo kuřecího. Stejně tak si můžete pochutnat na skvělém hamburgeru bez masa.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit dokonalý hamburger
Na následujících řádcích se s vámi podělíme o naše zkušenosti a poznatky z přípravy masových hamburgerů. Tyto tipy povýší celý pokrm na gurmánský zážitek.
- Bez vlastních bulek to není ono, proto doporučujeme upéct si domácí housky na hamburger, které pozvednou nejen jeho vzhled, ale také chuť.
- Maso na hamburgery nevybírejte již předpřipravené v supermarketech. Doporučujeme vybrat si pěkný kousek masa u řezníka (nejlépe hovězí krk) a nechat si ho přímo v řeznictví pomlít. Zasloužíte si to nejlepší, rozmazlujte se.
- Ačkoliv se můžete setkat s nejrůzněji ochucenými masy, ty nejlepší hamburgery připravíte pouze z placek masa, které ochutíte solí a pepřem. Nechcete přeci, aby váš hamburger chutnal jako sekaná v housce, že ne?
- Pozor na tepelnou úpravu "hambáčového" masa - postačí mu zhruba 3–5 minut z každé strany při výšce 2 cm. Dlouhou přípravou se nedobře vysuší.
- Nezapomínejte plátek cheddaru nechat rozpustit na horkém masu. Pokud ho přidáte až při kompletaci hamburgeru, nepocítíte ten pravý "ooo" efekt.
- Vyškvařená slanina je ingrediencí, která by v masových hamburgerech neměla chybět. Její křupání při každém soustu si zamilujete.
- Bulky jsou vynikající, pokud je podélně rozříznete a necháte na řezu krátce osmahnout na ghí či tuku ze slaniny dozlatova. O to chutnější burger bude.
- Domácí omáčky do burgerů jsou nepopíratelně lepší, krémovější a o poznání zdravější než ty kupované. Navíc jejich přípravou strávíte jen malou chvilku.
- Zapomínat nesmíme ani na čerstvou zeleninu - listy salátu, plátky rajčat nebo kolečka cibule. Čerstvou zeleninu vybírejte zdravou, čerstvou a správně zralou. Milovníci pikantního jistě ocení přidané jalapeño, jiní zase kyselé okurky.
Mohlo by vás zajímat
Jak kompletovat hamburger
A jak vypadá kompletace hamburgeru? Na spodní polovinu bulky přijde studená omáčka, dip či domácí majonéza, na ni list salátu, maso se sýrem a slaninou, rajče, kyselé okurky (případně i jalapeño papričky) a cibule. Poté se přiklopí horní polovinou bulky, která je též potřena studenou omáčkou podle vašeho výběru. Hamburgery doporučujeme propíchnout špejlí, abyste je zajistili proti rozpadu.
Pokud vás uvedené tipy navnadily k přípravě hamburgerů, ale rádi byste si dopřáli ty bezmasé, máme pro vás skvělý tip v podobě videoreceptu na opravdu vynikající batátové burgery se špenátovým pestem. Podávat je lze s domácími hranolky.
Komentáře