Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Víte, že původní hamburger vznikl v Německém Hamburku? Odtud se díky námořníkům dostal do Ameriky, kde získal finální podobu masových placek v bulce. Přinášíme tipy k přípravě této oblíbené fast foodové pochoutky.

V dnešní době se můžete setkat s nejrůzněji připravovanými hamburgery. Nemáte rádi mleté hovězí maso? Nevadí, hamburgery lze připravit z masa vepřového nebo kuřecího. Stejně tak si můžete pochutnat na skvělém hamburgeru bez masa.

Jak připravit dokonalý hamburger

Na následujících řádcích se s vámi podělíme o naše zkušenosti a poznatky z přípravy masových hamburgerů. Tyto tipy povýší celý pokrm na gurmánský zážitek. 

  1. Bez vlastních bulek to není ono, proto doporučujeme upéct si domácí housky na hamburger, které pozvednou nejen jeho vzhled, ale také chuť.
  2. Maso na hamburgery nevybírejte již předpřipravené v supermarketech. Doporučujeme vybrat si pěkný kousek masa u řezníka (nejlépe hovězí krk) a nechat si ho přímo v řeznictví pomlít. Zasloužíte si to nejlepší, rozmazlujte se.
  3. Ačkoliv se můžete setkat s nejrůzněji ochucenými masy, ty nejlepší hamburgery připravíte pouze z placek masa, které ochutíte solí a pepřem. Nechcete přeci, aby váš hamburger chutnal jako sekaná v housce, že ne?
  4. Pozor na tepelnou úpravu "hambáčového" masa - postačí mu zhruba 3–5 minut z každé strany při výšce 2 cm. Dlouhou přípravou se nedobře vysuší.
  5. Nezapomínejte plátek cheddaru nechat rozpustit na horkém masu. Pokud ho přidáte až při kompletaci hamburgeru, nepocítíte ten pravý "ooo" efekt.
  6. Vyškvařená slanina je ingrediencí, která by v masových hamburgerech neměla chybět. Její křupání při každém soustu si zamilujete.
  7. Bulky jsou vynikající, pokud je podélně rozříznete a necháte na řezu krátce osmahnout na ghí či tuku ze slaniny dozlatova. O to chutnější burger bude.
  8. Domácí omáčky do burgerů jsou nepopíratelně lepší, krémovější a o poznání zdravější než ty kupované. Navíc jejich přípravou strávíte jen malou chvilku.
  9. Zapomínat nesmíme ani na čerstvou zeleninu - listy salátu, plátky rajčat nebo kolečka cibule. Čerstvou zeleninu vybírejte zdravou, čerstvou a správně zralou. Milovníci pikantního jistě ocení přidané jalapeño, jiní zase kyselé okurky.

Jak kompletovat hamburger

A jak vypadá kompletace hamburgeru? Na spodní polovinu bulky přijde studená omáčka, dip či domácí majonéza, na ni list salátu, maso se sýrem a slaninou, rajče, kyselé okurky (případně i jalapeño papričky) a cibule. Poté se přiklopí horní polovinou bulky, která je též potřena studenou omáčkou podle vašeho výběru. Hamburgery doporučujeme propíchnout špejlí, abyste je zajistili proti rozpadu.

Pokud vás uvedené tipy navnadily k přípravě hamburgerů, ale rádi byste si dopřáli ty bezmasé, máme pro vás skvělý tip v podobě videoreceptu na opravdu vynikající batátové burgery se špenátovým pestem. Podávat je lze s domácími hranolky.

Komentáře

Další tipy a triky