Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna grilovaní je tady! A kdo by nemiloval domácí burgery. Grilovacím mistrem u nás je šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Zkuste si s ním připravit fantastický burger nejen pro "ostré hochy". Pikantnost si však navolíte sami.

Rychlé menu z trucku

V pořadu Jak to bylo, šéfe si Zdeněk Pohlreich vzal tentokrát na paškál první pokusy o street food. Partnerem mu byl Jáchym Pavelek z Bistrucku. Ten předvedl, že rychlé občerstvení nemusí být jen smažený sýr nebo párek v rohlíku. Kvalitním "jídlem ulice" je i kukuřičná polévka se slaninou a medvědím česnekem, chilli con carne s hovězím masem nebo právě jalapeňo burger. Jak na tento kulinární skvost?

Burger z Havířova

"Burger je výjimečný, protože do něj místo omáčky dáváme doma připravenou chilli pastu,“ prozradil Pavelek. Pastu dělá z pečených rajčat, pečených paprik, pečených chilli papriček a pečených sušených rajčat. Zeleninu upeče a pak vše rozmixuje.

Na 4 porce jalapeňo burger budete potřebovat: Mleté hovězí maso (nejlépe krk a trochu žeber) cca 4 x 150 g, 4 ks burgerových bulek, cheddar, slaninu, listový salát, rajčata, sterilované jalapeňos papričky a rajčatovou nebo jinou vhodnou omáčku (zkuste třeba tu domácí podle Jáchyma).

Z mletého hovězího masa si vytvarujte porce burgerů o hmotnosti cca 150 g. Spíš tenké a velké než silné a malé (karbanátky z toho nedělejte). Slaninu nakrájejte na plátky. Bulky rozpulte. Rozeberte salát na jednotlivé listy a rajče si nakrájejte na kolečka. Nakrájejte si jalapeňos papričky na tenké plátky.

Půlky bulek položte řeznou stranou na gril a opečte. Maso zprudka z každé strany grilujte asi 2 minuty. Opečte si plátky slaniny. Těsně před koncem grilování dejte na každou porci plátek cheddaru a plátek opečené slaniny. Krátce zapečte a stáhněte z grilu a nechte odpočívat, než si připravíte bulky.

Spodní polovinu bulky potřete rajčatovou nebo jinou omáčkou. Na to rozprostřete listy salátu, plátky rajčat a krájené jalapeňos. Nakonec přidejte grilované maso s chedarem a slaninou a zaklopte druhou polovinou bulky.

Podávat můžete s domácími hranolkami.

Mohlo by vás zajímat

Práškování je minulostí

Při retrospektivě nás přešel smích u některých kuchařských zlepšováků. Tuhé maso prý zkřehne, když se do polévky přidá hřebík a na tvarování masa a jeho pečení je nejlepší zrezivělá konzerva. Naštěstí to už je minulost a do propadliště už snad také zmizely různé práškové ochucovací směsi a polotovary. Sypké přípravky Zdeněk nenáviděl a často měly „letecký den“.

Hospodská kultura

„Hospodu nemůže dělat nikdo bez vzdělání a praxe,“ vzpomínal šéf na jeden z častých nešvarů české gastronomické scény. Navíc ho často strašily gastronomické provozy bez konceptu. Ty restaurace neviděl žádný architekt. „Je to sport bar, myslivecká hospoda nebo co to je? Tedy tohle jsem nikdy neviděl. A ještě Titanik, brnění, uschlé kytky, reklamní bannery všech možných značek a firem, rozesmátý sádrový kuchař u vchodu…“ Šéf si mohl hlavu ukroutit, ale stejně mu to moc platné nebylo, a některé „památky“ potkáte i dnes.

To Jáchym Pavelek šel jinou cestou a k zařizování restaurace povolali architekta a ten jim navrhl originální vzdušný vkusně zařízený prostor. V jejich prostorách si Pohlreich na vybavení rozhodně nestěžoval.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie