Připravte si voňavý vanilkový extrakt. Je snadný a má široké využití v kuchyni
Vůně a chuť vanilky je nezaměnitelná a je skvělá na dochucování sladkých pokrmů. Kvalitní vanilkový lusk není úplně levná záležitost, jelikož vanilka je náročná na pěstování a na následné zpracování. Investice do vanilkového lusku se vám ale rozhodně vyplatí, můžete ho šikovně zpracovat tak, že vlastně ušetříte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Výroba domácího vanilkového extraktu
Připravte si extrakt z vanilky podle jednoduchého a rychlého postupu.
- Na 200 ml vanilkového extraktu budete potřebovat 3 vanilkové lusky, 200 ml vodky, sklenici nebo lahvičku s víčkem.
- Vanilkové lusky podélně rozřízněte ostrým nožem a vložte do čistých sklenic.
- Tip: Na extrakt můžete použít i vanilkový lusk bez zrníček, které jste třeba využili v jiném receptu.
- Do naplněných sklenic nalijte vodku tak, aby lusky byly celé ponořené.
- Sklenici nebo lahvičku uzavřete a extrakt uchovávejte na chladném a tmavém místě.
- Louhujte alespoň 2 měsíce, během té doby se sklenicí nebo lahví občas zatřeste.
- Po uplynutí doby můžete začít používat. Čím déle necháte ve sklenici lusky louhovat, tím aromatičtější extrakt bude.
Využití vanilkového extraktu
Extrakt z vanilky má široké možnosti použití. Využijete ho ve sladké kuchyni, všude tam, kde chcete cítit vanilkové aroma. Hodí se do všech typů dezertů, pečených i nepečených. Vyzkoušejte třeba recept na výbornou čokoládovou pěnu s vanilkou.
Milovníci kávy mohou přidat pár kapek do svého oblíbeného kávového nápoje. Skvěle bude chutnat v kávě s našlehanou mléčnou pěnou, jako je třeba cappuccino nebo latte macchiato.
Na letní večery si připravte alkoholický koktejl Piña Colada s vanilkovou pěnou, která vás pěkně osvěží.
Hezky nazdobenou sklenici vanilkového extraktu s pěknou etiketou můžete darovat jako jedlý dárek třeba k Vánocům.
Už jste vyzkoušeli domácí vanilkový extrakt? Pokud ano, napište nám, do jakých oblíbených dezertů ho používáte.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře