Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravte si voňavý vanilkový extrakt. Je snadný a má široké využití v kuchyni
Zdroj: Toprecepty

Vůně a chuť vanilky je nezaměnitelná a je skvělá na dochucování sladkých pokrmů. Kvalitní vanilkový lusk není úplně levná záležitost, jelikož vanilka je náročná na pěstování a na následné zpracování. Investice do vanilkového lusku se vám ale rozhodně vyplatí, můžete ho šikovně zpracovat tak, že vlastně ušetříte.

Z vanilkového lusku si můžete doma připravit vanilkový cukr nebo třeba vanilkový extrakt. V obchodě stojí dost peněz (pokud je z pravé vanilky), vlastní výrobou ušetříte a výsledek bude kvalitnější, než ten kupovaný. Vzhledem k tomu, že extraktu se používá jen malé množství, vydrží vám opravdu dlouhou dobu.  

Výroba domácího vanilkového extraktu

Připravte si extrakt z vanilky podle jednoduchého a rychlého postupu.

  1. Na 200 ml vanilkového extraktu budete potřebovat 3 vanilkové lusky, 200 ml vodky, sklenici nebo lahvičku s víčkem.
  2. Vanilkové lusky podélně rozřízněte ostrým nožem a vložte do čistých sklenic.
  3. Tip: Na extrakt můžete použít i vanilkový lusk bez zrníček, které jste třeba využili v jiném receptu. 
  4. Do naplněných sklenic nalijte vodku tak, aby lusky byly celé ponořené.  
  5. Sklenici nebo lahvičku uzavřete a extrakt uchovávejte na chladném a tmavém místě
  6. Louhujte alespoň 2 měsíce, během té doby se sklenicí nebo lahví občas zatřeste. 
  7. Po uplynutí doby můžete začít používat. Čím déle necháte ve sklenici lusky louhovat, tím aromatičtější extrakt bude. 

Využití vanilkového extraktu

Extrakt z vanilky má široké možnosti použití. Využijete ho ve sladké kuchyni, všude tam, kde chcete cítit vanilkové aroma. Hodí se do všech typů dezertů, pečených i nepečených. Vyzkoušejte třeba recept na výbornou čokoládovou pěnu s vanilkou.

Milovníci kávy mohou přidat pár kapek do svého oblíbeného kávového nápoje. Skvěle bude chutnat v kávě s našlehanou mléčnou pěnou, jako je třeba cappuccino nebo latte macchiato.

Na letní večery si připravte alkoholický koktejl Piña Colada s vanilkovou pěnou, která vás pěkně osvěží. 

Hezky nazdobenou sklenici vanilkového extraktu s pěknou etiketou můžete darovat jako jedlý dárek třeba k Vánocům.

Už jste vyzkoušeli domácí vanilkový extrakt? Pokud ano, napište nám, do jakých oblíbených dezertů ho používáte.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli