Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Litý perník patří mezi moučníky, které běžně pečeme po celý rok. Pokud si k voňavému perníku uvaříme čaj a z tepla domova pozorujeme podzimní plískanice, můžeme se dostat do té správné zimně vánoční nálady.

Když spojíme podzimní dýni a zimní koření, vznikne báječná dobrota, vonící kakaem a čokoládou. Upéct perník je snadné - máme k dispozici mnoho hrníčkových receptů, takže se příprava moučníku hodí i pro úplné začátečníky.

Jaké dýně použít do těsta na perník

Nejvhodnější je máslová dýně, cuketa, dýně Goliáš a hokkaido, která má výhodu, že se její slupka nemusí loupat. Všechny tyto dýně mají jemnou a sladkou dužinu, která se rychle rozvaří. Pro použití v moučnících dýně strouháme nahrubo a vmícháme do těsta syrové. Protože pečením uvolní tekutinu, nemusíme přidávat příliš mnoho vody ani mléka a těsto i přesto bude kypré a vláčné.

Jak se peče dýňový perník

Použijeme univerzální těsto na buchtu na plech, které je prostě nejlepší:

Všechny suroviny prošleháme na nízké otáčky elektrickým šlehačem nebo je promícháme metlou či ručně - nesmí v něm být žmolky. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme na 180 °C. Vychladlý moučník potřeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou.

Dýně patří k podzimu stejně jako jablka, která můžete nastrouhat do těsta a tak ho zároveň báječně dochutit. Jablka mají sladkou, nakyslou a svěží chuť. Pokud jim dáváte před dýněmi přednost, vyzkoušejte si přípravu perníku s jablky podle videa:

Sladké drobečky

Šťavnatý a vláčný moučník připravíte nejen z dýní a cukety, ale i ze strouhaných jablek, hrušek nebo mrkve v kombinaci s ořechy. Základní ingrediencí perníku je perníkové koření, které moučníku dává nezaměnitelnou vůni skořice, mletého hřebíčku, badyánu, kardamomu a muškátového květu.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli