Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Francouzské brambory - jak je připravit podle oblíbených receptů. Jaké použít brambory, co k nim přidat a jak vše zapéct
Top recepty

Na francouzské brambory je mnoho receptů a každá rodina si je připravuje po svém. Základem jsou zapečené brambory v troubě, ale dále se už naše recepty liší. Výsledkem jsou rozdílné varianty chutného pokrmu, který stejně nazýváme.

Oblíbené zapékání v troubě

Při zapékání v troubě, oblíbené přípravě pokrmů, využijeme často jídla, která nám zbyla z předešlého dne nebo si je dopředu s tímto záměrem připravíme. Oblíbeným základem jsou nejen těstoviny, ale i brambory. Přestože se někdy jedná o využití "zbytků", výsledek je velmi chutný.

Jak připravit francouzské brambory

Na výběr máme mnoho receptů - některé recepty počítají se syrovými bramborami, jiné s uvařenými. Vaječnou zálivkou brambory zalijeme buď ještě před vložením do trouby, nebo až v průběhu pečení. Zužitkujeme uzeninu, zeleninu, strouhané sýry, uvařená vajíčka i houby.

Brambory jsou základ

Nejprve si připravíme suroviny k zapékání. Nejdůležitější jsou brambory. Pokud použijeme syrové brambory, zapékání bude delší. Oblíbené a rychlé jsou recepty s předem uvařenými bramborami - uvaříme je ve slupce nebo zužitkujeme zbytek z předchozího dne. 

Jaké přidat maso

Často se přidává uzenina (salám, šunka, uzené), někdy i maso, které nám zůstalo z předešlého dne -  prostě to, co máme k dispozici a co máme rádi. Je-li třeba, tak maso před přidáním tepelně upravíme - uvaříme nebo osmahneme na cibulce, a potom nakrájíme nadrobno. 

Jakou přidat zeleninu

Především se hodí cibule, ale využijeme i další zeleninu - např. květák, brokolici, špenát, pórek, hrášek, mrkev, malá rajčátka nebo kapiiTužší zeleninu (květák) předem krátce povaříme, nejlépe v páře. Jemnější zeleninu stačí spařit, někdy ale ani to není nutné.

Vrstvení do vymazaného pekáčku

Připravené suroviny narovnáme ve vrstvách do pekáčku (vymazaného a vysypaného strouhankou nebo vyloženého pečícím papírem). První a poslední vrstvu tvoří brambory. Vrstvy osolíme a okořeníme (pepř, česnek). Pekáček vložíme do předehřáté trouby a dáme péct.

Jak postupovat v průběhu pečení

Obvykle až po kratším zapečení vše zalijeme mlékem a smetanou (s trochou soli), v nichž jsme rozmíchali vejce. Poté pokrm dopečeme dozlatova. Kdo chce, může povrch v průběhu pečení ještě posypat strouhaným sýrem, případně sýr přidávat už mezi jednotlivé vrstvy.

Povrch hotového pokrmu by měl být po zapečení zbarvený do zlatova, s křupavou kůrčičkou. Ta by však neměla být tvrdá, ani vysušená. Brambory výborně chutnají s kyselou okurkou. Inspiraci, jaká další oblíbená jídla z brambor můžeme připravit, najdeme v dalším článku.

Tento tip je užitečný  (14x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Sladká první republika

Kristina Šemberová

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům