

Vepřová plec po Bakoňsku
Suroviny 4 porce
- 800 g vepřové plece
- 3 ks cibule (střední)
- 100 g slaniny
- 100 g vepřového sádla
- 2 lžíce sladké papriky (uzené)
- 1 ks zakysané smetany
- 500 ml mléka
- 250 ml smetany na vaření
- 3 lžíce mouky hladké
- 500 g žampionů (čerstvé) nebo
- 300 g sterilovaných žampionů
- sůl
- voda
Postup přípravy receptu
Plec nakrájíme na větší kostky, to je tři až čtyři na porci, cibuli na jemno.
Omáčka se necedí, tak aby nebyly kusy cibule, slaninu také na drobno, žampiony pokud jsou čerstvé, tak na kusy, aby odpovídaly velikosti sterilovaných (já používám sterilované).
Mléko, smetanu a zakysanou smetanu vyndáme z lednice, dáme do mísy, přidáme mouku, dobře rozšleháme a necháme stát, aby získala pokojovou teplotu, pak se nesrazí v omáčce.
Sádlo dáme rozpustit, přidáme slaninu, orestujeme, až začne vonět, přidáme cibuli, společně než zesklovatí, maso, orestovat, až se zatáhne ze všech stran, připravíme hrnek vody, na maso dáme papriku, rychle osmahneme a podlijeme vodou, jen tolik, aby paprika nezhořkla, krátce orestujeme, dolijeme asi půl litru vody a dusíme pod poklicí.
Po třiceti minutách, za občasného promíchání se voda zredukuje, přidáme žampiony, sterilované i s nálevem, provaříme a přes cedník nalijeme směs mléka, smetany a mouky. Přes cedník kvůli hrudkám.
Osolíme a společně provaříme. Maso do měkka a šťáva zahoustne.
Dochutíme solí a podáváme buď s nočky (halušky) nebo s bramboráčky.
Poznámka od kuchařky
Naprosto stejný postup je u Bakoňského vepřového plátku, jen maso se dává v celku, naklepané a je to kýta nebo pečeně, pak se ale dávají vždy halušky. Toto jídlo je z Maďarské kuchyně, drobné úpravy a vylepšení si dělá každý kuchař sám, ale základ musí být stejný.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřová plec po Bakoňsku
-
Lump01: Děkuji, krásně se povedla podle obrázku a díky i za přidání a přeji krásný den.
-
Dobré ,posílám bod a obrázek.
-
mirca75: Nezlobte se, ale dávat tam oregano ...to je vidět, že jste to neměla možnost ochutnat v originále. Proč to nevhodně vylepšovat, když je recept dobrý. Zkuste to uvařit nejdřív podle receptu a pak si tvořte jak je libo, jen už to nebude plec po bakoňsku, ale podle vás.
-
výborné. Jen jsem neměl kysanou smetanu a žampióny, tak jsem použil bílý jogurt a hřiby... příště zkusím správnĕ a s nočky...
-
Miluji omáčky a tahle je výborná
určitě budu dělat častěji
-
Dnes bylo k obědu.
S bramboráčky nebo haluškami byl neuspěla, tak jsem udělala knedlik. Všichni jsme si pošmákli. Byla to zase změna. Děkuji za receptík.
bodík letí právem
-
Hanko(neregi.)
,a nedala jste jen příliš studenou smetanu do horké omáčky?To bývá ten nejčastější problém jak se smetanou klasickou,tak se zakysankou
.
-
zajímalo by mě proč máme tu omáčtu tak sraženou?
-
Recept je známý, jak uvádí autor, s různými obměnami. Nedá se na tom nic pokazit. Oceňuji mužský přístup, mužskou technologii. Poprve jsem je jedl z konzervy někdy před 30ti lety. Byly v ní 2 pěkné kousky pěkného vepřového masa ZA 7,-KORUN TEHDY ČESKÝCH. Vařij pak mockrát a v Madarsku nikdy neopomenul ochutnat.
-
Miruš, díky za tip, člověk ani všechno nestíhá registrovat...ukládám
-
Já se ještě jednou vrátím k tomuto rcp.,protože to byla doopravdy velká dobrota
a celá rodina jsme si na ní moc pochutnali
.Už se těším,až si jí opět připravíme a pošmákneme si
.
-
Pepčo, moc děkuji za výborný recept. Bylo v neděli k obědu s nočky - všem moc chutnalo. Musím jenom chválit a všem doporučit. Je to velice rychle hotové a hlavně moc dobré.
-
Tak to opravdu nevadí,a jsem rád,že chutnalo
-
Josefe
tak jsem si na dnešní oběd vybrala váš receptík a dobře jsem udělala.Všichni jsme si moc a moc pochutnali a já vím,že to nebyla jeho poslední účast na našem stole
.Jen-maso jsem nakrájela na drobnější kousky,čerstvé žampiony jsem dělala na čtvrtky(orestovala na másle) a do hotového pokrmu jsem přidala lžíci sekaného Oregana(čerstvého).Přidávám fotečky(snad to nevadí) a velmi zasloužený bod
.Díky za báječný oběd
.Mohu všem vřele doporučit
.
-
Pepíku, zajímavá kombinace s bramboráčky hodna vyzkoušení
. Posílám šestý bodík.