Vepřová plec po Bakoňsku

klukodvody Kuchař:

Doba přípravy: 60 minut PT1H00M 4 porce Vepřové maso 18 názorů

523

Suroviny

800 g vepřové plece
3 ks cibule (střední)
100 g slanina
100 g vepřové sádlo
2 lžíce paprika sladká (uzená)
1 ks zakysaná smetana
500 ml mléka
250 ml smetana na vaření
3 lžíce mouky hladké
500 g žampiony (čerstvé)
300 g sterilované žampiony
sůl
voda
Recept si zatím oblíbilo 23 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Plec nakrájíme na větší kostky, to je tři až čtyři na porci, cibuli na jemno.

  2. Omáčka se necedí, tak aby nebyly kusy cibule, slaninu také na drobno, žampiony pokud jsou čerstvé, tak na kusy, aby odpovídaly velikosti sterilovaných (já používám sterilované).

  3. Mléko, smetanu a zakysanou smetanu vyndáme z lednice, dáme do mísy, přidáme mouku, dobře rozšleháme a necháme stát, aby získala pokojovou teplotu, pak se nesrazí v omáčce.

  4. Sádlo dáme rozpustit, přidáme slaninu, orestujeme, až začne vonět, přidáme cibuli, společně než zesklovatí, maso, orestovat, až se zatáhne ze všech stran, připravíme si hrnek vody, na maso dáme papriku, rychle osmahneme a podlijeme vodou, jen tolik, aby paprika nezhořkla, krátce orestujeme, dolijeme asi půl litru vody a dusíme pod poklicí.

  5. Po třiceti minutách, za občasného promíchání se voda zredukuje, přidáme žampiony, sterilované i s nálevem, provaříme a přes cedník nalijeme směs mléka, smetany a mouky. Přes cedník kvůli hrudkám.

  6. Osolíme a společně provaříme. Maso do měkka a šťáva zahoustne.

  7. Dochutíme solí a podáváme buď s nočky (halušky) nebo s bramboráčky.

Poznámka

Naprosto stejný postup je u Bakoňského vepřového plátku, jen maso se dává v celku, naklepané a je to kýta nebo pečeně, pak se ale dávají vždy halušky. Toto jídlo je z Maďarské kuchyně, drobné úpravy a vylepšení si dělá každý kuchař sám, ale základ musí být stejný.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 61 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřová plec po Bakoňsku

  • A.K. A.K.(neregistrovaný)

    mirca75: Nezlobte se, ale dávat tam oregano ...to je vidět, že jste to neměla možnost ochutnat v originále. Proč to nevhodně vylepšovat, když je recept dobrý. Zkuste to uvařit nejdřív podle receptu a pak si tvořte jak je libo, jen už to nebude plec po bakoňsku, ale podle vás. :-)

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    výborné. Jen jsem neměl kysanou smetanu a žampióny, tak jsem použil bílý jogurt a hřiby... příště zkusím správnĕ a s nočky...

    Odpovědět

  • Ivulala Ivulala

    Miluji omáčky a tahle je výborná ;-) určitě budu dělat častěji :yes:

    Odpovědět

  • Boubelinda Boubelinda

    Dnes bylo k obědu.:-p S bramboráčky nebo haluškami byl neuspěla, tak jsem udělala knedlik. Všichni jsme si pošmákli. Byla to zase změna. Děkuji za receptík.:-K bodík letí právem

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Hanko(neregi.):-),a nedala jste jen příliš studenou smetanu do horké omáčky?To bývá ten nejčastější problém jak se smetanou klasickou,tak se zakysankou;-).

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    zajímalo by mě proč máme tu omáčtu tak sraženou?:no:

    Odpovědět

  • LaVarden LaVarden(neregistrovaný)

    Recept je známý, jak uvádí autor, s různými obměnami. Nedá se na tom nic pokazit. Oceňuji mužský přístup, mužskou technologii. Poprve jsem je jedl z konzervy někdy před 30ti lety. Byly v ní 2 pěkné kousky pěkného vepřového masa ZA 7,-KORUN TEHDY ČESKÝCH. Vařij pak mockrát a v Madarsku nikdy neopomenul ochutnat.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Miruš, díky za tip, člověk ani všechno nestíhá registrovat...ukládám

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Já se ještě jednou vrátím k tomuto rcp.,protože to byla doopravdy velká dobrota:yes: a celá rodina jsme si na ní moc pochutnali:-p:-p:-p.Už se těším,až si jí opět připravíme a pošmákneme si;-).

    Odpovědět

  • Jiřička Jiřička(neregistrovaná)

    Pepčo, moc děkuji za výborný recept. Bylo v neděli k obědu s nočky - všem moc chutnalo. Musím jenom chválit a všem doporučit. Je to velice rychle hotové a hlavně moc dobré. :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody(autor receptu)

    Tak to opravdu nevadí,a jsem rád,že chutnalo:-D:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Josefe:-)tak jsem si na dnešní oběd vybrala váš receptík a dobře jsem udělala.Všichni jsme si moc a moc pochutnali a já vím,že to nebyla jeho poslední účast na našem stole:-p;-).Jen-maso jsem nakrájela na drobnější kousky,čerstvé žampiony jsem dělala na čtvrtky(orestovala na másle) a do hotového pokrmu jsem přidala lžíci sekaného Oregana(čerstvého).Přidávám fotečky(snad to nevadí) a velmi zasloužený bod:-).Díky za báječný oběd:-p.Mohu všem vřele doporučit;-).

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Pepíku, zajímavá kombinace s bramboráčky hodna vyzkoušení:-p;-). Posílám šestý bodík. :-!:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Slintám :-p:-p a to jsem před chvílí doobědvala :yes:

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    KLUKU OD VODY. Josefe je to dobrý jídlo a jistě ho vyzkouším.+bodík Ahoj Václav

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo