Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová plec po Bakoňsku

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

klukodvody klukodvody

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 50 min

60 min (10 min příprava + 50 min tepelná úprava)

K přípravě tohoto výborného maďarského pokrmu orestujeme vepřové maso na sádle, cibuli a slanině a poté dusíme. Přidáme žampiony, zakysanou smetanu a mléko a vaříme, dokud není maso měkké. Jako koření nesmí chybět mletá paprika.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 057 kJ /
3 838 kcal
Bílkoviny216,73 g
Tuky274,30 g
Vláknina36,70 g
Cholesterol 865 mg
Sodík 2,44 g
Sůl5,73 g
Sacharidy110,74 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plec nakrájíme na větší kostky, tři až čtyři kousky na porci, cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, protože omáčku nebudeme cedit. Krok 2: Slaninu také nakrájíme nadrobno, žampiony pokud jsou čerstvé, tak na kusy, aby odpovídaly velikosti sterilovaných. Krok 3: Mléko, smetanu a zakysanou smetanu vyndáme z lednice, dáme do mísy, přidáme mouku, dobře rozšleháme a necháme stát, aby směs získala pokojovou teplotu, díky tomu se nesrazí v omáčce. Krok 4: Sádlo rozpustíme, přidáme slaninu, orestujeme, až začne vonět. Přidáme cibuli, společně restujeme, než zesklovatí. Dále přidáme maso, orestujeme, až se zatáhne ze všech stran, připravíme hrnek vody, na maso nasypeme papriku, rychle osmahneme a podlijeme vodou, jen tolik, aby paprika nezhořkla. Krátce orestujeme, dolijeme asi půl litru vody a dusíme pod poklicí. Krok 5: Po třiceti minutách za občasného promíchání se voda zredukuje. Pak přidáme žampiony, pokud sterilované, tak i s nálevem, provaříme a přes cedník do omáčky nalijeme směs mléka, smetany a mouky. Krok 6: Osolíme a společně provaříme, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne. Krok 7: Dochutíme solí a podáváme buď s nočky (halušky) nebo s bramboráčky.

TIP: Jak uvařit halušky

Zveřejněno 25. 9. 2009

Poznámka autora klukodvody

Naprosto stejný postup je u Bakoňského vepřového plátku, jen maso se dává v celku, naklepané a je to kýta nebo pečeně, pak se ale dávají vždy halušky. Toto jídlo je z maďarské kuchyně, drobné úpravy a vylepšení si dělá každý kuchař sám, ale základ musí být stejný.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová plec po Bakoňsku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N9VD

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová plec po Bakoňsku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N9VD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Chuťově výborný, nicméně jsem tam nedal houby protože nikdo doma je moc nemusí 😂 ještě zbývají bramboráčky 😍

Komtesina: Moc děkuji a krásný večer.

Bylo to vynikající<3:yes:

Medvidek: Děkuji a ať chutná.

Výborné, rychlá priprava

Lump01: Děkuji, krásně se povedla podle obrázku a díky i za přidání a přeji krásný den.

Dobré ,posílám bod a obrázek.:-):yes:

výborné. Jen jsem neměl kysanou smetanu a žampióny, tak jsem použil bílý jogurt a hřiby... příště zkusím správnĕ a s nočky...

Miluji omáčky a tahle je výborná ;-) určitě budu dělat častěji :yes:

Dnes bylo k obědu.:-p S bramboráčky nebo haluškami byl neuspěla, tak jsem udělala knedlik. Všichni jsme si pošmákli. Byla to zase změna. Děkuji za receptík.:-K bodík letí právem

Hanko(neregi.):-),a nedala jste jen příliš studenou smetanu do horké omáčky?To bývá ten nejčastější problém jak se smetanou klasickou,tak se zakysankou;-).

zajímalo by mě proč máme tu omáčtu tak sraženou?:no:

Recept je známý, jak uvádí autor, s různými obměnami. Nedá se na tom nic pokazit. Oceňuji mužský přístup, mužskou technologii. Poprve jsem je jedl z konzervy někdy před 30ti lety. Byly v ní 2 pěkné kousky pěkného vepřového masa ZA 7,-KORUN TEHDY ČESKÝCH. Vařij pak mockrát a v Madarsku nikdy neopomenul ochutnat.

Miruš, díky za tip, člověk ani všechno nestíhá registrovat...ukládám

Já se ještě jednou vrátím k tomuto rcp.,protože to byla doopravdy velká dobrota:yes: a celá rodina jsme si na ní moc pochutnali:-p:-p:-p.Už se těším,až si jí opět připravíme a pošmákneme si;-).

Načíst další komentáře (9)

Tématické fráze:
veprova plec, vepřová plec recepty, recepty z vepřové plece, vepřové plecko recepty, vepřová plec recept, recepty z veproveho plecka, oběd z vepřové plece, kotlety po bakónsku, po bakonsku, recepty vepřová plec, nedělní oběd vepřová plec, vepřové maso po bakoňsku, maso po bakoňsku, obed z veproveho plecka, veprova kotleta po bakonsku, plec, veprove plecko, vepřové kotlety po bakoňsku, recepty na veprovou plec, vepřová plec s bramboráčky

Suroviny:
plec vepřová, cibule, slanina, sádlo vepřové, paprika sušená sladká, smetana zakysaná, mléko, smetana na vaření, mouka hladká, žampióny, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu