Jak uvařit nejlepší houbovou omáčku? Jednoduchý videorecept vás provede postupem
Houbová omáčka patří k nejoblíbenějším omáčkám naší kuchyně. Kromě několika základních surovin na ni potřebujete houby, výborné jsou lesní, ale postačí koupené žampiony. Omáčka je skvělá ke knedlíkům i bramborám.
Houbaření je naší oblíbenou činností, objevování jedlých hub v sobě skrývá kouzlo, kterému málokdo odolá. Sbíráme pouze houby, u kterých jsme si stoprocentně jisti tím, že jsou jedlé. Spotřebujeme je co nejdříve po utržení, případně je můžeme usušit nebo zmrazit. Usušené houby jsou báječným základem mnoha skvělých jídel, před zpracováním je obvykle namáčíme. Omáčka je sice nejlepší z hub čerstvých, ale když je nemáme, bohatě postačí i houby sušené.
Jak uvařit houbovou omáčku
Do houbové omáčky podle úvodního videoreceptu se výborně hodí především hřibovité houby, ale můžete použít i jiné jedlé druhy.
- Na 5 porcí omáčky budete potřebovat 300 g čerstvých lesních hub, cibuli, olej, 150–200 g smetany na vaření 12%, 950 ml mléka (nebo podle potřeby, 60 g hladké mouky, sůl, mletý pepř, drcený kmín, citronovou šťávu a petrželovou nať.
- Tip 1: Místo obyčejného mléka a smetany můžete použít sójové mléko (např. sušené značky Zajíc) a rostlinnou smetanu, omáčka bude zrovna tak chuťově výtečná.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Houby očistěte a také nadrobno nakrájejte.
- Do hrnce dejte trochu oleje a nechte na něm zesklovatět cibuli.
- Přidejte kmín a nakrájené houby. Osolte a duste přibližně 10–15 minut. Pokud to bude potřeba, přidejte na začátku trošku vody.
- V dalším hrnci připravte světlou jíšku z oleje a hladké mouky.
- Jíšku zalijte mlékem a smetanou, nepřestávejte míchat a přiveďte omáčku k varu. Pak ji nechte ještě při mírné teplotě 20 minut pozvolna provářet.
- Na závěr do omáčky dejte podušené houby, na dochucení použijte mletý pepř a sůl. Kdo chce, přidá ještě citronovou šťávu.
- Tip 2: Dochucení omáčky závisí zcela na vás. Místo mletého pepře můžete použít celé kuličky pepře, v tom případě je ale dejte do omáčky hned na začátku vaření. Můžete přidat také bobkový list a nové koření, případně oblíbenou dochucovací směs. Přidáním kurkumy dosáhnete ještě lákavější barvy omáčky. Nebojte se experimentovat a uvařte si omáčku tak, aby chutnala právě vám.
- Pokud je omáčka příliš hustá, rozřeďte ji ještě trochou mléka a 5 minut provařte.
- Na závěr do omáčky přidejte nasekanou petrželovou nať a omáčku odstavte z plotýnky.
- Uvařená omáčka skvěle chutná s houskovým knedlíkem.
Pokud přemýšlíte, jakou přílohu k omáčce uvařit, můžeme vám nabídnout videorecept na houskové knedlíky z našeho receptáře. O kyprost těchto knedlíků se postarají kvasnice, proto počítejte s časem na kynutí. Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám houbová omáčka povedla.
Komentáře