

Buši houbová omáčka
Suroviny
- Houby (čerstvé nebo zmražené)
- sůl
- mléko
- hrubá mouka
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- 2 bobkové listy
- sůl
- ocet
- cukr
- 1 zakysaná smetana
Postup přípravy receptu
Nakrájíme houby na větší kusy. Máme - li zmražené, propláchneme je v sítu. Dáme vařit do méně vody - osolené (asi 20 minut) spolu s kořením z hmoždíře.
V mléce rozkvedláme mouku a zahustíme omáčku. Provaříme a opatrně vmícháme zakyslou smetanu.
Dochutíme cukrem, solí a případně octem (záleží na naší chuti).
Poznámka
Každý si může ještě dochutit na talíři. Já si ji trošíčku přikyselím citrónovým koncetrátem a trošíčku přicukruji. Podává se s knedlíkem.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 423 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Buši houbová omáčka
-
Děláme taky takovou, jen místo zakysané smetany přidávám sladkou
-
Nacpali jsme se houbovka s bramborovým knedlíkem víc než dobrá
mňam
-
vybusna: mně taky, Milu. Nedávno se snacha chválila, že uvařila dušenou mrkev, která jim prý moc chutnala. Ptala jsem se, kde najdu recept, odpověď byla - na Topreceptoch, Buši dušená mrkev....
Taky jsem posmutněla. -
tak mi nejako ostalo smutno......
-
Jdu vařit houbovou omáčku hříbky a suchohříbky osmažit cibuli dozlatova bobkový list nové koření trochu pepře osolit povařit závrtek voda hladká mouka nakonec smetanu.Zbyli nám od poutě bramborové knedlíky dáme si je k houbovce.Vám posílám bodík
-
Výborná. Sklidila jsem za ní pochvalu
-
-
Díky za recept,právě se mi vaří houbičky-tak snad se mi povede,poslala jsem bodíka
-
Dneska jdu dělat přesně tuhle omáčku je moc dobrá a bodík pro tebe
-
Vašku, houbovku dělám úplně přesně jak ty. My ji rádi s bramborem. A kusance hub. Bodík
-
Výborná - přidala jsem špetku čerstvého kopru
-
..jo a jde to vážení i z žampionků..tak se toho nebojte..já miluju houbičky...
-
Ahoj všichni gurmáni..já tuhle omáčku znám už pár let a moc mi chutná..dělám k ní ještě něco jako melé karbanátky - nebo kuličky z mletého masa s knedlíkem a nemá to chybu!!!Vřele doporučuju!!!
-
Vašku,takže dám na tebe a vyzkouším to s těmi většími kousky
ale musím si počkat, až nějaké houby vyrostou, loňské už nemám
-
Nejdřív. Jendo.! Je vidět, že myslíš. V žádném případě se to nesmí přehnat s NOVÝM KOŘENÍM. Vše záleží na množství omáčky. U nás dříve na vesnici si lidi moc nevyskakovali a tak houby vlastně nahrazovali trochu maso a to koření se u nás moc používá. Vždyť je téměř v každé divočině (dříve mnoho pytláků) a zbíjačkách. U nás je i v oblibě tlačenka z hub. Hani u nás když rostou, tak rostou a hodně. My bychom červivou houbu nevzali, ani za nic. Nedovedeš si představit, jak by žena vyváděla, kdybych při čištění a přípravy na další uskladnění toto odflink. Ona houby hledá (její koníček-je profík) a já čistím a připravuju(z důvodu zdraví). Společně pak zavařujem, mrazíme, sušíme atd. (Houby po usušení, než je uložíme dáme na chvilku do rozumně horké trouby, kdyby v době sušení se tam dostala nějaká havěď a ta pak než dáme do sklenic vypadá a je jistota, že houba je supr suchá a ani nezplesnivý). A taky se říká že Houba je masu chudých, Tak to maso musíš cítit. HI HI HI !