Houbová polévka voní podzimem: Připravte si jeden z mnoha báječných receptů
Houbová polévka je zeleninová nebo bramborová polévka, ve které převládá větší množství lesních hub. Houby používáme spíše tvrdší z letního a podzimního sběru nebo sušené, které můžeme mít v zásobě po celý rok.
Houbová polévka je hustá a voňavá. Někteří lidé ji zavrhují, protože jim nechutnají slizké kousky v jinak chutné polévce. Je důležité použít ty správné houby – tvrdé hřiby, bedly, křemenáče, lišky, růžovky – které jsou pěkně pevné, čerstvé i sušené. Použít však můžeme i jiné druhy hub - smrže, hlívu, kotrč, penízovky nebo žampiony.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvařit houbovou polévku
I jednoduchý pokrm má určitá pravidla, která se při přípravě musí dodržet:
- Houby očistíme a pokrájíme na kousky nebo na plátky. Oloupeme cibuli a nasekáme ji nadrobno. Omytou zeleninu nastrouháme nahrubo a oloupané brambory pokrájíme na kostky. Milovníci masa si připraví kostičky anglické slaniny nebo špeku, který dá polévce trochu jinou chuť.
- Na sádle nebo na másle zpěníme cibuli a opečeme na ní slaninu. Přidáme houby a ochutíme je kmínem a pepřem. Houby posolíme - pak hned pustí vodu a začínají se dusit. Přidáme zeleninu, brambory a podlijeme je vývarem. Pokud použijeme sušené houby, musíme je předem namočit a přidat do polévky i s vodou, ve které se máčely.
- Hustotu polévky upravíme množstvím tekutiny nebo vývaru. Přidáme houbové koření, bobkový list a kdo má rád česnek, může ho do polévky nastrouhat nebo prolisovat. Polévku necháme hodinku vařit - nespěcháme, dopřejeme jí čas, aby se pomalu táhla a chutě i vůně se postupně prolnuly.
Jak dokončit houbovou polévku
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře